Δευτέρα 7 Οκτωβρίου 2013

Γρήγορο συγύρισμα του σπιτιού

Στη μια μπορεί ν’ αρέσει το μαγείρεμα, στην άλλη ν’ αρέσει η διακόσμηση, σε καμιά μας όμως δεν αρέσει το συγύρισμα.

Αυτός ο συνεχής αγώνας μ’ αυτό το «θηρίο», πολλές φορές μας κάνει έξω φρενών.
Δεν υπάρχει αμφιβολία, ότι μεταξύ μας ελάχιστες είναι αυτές που μπορούν αποτελεσματικά να υπερηφανευτούν ότι ποτέ δεν έχουν παρασυρθεί να αγοράσουν κάτι που τελικά τους ήταν άχρηστο. Όπως επίσης, ελάχιστα είναι και τα σπίτια, που στις ντουλάπες τους δεν υπάρχουν πράγματα, που τώρα πια δεν χρησιμοποιούνται.
Από παιδικά παιχνίδια, που τώρα πια δεν συγκινούν τα παιδιά σας, έως κι εκείνες τις ψιλοτάκουνες γόβες που πλήγιασαν τα πόδια σας από την πρώτη στιγμή που τις φορέσατε, αλλά αρνείστε να αποχωριστείτε γιατί δεν τις έχετε ακόμα ευχαριστηθεί.
Κάπως έτσι λοιπόν στοιβάζονται διάφορα άχρηστα αντικείμενα,  κάνοντας την προσπάθειά μας για τακτοποίηση του σπιτιού μας «μαρτύριο».
Ο χρόνος που μας περισσεύει για ν’ ασχοληθούμε με την τακτοποίηση και την καθαριότητα του σπιτιού, είναι πολύ λίγος και φυσικά πάντα είναι εις βάρος του ελεύθερου χρόνου μας. Γι’ αυτό, αφού κατ’ αρχήν κάνουμε μια προσπάθεια ν’ απαλλαγούμε από τα μη απαραίτητα, ας δούμε μαζί τι θα μπορούσαμε να κάνουμε για κάθε χώρο ξεχωριστά, βάζοντας μια τάξη σ’ όλο μας το σπίτι.


Η ΚΡΕΒΑΤΟΚΑΜΑΡΑ
Συνηθισμένη εικόνα
Σωροί από ρούχα - με εξαιρετικά γρήγορα αυξανόμενο όγκο – διασκορπισμένα στο πάτωμα και στις καρέκλες.

Τακτοποίηση
Είναι δυστυχώς το φυσικό αποτέλεσμα, άλλης μια κουραστικής μέρας. Που να βρεις εκείνη την ώρα όρεξη για να ψάξεις την κρεμάστρα ή να το διπλώσεις και να το βάλεις στο συρτάρι. Επιπλέον ξέρεις, ότι η κρεβατοκάμαρα είναι ο προσωπικός σου χώρος και κανένα αδιάκριτο βλέμμα δεν θα την επισκεφθεί. Επιπλέον, την ώρα που βγάζετε ένα ρούχο, δεν έχετε αποφασίσει ακόμα αν είναι αρκετά καθαρό ή βρώμικο, οπότε μπορεί να περιμένει στο σωρό, μέχρι να κριθεί το μέλλον του.
Μια καλή λύση λοιπόν, είναι μια κρεμάστρα ρούχων - ο γνωστός «καλόγερος» - όπου μπορείτε να αφήνετε τα ρούχα της ημέρας, είτε για να αεριστούν είτε για να μην τσαλακώνονται πεταμένα σε σωρό.
Φροντίστε τακτικότερο μάζεμα των ρούχων σας (τουλάχιστον ξεκαθάρισμα δυο φορές την εβδομάδα), με αυτά που είναι για πλύσιμο στο καλάθι τους και τα υπόλοιπα στην ντουλάπα σας.

Συνηθισμένη εικόνα
Μπότες, σκαρπίνια και αθλητικά παπούτσια, πεταμένα ‘δω κι εκεί στο πάτωμα της ντουλάπας.

Τακτοποίηση
Στις περισσότερες περιπτώσεις, το κάτω ράφι της ντουλάπας, είναι αδύνατο να χωρέσει τα παπούτσια μας. Δεν μιλάω φυσικά για μένα, που χρειάζομαι ολόκληρες ντουλάπες, μόνο για τα παπούτσια μου. Υπό κανονικές συνθήκες λοιπόν, φροντίστε να διαλέξετε μόνο τα παπούτσια της σαιζόν και τα υπόλοιπα φυλάξτε τα σε κάποιο άλλο σημείο. Στα καταστήματα μικροεπίπλων επιπλέον, θα βρείτε πολλές λύσεις για έπιπλα παπουτσοθήκες, που σίγουρα θα σας δώσουν κάποια καλύτερη λύση.


ΤΟ ΚΑΘΙΣΤΙΚΟ
Συνηθισμένη εικόνα
Εγκαταλελειμμένα αγωνιστικά αυτοκίνητα, ξεμαλλιασμένες “Barbie”, κομμάτια από puzzles και κάθε λογής άλλα παιχνίδια, αραδιασμένα στο πάτωμα
. 
Τακτοποίηση
Μέχρι να μάθουν τα παιδιά σας να τα μαζεύουν μόνα τους ( εμένα έχει μαλλιάσει η γλώσσα μου και το αποτέλεσμα αρχίζει σιγά-σιγά να γίνεται ικανοποιητικό), είναι καλό να μην τα βάζετε όλα μαζί σ’ ένα μπαούλο, που για να βρει κάτι το παιδί σας θα πρέπει να κάνει βουτιά μέσα σ’ αυτό. Καλύτερα να χρησιμοποιήσετε μικρότερα πλαστικά κιβώτια και να τα τοποθετείτε όλα μαζί σ’ ένα χαμηλό ράφι.
Όσον αφορά τώρα το άλλο μεγάλο πρόβλημα με τα ηλεκτρονικά παιχνίδια, τα Cd τους και τις κονσόλες τους, είναι καλό να τα βάζετε σ’ ένα καλάθι δίπλα στην τηλεόραση και στο βαθμό που σας «περνάει…», να απαιτείτε να ξαναμπαίνουν εκεί από τα παιδιά σας όταν σταματούν το παιχνίδι τους.

Συνηθισμένη εικόνα
Περιοδικά και διαφημιστικά φυλλάδια κάθε λογής, πεταμένα πάνω στο τραπέζι.

Τακτοποίηση
Οι εφημερίδες, τα περιοδικά, τα διαφημιστικά από τις Κυριακάτικες εφημερίδες και τα deliveries της γειτονιάς, πολλές φορές μπορεί να έχουν ενδιαφέρουσες πληροφορίες, αλλά συνήθως δεν υπάρχει ο απαραίτητος χρόνος για ξεκαθάρισμα.
Μπορείτε λοιπόν να τα μαζεύετε σ’ ένα καλάθι πλάι στον καναπέ και μια φορά την εβδομάδα, ν’ αφιερώνετε λίγο χρόνο για το ξεκαθάρισμα.
Παράλληλα, μπορείτε να οργανώσετε κάποια ντοσιέ, όπου θα βάζετε σελίδες που θα σκίζετε από τα περιοδικά και πιστεύετε ότι μπορεί στο μέλλον να σας φανούν χρήσιμες


Η ΚΟΥΖΙΝΑ
Συνηθισμένη εικόνα
Ετοιμόρροποι πύργοι από τάπερς,  που απειλούν να σωριαστούν.

Τακτοποίηση
Ένα μεγάλο συρτάρι ή σ’ ένα μεγάλο ντουλάπι, μπορεί να αφιερωθεί κάποιος χώρος για να είναι εκεί συγκεντρωμένα όλα αυτά τα δοχεία που χρησιμοποιείτε για να αποθηκεύετε τα τρόφιμά σας. Βάλτε τα κατά ομάδες, σχήμα και μέγεθος – το ένα μέσα στο άλλο – και συγκεντρώστε σε ένα μεγαλύτερο όλα τα καπάκια. Φροντίζεται να αγοράζετε την ίδια μάρκα, για να ταιριάζουν μεταξύ τους. Έχετε υπόψη σας ότι τα τετράγωνα ή τα παραλληλόγραμμα βολεύονται πιο εύκολα από τα στρογγυλά στο ψυγείο ή στο ντουλάπι που τα φιλάτε.

Συνηθισμένη εικόνα
Πάγκοι γεμάτοι με χαρτιά και ότι άλλο μπορεί να βρεθεί στην τσέπη οποιουδήποτε που δεν χωράει ανθρώπου νους.

Τακτοποίηση
Οι πάγκοι της κουζίνας, συνήθως φιλοξενούν από την αλληλογραφία της ημέρας, όπως λογαριασμούς ΟΤΕ, ΔΕΗ, νερού, κινητών τηλεφώνων, μέχρι την σχολική αλληλογραφία. Οργανώστε λοιπόν την εισερχόμενη αλληλογραφία με ράφια που αφορούν το κάθε μέλλος ξεχωριστά και δώστε στα παιδιά σας την αρμοδιότητα για τα δικά τους έγγραφα σε ξεχωριστό σημείο.
Βάλτε ένα μπολ, όπου θα αφήνουν τα μέλη της οικογένειάς σας τα μικροαντικείμενα που κουβαλούν π.χ. τα κλειδιά τους. Φροντίστε να μην υπάρχει πολύς χώρος, γιατί όσο πιο μεγάλο είναι αυτό το μπολ, τόσο πιο πολλά πράγματα θ’ αρχίσουν να μαζεύονται εκεί.


ΤΟ ΜΠΑΝΙΟ
Συνηθισμένη εικόνα
Ράφια με αραδιασμένα καλλυντικά και είδη μακιγιάζ, που έχουν να χρησιμοποιηθούν προ αμνημονεύτων …!

Τακτοποίηση
Αν και οι ειδικοί επιμένουν ότι το μπάνιο, με τους υδρατμούς και τις υψηλές θερμοκρασίες, δεν είναι ο καταλληλότερος χώρος για να αφήνουμε τα καλλυντικά μας, ειδικά αυτά του μακιγιάζ, συνήθως εκεί αφήνουμε τα περισσότερα. Για να αποφύγουμε την δημιουργία βακτηριδίων θα πρέπει να τα κρατούμε σφραγισμένα. Είναι καλό να μην κρατάτε περισσότερο από έξι μήνες χρησιμοποιημένα μολύβια ματιών, concealer και σκιές ματιών. Μολύβια για τα χείλη και πούδρες, όχι περισσότερο από ένα χρόνο. Τα κραγιόν όχι περισσότερο από δύο με τρία χρόνια

Συνηθισμένη εικόνα
Είδη καθαρισμού, αποσμητικά κι ότι άλλο φανταστείτε, στο ντουλάπι κάτω από το νιπτήρα
.
Τακτοποίηση
Τα ντουλάπια κάτω από το νιπτήρα, πέρα από την αποχέτευση που φιλοξενούν εκ των πραγμάτων, μπορεί επίσης να φιλοξενούν σαμπουάν, σαπούνια, αποσμητικά πάσης φύσεως, πετσέτες και οτιδήποτε άλλο.
Προσέξτε λοιπόν να τα τακτοποιήσετε έτσι, ώστε κατ’ αρχήν εύκολα και άμεσα να μπορείτε να διαπιστώσετε ενδεχόμενη διαρροή. (Την έχω πάθει και δεν θέλω να συμβεί και σε σας). Επιπλέον τοποθετήστε έτσι τα διάφορα μπουκαλάκια και τ’ άλλα αντικείμενα, έτσι ώστε εύκολα με μια ματιά να μπορείτε να βρείτε αυτό που ψάχνετε, χωρίς να χρειάζεται να κάνετε ανασκαφή του χαμένου θησαυρού.


fe-mail.gr