Τρίτη 26 Νοεμβρίου 2013

Ανθοϊάματα του Μπαχ για τη θεραπεία του φόβου



Ας ασχοληθούμε με τη θεραπεία του πρωτογενούς συναισθήματος του φόβου. Ο φόβος ανήκει χωρίς αμφιβολία στη ζωή μας. Μας συνοδεύει από την ώρα που θα γεννηθούμε ως το θάνατο μας παίρνοντας συνεχώς νέες μορφές. Ο φόβος είναι συνυφασμένος με την ύπαρξη μας, είναι η επίγνωση
της θνητότητας μας. Η πίστη και η αγάπη μας βοηθούν να τον δεχόμαστε και να καταφέρνουμε να τον ξεπερνάμε κάθε τόσο.

Ο φόβος μας μπορεί να είναι συνειδητός μπορεί όμως και όχι. Επίσης οι φόβοι ποικίλλουν από άτομο σε άτομο.

Θα ασχοληθούμε με την ανάλυση του ανθοϊάματος με την ονομασία mimulus, στη γλώσσα μας, μίμουλος. Είναι ένα φυτό της Βορείου Αμερικής το οποίο δεν συναντάται στην Ελλάδα και φύεται κοντά σε μέρη όπου υπάρχει νερό. Έχει όμορφα κίτρινα ανθάκια και η περίοδος της ανθοφορίας του είναι οι μήνες του καλοκαιριού.

Η λατινική του ονομασία είναι mimulus guttatus (Μίμουλο).
To ίαμα αυτό, ανταποκρίνεται στη θεραπεία των πλέον κοινών φόβων του ανθρώπου όπως:
-Φόβος απέναντι σε συγκεκριμένα πράγματα της καθημερινότητας μας όπως π.χ. τα ατυχήματα, η φτώχεια, η μοναξιά, οι γιατροί, οι κλέφτες, ο πόνος, τα ζώα, τα αεροπλάνα, τα γηρατειά και τόσα άλλα. Οι φόβοι μας και οι ανησυχίες μας από γνωστές αιτίες.
-Φόβος που γεννά ατολμία, ντροπαλοσύνη, κοκκίνισμα.
-Αγοραφοβία (ανεξέλεγκτος φόβος ο οποίος μας  καταλαμβάνει όταν βρισκόμαστε μέσα σε κόσμο)
-Ευαισθησία στους θορύβους, στο κρύο, τη ζέστη, τους καυγάδες.
-Κόμπιασμα στην ομιλία, νευρικό γέλιο, ιδρώτας.
-Σε αρρώστια ή εγχείρηση, όταν φοβόμαστε να κινηθούμε μήπως χειροτερέψει ο πόνος.
-Επιθετικότητα χωρίς λόγο. Ας μη ξεχνάμε πως η επιθετικότητα είναι ένδειξη φόβου.

Η θετική ένδειξη του mimulus, εκδηλώνεται στην ικανότητα να αντιμετωπίζουμε τις δυσκολίες με χαλαρή στάση και γλαφυρή διάθεση.
Η κατανόηση, το θάρρος και η δυνατότητα της απόλαυσης της ζωής με τα όμορφα και τα άσχημα της ως ευκαιρίες να προχωρήσουμε και να εξελιχθούμε.

Όπως λέει και ο Jonathan Swift: «Μπορείς να ζήσεις όλες τις μέρες της ζωής σου» και συμπληρώνουμε εμείς, όταν φοβάσαι δεν ζείς.

Θα ήθελα να τονίσω κάτι το οποίο ισχύει για όλους μας. Πριν από την εκδήλωση οποιασδήποτε ασθένειας σε σωματικό επίπεδο, προηγείται συνήθως ένα διάστημα που «δεν αισθανόμαστε καλά» ή νοιώθουμε «πεσμένοι». Εκείνη ακριβώς είναι η στιγμή κατά την οποία έρχονται τα ιάματα ως αρωγοί στην προστασία και «διόρθωση» του αυρικού μας πεδίου. Γνωρίζουμε  πως οι «τρύπες» στο αυρικό μας πεδίο- οι οποίες προκαλούνται από άσχημες συναισθηματικές καταστάσεις, καταχρήσεις κ.α.- αφήνουν εκτεθειμένο το υλικό μας σώμα σε κάθε λογής ασθένειες. Τα ανθοϊάματα αλλάζουν τη νοοτροπία μας, ειρηνεύουν το νου μας και μας γεμίζουν εσωτερική γαλήνη.

Aspen tree (Αγριολεύκη)
Το 2ο ίαμα, είναι το aspen (λατινική ονομασία populustremula). Είναι ένα ψηλό δέντρο το οποίο φτάνει τα 30 μέτρα. Φύεται σε σκιερά και δασώδη μέρη. Υπάρχει και στην Ελλάδα και το κοινό του όνομα είναι Αγριολεύκη. Εδώ, σε αντίθεση με το προηγούμενο ίαμα το mimulus,  είναι άγνωστη η αιτία του φόβου μας, γι αυτό και αντιμετωπίζουμε δυσκολία να μιλάμε γι αυτόν.

-Ενδείκνυται σε περίπτωση που κάποιος ξυπνά από εφιάλτη τρομαγμένος από κάποιο όνειρο που συνήθως δεν μπορεί να θυμηθεί. Όμως φοβάται να ξανακλείσει τα μάτια του.

-Αγωνιά για το μέλλον του έχοντας συνεχώς κακά προαισθήματα φανταζόμενος διάφορες καταστροφές.
-Έχει ευαισθησία απέναντι σε άγνωστες οντότητες.
-Φόβος για το σκοτάδι. Ακόμη και για τα μικρά παιδάκια που χρειάζονται κάποιο φώς ή απαιτούν να είναι ανοικτή η πόρτα του δωματίου τους για να κοιμηθούν.
-Βοηθά στη θεραπεία αλκοολικών, ναρκομανών, γυναικών που έχουν υποστεί κακοποίηση ή βιασμό.

Η θετική έκφραση του aspen εκφράζεται στο παλιό κινέζικο γνωμικό: «Ο φόβος κτύπησε την πόρτα, άνοιξε η εμπιστοσύνη και κανείς δεν ήταν έξω». Η απελευθέρωση από αυτού του είδους το φόβο, έχει και άλλο ένα καλό στη περίπτωση αυτή. Τα άτομα που πάσχουν από το συγκεκριμένο φόβο, συνήθως είναι πολύ ευαίσθητα, δεκτικά και διαισθητικά.

Ξεπερνώντας τις φοβίες αυτές, έχουν αυτόματα αυξημένη συνειδητοποίηση του πνευματικού κόσμου και των δυνάμεων που τον διέπουν. Αποκτούν καλή επαφή με την πραγματικότητα.
Από την Βασιλική Κοντογιάννη


astrolife.gr/fytokomia.gr