Πέμπτη 31 Οκτωβρίου 2013

H αερόβια άσκηση και τα οφέλη της.

"H αερόβια άσκηση είναι πηγή αιώνιας ζωής." Σίγουρα έχετε ξανακούσει αυτή την έκφραση πολλές φορές στα γυμναστήρια αλλά και σε όλα σχεδόν τα μέσα μαζικής ενημέρωσης.

Η εντύπωση είναι ότι η αερόβια άσκηση έχει να κάνει περισσότερο με τον πιο σπουδαίο μύ που
υπάρχει, και αυτός δεν είναι άλλος από την καρδιά. Υπάρχει ένα κινέζικο ρητό, το οποίο αναφέρει ότι η αερόβια άσκηση είναι πηγή αιώνιας ζωής.
Εάν λάβουμε υπόψη μας τα οφέλη, που έχει η καρδιά από αυτή τη δραστηριότητα θα κατανοήσουμε τη σημαντικότητα της και για το υπόλοιπο σώμα μας.
Πιο κάτω, ο ειδικευμένος καθηγητής φυσικής αγωγής με ειδικότητα στη Κολύμβηση Χρήστος Ντουρζιώτης εξηγεί, στο beu.com.cy ποια είναι τα ωφέλη απο αυτή τη μορφή άσκησης. Επίσης τους τρόπους που μπορείτε να ασκήθείτε κατά τη διάρκεια της καθημερινής σας ρουτίνας.
Βέβαια να μην ξεχάσουμε να αναφερθούμε στο γεγονός ότι εδώ παίζει η διατροφή ένα πολύ σημαντικό ρόλο, που σε συνδυασμό με την άσκηση, θα δώσει στον οργανισμό την τέλεια ώθηση για καλύτερη ποιότητα ζωής.
Τα οφέλη λοιπόν είναι:
Θετική διάθεση. Πόσο σημαντικό είναι στις ημέρες μας, με τόσα προβλήματα και την παγκόσμια κρίση πάνω από το κεφάλι μας, να έχουμε πολύ ανεβασμένη διάθεση; Νομίζω το σημαντικότερο. Μπορούμε να πάρουμε μια φίλης μας παρέα και να βγούμε να κάνουμε έναν απογευματινό περίπατο. Έτσι θα είναι πιο ευχάριστο και δεν πρόκειται να νιώσετε την παραμικρή πίεση. Η έκκριση ενδορφινών  δίνει στο μυαλό και το σώμα το αίσθημα της ευφορίας και σίγουρα αισθανόμαστε μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση. 
Πρόληψη καρδιοπαθειών. Έχουν γίνει εκτεταμένες έρευνες για το πώς επιδρά η αερόβια άσκηση στη καρδιά, όπως αναφέραμε και στον πρόλογο. Η αύξηση της ροής του αίματος κάνει μεγαλύτερο καλό γιατί μεταφέρει οξυγόνο από τους πνεύμονες στην καρδιά και τους ιστούς του υπολοίπου σώματος. Αν παρκάρετε το αυτοκίνητο σας τρία στενά πιο κάτω από τη δουλειά σας, μπορείτε να περπατήσετε λίγο περισσότερο και να έχετε τα σύν της άσκησης χωρίς να βάλετε ούτε αθλητικά
Πρόληψη του σακχαρώδη διαβήτη. Στα οικονομικά ανεπτυγμένα κράτη, έχουμε μια αύξηση της επιδημίας αυτής, που τα επόμενα χρόνια σύμφωνα με μελέτες θα πάσχει μεγαλύτερο ποσοστό πληθυσμού. Μπορείτε να κάνετε μια συνδρομή σε μια πισίνα και να κολυμπάτε 3 φορές την εβδομάδα. Η κολύμβηση είναι μια καταπληκτική άσκηση χωρίς να έχετε πολλές επιβαρύνσεις γιατί η έλλειψη βαρύτητας δίνει στο σώμα πολύ ευχάριστη αίσθηση.
Αερόβια άσκηση και έλεγχος βάρους. Τρείς φορές την εβδομάδα και 30 λεπτά κάθε φορά είναι το ιδανικό για να αρχίσει να λειτουργεί ο μεταβολισμός και να "καίει" λίπος, σύμφωνα με τις έρευνες, που έχουν γίνει. Σε συνδυασμό με την καλή διατροφή, πετυχαίνετε ένα καλό αποτέλεσμα και η ζωή σας θα αλλάξει προς το καλύτερο. Θέλει υπομονή και μια καλή παρέα. Μπορείτε να κάνετε άσκηση με τον σύντροφο σας και έτσι να έχετε και μεγαλύτερο δέσιμο στη σχέση σας. Βγείτε να κάνετε ποδήλατο μαζί ή να βγείτε ένα κυριακάτικο πρωινό και να περπατήσετε σε ένα ύψωμα κοντά στο σπίτι σας.
Άσκηση και ύπνος. Η κατάθλιψη και το άγχος είναι παράγοντες, που επηρεάζουν σε μεγάλο βαθμό τον ύπνο, μέχρι σημείου να έχουμε και αϋπνίες και σοβαρότερες διαταραχές. Η άσκηση εξασφαλίζει φυσικά χωρίς «ανεπιθύμητες ενέργειες» σημαντική βελτίωση στην ποιότητα του ύπνου. Οποιαδήποτε δραστηριότητα που έχει χρονικό διάστημα πάνω από 30 λεπτά, όπως ο χορός, είναι ωφέλιμο για τον οργανισμό.
Συνολικά η άσκηση διασφαλλίζει το εύ ζην και αυτό είναι το κίνητρο μια γυναίκα να βρίσκεται πάντα σε ένα αθλητικό χώρο γιατί μπορεί να ωφεληθεί πολλαπλά.