Πέμπτη 31 Οκτωβρίου 2013

Τρεις βραδιές με μουσική του Μ. Θεοδωράκη και ποίηση του Γ. Ρίτσου

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του βιβλιοπωλείου Ιανός, η Λαϊκή Ορχήστρα «Μίκης Θεοδωράκης» θα παρουσιάσει αποσπάσματα από τρεις κύκλους τραγουδιών του Μίκη Θεοδωράκη σε ποίηση του Γιάννη Ρίτσου, την Παρασκευή 1, το Σάββατο 2 και την Κυριακή 3 Νοεμβρίου.

Οι κύκλοι τραγουδιών που θα ερμηνευθούν από τον Λάκη Χαλκιά και τον Βασίλη Λέκκα στις τρεις αυτές συναυλίες είναι ο «Επιτάφιος», η «Ρωμιοσύνη» και «Τα δεκαοκτώ λιανοτράγουδα της πικρής πατρίδας». Και τα τρία έργα έχουν πλέον ταυτισθεί με τη σύγχρονη ελληνική ιστορία, καθώς πέτυχαν σε κρίσιμες στιγμές να εκφράσουν τη λαϊκή συνείδηση.
Τα ποιήματα του Γιάννη Ρίτσου είναι άρρηκτα συνδεδεμένα με τις μουσικές συνθέσεις του Μίκη Θεοδωράκη. Άλλωστε, οι δημιουργίες του Ρίτσου συνάντησαν το ευρύ κοινό όταν μελοποιήθηκαν από τον Θεοδωράκη. Η φιλία που τους ένωνε, μέσα από τη μακρόχρονη συνεργασία τους, έγινε σχέση ζωής, καθοριστική για τη μετέπειτα καλλιτεχνική τους πορεία.
Καρπός της δημιουργικής αυτής συνεύρεσης είναι μία πληθώρα τραγουδιών που έχουν χαράξει ανεξίτηλα τις σελίδες της σύγχρονης μουσικής ιστορίας, διαμορφώνοντας την πολιτιστική ταυτότητα για εκατομμύρια Έλληνες εντός και εκτός συνόρων.
Στις συναυλίες συμμετέχει η Λαϊκή Ορχήστρα «Μίκης Θεοδωράκης» και οι μουσικοί Γιάννης Μπελώνης, Γιάννης Ματσούκας, Ξενοφών Συμβουλίδης, Σταύρος Καβαλιεράτος και Στέφανος Θεοδωράκης – Παπαγγελίδης, ενώ τα τραγούδια θα ερμηνεύσουν ο Λάκης Χαλκιάς και ο Βασίλης Λέκκας.
Πληροφορίες: Ιανός, Σταδίου 24, 210 3217810, είσοδος 10€, Παρασκευή & Σάββατο στις 9.30 μ.μ., Κυριακή στις 8 μ.μ.


click@life.gr