Δευτέρα 14 Οκτωβρίου 2013

Κατά του καρκίνου τα σταφύλια

Κατά του καρκίνου τα σταφύλια
Θανάσιμος εχθρός των καρκινικών κυττάρων που προσβάλλουν το πάγκρεας αποδεικνύεται η φυσική αντιοξειδωτική πολυφαινόλη ρεσβερατρόλη, η οποία εντοπίζεται στον φλοιό των σταφυλιών και στο κόκκινο κρασί!

Η ρεσβερατρόλη, σύμφωνα με έρευνα της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ρότσεστερ, βοηθάει στην καταστροφή των παγκρεατικών καρκινικών κυττάρων φθάνοντας στην ενεργειακή πηγή τους και διαταράσσοντας τη λειτουργία τους. Από τα αποτελέσματα της μελέτης που δημοσιεύτηκαν στην επιθεώρηση «Advances in Experimental Medicine and Biology» προκύπτει ότι όταν τα παγκρεατικά καρκινικά κύτταρα δέχονται διπλή επίθεση, από το φυσικό αντιοξειδωτικό και ταυτόχρονες ακτινοβολίες, πεθαίνουν ταχύτερα. Αυτός ο τύπος θανάτου των καρκινικών κυττάρων λέγεται απόπτωση και πρόκειται για ένα ενδογενές πρόγραμμα κυτταρικής αυτοκτονίας. Οι ερευνητές προκειμένου να καταλήξουν στο παραπάνω συμπέρασμα διαχώρισαν τα καρκινικά παγκρεατικά κύτταρα σε δυο ομάδες: τα κύτταρα που «χτυπήθηκαν» με μεγάλη δόση ρεσβερατρόλης με παράλληλη ακτινοβολία και τα κύτταρα που δέχθηκαν θεραπεία άλλου φαρμακευτικού σχήματος. Επιπλέον αναζήτησαν απάντηση στο γιατί τα καρκινικά κύτταρα του παγκρέατος αντιστέκονται σθεναρά στη χημειοθεραπεία.

Ο επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας και διευθυντής της Ραδιοογκολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Ρότσεστερ, Πολ Οκούνιεφ, εξήγησε ότι οι θεράποντες γιατροί ασθενών με καρκίνο στο πάγκρεας όχι μόνο δεν θα τους απαγορεύουν να καταναλώνουν μέτριες ποσότητες κόκκινου κρασιού κατά τη διάρκεια της θεραπείας, αλλά θα τους συστήσουν να συμπεριλάβουν στη διατροφή τους και άφθονο χυμό μοσχάτου σταφυλιού. Τα πειράματα δείχνουν ότι η ρεσβερατρόλη κάνει τα καρκινικά κύτταρα πιο ευάλωτα στη ραδιοακτινοβολία και δυναμώνει τους υγιείς ιστούς.

Η αντιοξειδωτική ουσία είναι γνωστή για την ικανότητά της να προστατεύει τα φυτά από τα βακτήρια και τους μύκητες. Οι καθαρισμένες από ξένες ουσίες εκδοχές της ρεσβερατρόλης πολλές φορές έχουν περιγραφεί από τα επιστημονικά έντυπα ως πιθανοί αντικαρκινικοί, αντιφλεγμονώδεις και αντι-αθηρογόνοι παράγοντες, ενώ είναι φανερό πως ρυθμίζουν την ανάπτυξη των κυττάρων.

Σε κάθε περίπτωση ο κ. Οκούνιεφ τόνισε πως η δράση της αντιοξειδωτικής ουσίας πρέπει να ερευνηθεί περαιτέρω προκειμένου να υπάρχει πιο σαφής εικόνα για την αντικαρκινική δράση της.


fytokomia.gr