Σάββατο 30 Νοεμβρίου 2013

Ποια είναι η πιο εκλεκτή πάπρικα;

Όταν ακούμε τη λέξη «πάπρικα», συνήθως μας έρχεται στο μυαλό η πικάντικη κουζίνα της Ινδίας και του Μεξικού. Που όμως παράγεται σήμερα η πιο εκλεκτή πάπρικα;
Γνωρίζετε ποια είναι η πιο εκλεκτή πάπρικα στον κόσμο;

Η Ισπανία και η Πορτογαλία εισήγαγαν την πιπεριά Capsicum annuum στην Ευρώπη, την Ασία και την Αφρική, από την Αμερική και πλέον αυτή καλλιεργείται σε πολλά μέρη όπως η Ουγγαρία, η Σερβία, η Ισπανία και ορισμένες περιοχές των Ηνωμένων Πολιτειών.

Η πάπρικα χρησιμοποιείται ως συστατικό σε πολλά πιάτα σε όλο τον κόσμο και για να δώσει χρώμα, άρωμα και γεύση σε βραστά και σούπες, όπως το γκούλας, αλλά και στην παρασκευή λουκάνικων, ως συστατικό που αναμειγνύεται με κρέατα και άλλα μπαχαρικά.
Η ουγγρική πάπρικα, προτιμάται συγκεκριμένα σε πολλές συνταγές γιατί είναι μοναδική. Έχει έντονο κόκκινο χρώμα και είναι πιο γλυκιά από την ίδια πάπρικα που καλλιεργείται σε άλλα εδάφη και κλίματα. Είναι σημαντικό λοιπόν να χρησιμοποιούμε τον κάθε τύπο πάπρικας που ορίζει κάθε συνταγή, εκτός αν την χρησιμοποιούμε σε μικρές ποσότητες.
Η ουγγρική ποικιλία είναι πιο έντονη και θεωρείται καλύτερη, ενώ οι ισπανικές ποικιλίες είναι πιο ήπιες. Τα περισσότερα τραπέζια στην Ουγγαρία έχουν αλάτι και πάπρικα (όχι μαύρο πιπέρι). Μία ιδιαίτερη ποικιλία, η «ροζέ», είναι γνωστή για το γλυκό της άρωμα και το λαμπερό της χρώμα και είναι η καλύτερη απ’ όλες.

Λόγω του ευνοϊκού κλίματος και των γεωγραφικών συνθηκών, η ουγγρική πάπρικα έχει ένα έντονο κόκκινο χρώμα και μια χαρακτηριστική πλούσια γεύση που έκανε την Ουγγαρία έναν από τους κορυφαίους παραγωγούς πάπρικας στον κόσμο.


Οι πόλεις Kalocsa και Szeged στο νότιο τμήμα της Ουγγαρίας, είναι η «καρδιά» της παραγωγής πάπρικας στην Ουγγαρία. Αυτές οι περιοχές έχουν τις περισσότερες ημέρες ηλιοφάνειας το χρόνο και οι πιπεριές χρειάζονται πολλή ηλιοφάνεια για να ωριμάσουν και να γλυκάνουν.
Ο ούγγρος επιστήμονας Albert Szent-Györgyi, κέρδισε το βραβείο Νόμπελ το 1937, εν μέρει για την ανακάλυψη της βιταμίνης C. Βρήκε επίσης υψηλή περιεκτικότητα βιταμίνης C σε πιπεριές πάπρικα.
 
  
click@Life