Πέμπτη 14 Νοεμβρίου 2013

Η κηπουρική σε δοχεία

Η κηπουρική σε δοχεία
Οι επαγγελματίες κηποτέχνες, και όχι μόνο, λατρεύουν την κηπουρική σε δοχεία (γλάστρες, ζαρντινιέρες, πιθάρια πιατέλες κτλ.) για την ευελιξία που τους δίνει στη κατασκευή ενός κήπου. Αυτή η ευελιξία τους επιτρέπει να φωτίζουν σκοτεινές γωνιές σε ένα κήπο, να καλύπτουν κενά το
καλοκαίρι σε θέσεις που δεν ενδείκνυται άλλη φύτευση, να φέρνουν χρώμα πιο κοντά στο σπίτι (μπαλκόνια-ζαρντινιέρες) ή και μέσα σ' αυτό (γλάστρες-πιατέλες).

Τους επιτρέπει επίσης να κατασκευάσουν ένα κήπο εξ ολοκλήρου από δοχεία (roof garden), να του αλλάξουν διαρρύθμιση αλλά και τοποθεσία! Όμως η κηπουρική σε δοχεία έχει και ορισμένες ιδιαιτερότητες. Ας δούμε μαζί τι θα πρέπει να προσέξετε για να διατηρηθούν σωστά τα φυτά σας μέσα σε δοχεία.

Χώμα
Το χώμα σε δοχεία πρέπει να είναι οπωσδήποτε ελαφρύ αλλά και ταυτόχρονα πλούσιο γιατί θα φυτά σας θα βρίσκονται περιορισμένα με τις ρίζες τους να συναγωνίζονται στην ανεύρεση περισσότερης τροφής. Η πιο πρακτική και εύκολη λύση είναι να αγοράσετε κάποιο από τα έτοιμα ειδικά εδαφικά μείγματα που κυκλοφορούν σε συσκευασίες στο εμπόριο σε φυτώρια, ανθοπωλεία και garden centers. Σιγουρευτείτε ότι το μείγμα που αγοράστε αποτελείται κυρίως από τύρφη και περιέχει περλίτη, βασικά λιπάσματα και ιχνοστοιχεία. Υπάρχουν αποστειρωμένα μείγματα που δεν περιέχουν κανένα ζωντανό μικροοργανισμό, σπόρους, έντομα ή μύκητες. Έτσι θα περιορίσετε την εμφάνιση διαφόρων ασθενειών που προέρχονται κυρίως από το έδαφος. Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε φυλλοχώματα, χωνεμένη κοπριά, ή αλεσμένο χώμα κήπου. Σ' αυτές τις περιπτώσεις όμως ρισκάρετε, γιατί η ποιότητα των μη αποστειρωμένων υλικών είναι συνήθως αμφίβολη. Επίσης θα πρέπει να σκεφτείτε σε περίπτωση που έχετε roof garden ή πολλά δοχεία στο μπαλκόνι σας, ότι είναι δύσκολο (και βαρύ) να μεταφέρετε χύμα χώματα. Έχετε υπόψη σας ότι τα επόμενα χρόνια το χώμα σας θα χρειάζεται ανανέωση. Τότε σκαλίστε το παλιό χώμα και αφαιρέστε περίπου το μισό. Το υπόλοιπο ανακατώστε το με νέο χώμα. Προσθέστε επίσης νέο χώμα και από επάνω και λιπάνετε. Ένα πλήρες λίπασμα βραδείας απορρόφησης είναι ότι χρειάζεται για φυτά που μεγαλώνουν μέσα σε δοχεία και αγωνίζονται για αέρα, νερό και τροφή.
Πότισμα
Ένα από τα μεγαλύτερα  μειονεκτήματα των δοχείων-κήπων είναι  ότι απαιτούν συχνότερο πότισμα απ' ότι οι κήποι και τα παρτέρια που βρίσκονται στο έδαφος. Στο έδαφος τα φυτά μπορούν να απλώσουν τις ρίζες τους και να προσαρμοστούν στις ιδιαίτερες συνθήκες αλλά σε ένα δοχείο το φυτό βρίσκεται στο έλεος των θεών του νερού! Υπολογίζοντας προοδευτικά πόσο χρόνο και πόση προσπάθεια πρέπει να καταναλώσετε για να συντηρήσετε έναν τέτοιο κήπο θα σας βοηθήσει να να αποφασίσετε τι είδους δοχεία αλλά και τι είδους φυτά θα χρησιμοποιήσετε. Αν βρίσκετε μακριά από τον κήπο σας, για καιρό το καλοκαίρι, ή δεν μπορείτε να ποτίζετε συχνά για κάποιον άλλο λόγο, διαλέξτε φυτά σχετικά ανθεκτικά στην παρατεταμένη ξηρασία όπως οι κάκτοι και τα παχύφυτα. Μια καλή ιδέα είναι τα φυτά σέντουμ.

Όλα τα δοχεία χρειάζονται κάποιο πότισμα. Αν λοιπόν έχετε κάποιο απόθεμα νερού δίπλα στις ζαρντινιέρες ή στο μπαλκόνι σας θα γλιτώσετε τις αμέτρητες διαδρομές στον νεροχύτη και θα είναι και πιο εύκολο να σιγουρευτείτε αν οι γλάστρες σας ποτίζονται αρκετά. Αν μένετε σε διαμέρισμα είναι επίσης πολύ χρήσιμο να έχετε μια βάνα για λάστιχο στο μπαλκόνι σας. Κάποιοι κατασκευαστές κτιρίων βάζουν τέτοιες βάνες μέσα στον στάνταρ εξοπλισμό μιας οικοδομής. Δυστυχώς οι περισσότεροι δεν τις θεωρούν απαραίτητες. Αν είστε αρκετά τυχεροί να έχετε βάνα στο μπαλκόνι σας αγοράστε ένα λάστιχο που μπορεί να φτάνει σε κάθε γωνιά του χώρου σας αλλά φροντίστε να μην περισσεύει. Όσο πιο κοντό είναι ένα λάστιχο τόσο πιο ελαφρύ είναι για να το μετακινήσετε η να το κρεμάσετε μετά την χρήση.
Μιχάλης Πολίτης


 valentine.gr/fytokomia.gr