Ο νέος Μεταναστευτικός Κώδικας για «επί μακρόν διαμένοντες» και μετανάστες Β΄ γενιάς
Τον Μεταναστευτικό Κώδικα που αποκτά για πρώτη φορά η Ελλάδα, αναρτά την Τρίτη για διαβούλευση το υπουργείο Εσωτερικών. Κύριο χαρακτηριστικό του είναι η εφαρμογή της Οδηγίας για τους «επί μακρόν διαμένοντες», για όσους νομίμως εργάζονται στην Ελλάδα επί χρόνια. Κύριοι δικαιούχοι της άδειας, που τώρα θα αρχίσει να εφαρμόζεται στην Ελλάδα, αν και έχει ενσωματωθεί στο ελληνικό Δίκαιο από το 2006, θα είναι όσοι κατέχουν τις «εθνικές άδειες» δεκαετούς νόμιμης διαμονής.
Στον Κώδικα, συγκεντρώθηκαν όλες τις ρυθμίσεις που αφορούν στη μεταναστευτική νομοθεσία για τη νόμιμη είσοδο και διαμονή υπηκόων τρίτων χωρών και περιλαμβάνονταν σε 20 νόμους, 6 προεδρικά διατάγματα, 42 άλλες κανονιστικές πράξεις
Παρουσιάζοντας το νομοσχέδιο ο υπουργός Εσωτερικών Γ. Μιχελάκης ανέφερε:
«Βασική καινοτομία του νόμου είναι: Προκρίνεται ως βασική άδεια διαμονής η (πενταετής) Άδεια επί Μακρόν Διαμένοντος. Η συγκεκριμένη άδεια δίνει τη δυνατότητα σε όσους πολίτες τρίτων χωρών το επιθυμούν, να κάνουν χρήση του δικαιώματος της κινητικότητας και να μεταβούν σε άλλα κράτη - μέλη της Ε.Ε. Ωθούμε τους κατόχους μακρόχρονων εθνικών αδειών διαμονής (άδειες διαμονής δεκαετούς και αόριστης διάρκειας) να τις μετατρέψουν σε Άδειες επί μακρόν διαμένοντος. Οι εθνικές άδειες διαμονής δεν έδιναν το δικαίωμα εργασίας σε άλλες χώρες της ΕΕ. Οι (πενταετείς) άδειες επί μακρόν διαμένοντος δίνουν αυτό το δικαίωμα.
Μερικές άλλες βασικές καινοτομίες
Αλλαγή διαδικασίας μετακλήσεων νέων αλλοδαπών. Ο σχεδιασμός είναι σε κεντρικό επίπεδο (και όχι σε επίκεντρο περιφέρειας) για να υπάρχει συνολικός έλεγχος και συνάρτηση με τις ανάγκες της ελληνικής αγοράς εργασίας στο σύνολο της χώρας. Η διαδικασία γίνεται ταχεία και ευέλικτη.
Εισαγωγή ειδικών ταχείων διαδικασιών (fast track) εισόδου και διαμονής αλλοδαπών για την προώθηση επενδυτικών και αναπτυξιακών δραστηριοτήτων (π.χ. στρατηγικές επενδύσεις, αγορά ακινήτων).
Υιοθέτηση διατάξεων που λαμβάνουν υπ’ όψιν την οικονομική κρίση. Οι άνεργοι αλλοδαποί που διαμένουν μακροχρόνια στην Ελλάδα δεν γίνονται υποχρεωτικώς παράνομοι.
Ευνοϊκότερη αντιμετώπιση μεταναστών δεύτερης γενεάς (δηλαδή παιδιά μεταναστών που έχουν γεννηθεί ή έχουν μεγαλώσει στη χώρα, έχουν πάει εδώ σχολείο κ.λ.π.). Τους παρέχουμε τα δικαιώματα του επί μακρόν διαμένοντος εντός της ελληνικής επικρατείας και μειώνουμε τη γραφειοκρατία ως προς την ανανέωση των αδειών τους. Αποφεύγουμε, έτσι, να ζητούν ιθαγένεια μόνον για τα δικαιώματα που τους παρέχει η απόκτησή της.
Απλοποίηση διαδικασιών:
Μείωση των κατηγοριών αδειών διαμονής και των χορηγούμενων τύπων αδειών διαμονής από πενήντα (50) σε δεκαεννέα (19).
Κατάργηση είκοσι (20) περίπου δικαιολογητικών για τις ανανεώσεις αδειών.
Κατάργηση γραφειοκρατικών προβλημάτων με τις ανανεώσεις των αδειών διαμονής (που μέχρι σήμερα το ελληνικό κράτος δεν είχε μπορέσει να τηρήσει)».
Εισοδηματικά κριτήρια και υπηρεσίες «μιάς στάσης»
Ειδικά για τη δεύτερη γενιά, δεν θα ισχύουν τα εισοδηματικά κριτήρια που είναι απαραίτητη προϋπόθεση για όσους ενήλικες υποβάλλουν αίτηση για την άδεια «Επί μακρόν Διαμένοντος». Επιπλέον, στη ρύθμιση θα μπουν και τα παιδιά οι γονείς των οποίων ήταν για χρόνια νόμιμοι στη χώρα, αλλά απώλεσαν τη νομιμότητα εξαιτίας έλλειψης ενσήμων εργασίας.
Σε ό,τι αφορά τους ενηλίκους, προκειμένου να λάβουν την άδεια του «Επί μακρόν Διαμένοντος» θα ισχύσουν εισοδηματικά κριτήρια. Σημειώνεται ότι η ευρωπαϊκή οδηγία για τους «Επί μακρόν Διαμένοντες» ορίζει ως προϋπόθεση χρόνια διαμονής, εισοδηματικά κριτήρια και απαιτεί ασφαλιστικά δικαιώματα.
Ο Κώδικας Μετανάστευσης διατηρεί την άμεση σχέση νομιμότητας και ενσήμων εργασίας, τα οποία αυτή τη στιγμή ορίζονται για τους υπηκόους τρίτων χωρών στη χώρα μας, σε 120 ένσημα ετησίως. Όμως, περιλαμβάνεται μεταβατική διάταξη, σύμφωνα με την οποία λόγω της οικονομικής κρίσης θα παρασχεθεί η δυνατότητα σε αλλοδαπούς που έχουν εργασθεί νομίμως στην Ελλάδα επί χρόνια και δεν διαθέτουν αυτήν τη στιγμή ένσημα, να παραμείνουν νόμιμοι για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα μόνο με το βιβλιάριο Υγείας. Το διάστημα αυτό, δεν έχει ακόμη οριστεί. Τα άτομα αυτά θα υπάγονται στην κατηγορία των αδειών για εξαιρετικούς/ ανθρωπιστικούς λόγους. Πρόκειται, δηλαδή, για διατάξεις που δεν θα βγάζουν σε παρανομία όσους διαμένουν νόμιμα και επί πολλά χρόνια στην Ελλάδα.
Επίσης, με τον Κώδικα Μετανάστευσης νομοθετούνται οι Υπηρεσίες Μιας Στάσης (one shop stop). Στην Ελλάδα, Υπηρεσίες Μιας Στάσης έχουν δημιουργηθεί από τις 30 Σεπτεμβρίου, σε όλες τις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις.
Ειδικά για την Αττική, θα δημιουργηθεί ένα γραφείο στην Αθήνα και έναν στον Πειραιά. Οι υπηρεσίες αυτές θα στελεχωθούν με 420 υπαλλήλους εκτός Αττικής, 40 υπαλλήλους στην Αττική, ενώ με 20 επιπλέον υπαλλήλους θα ενισχυθεί η Γενική Γραμματεία Μετανάστευσης, που εξετάζει τις αιτήσεις.Οι υπάλληλοι θα προκύψουν από την κινητικότητα.
eklogika.gr/24 ωρες
<< Αρχική σελίδα