Λικέρ για κάθε περίσταση: κράνα, μέντα, λεμόνι
Τρία
σπιτικά λικέρ για κάθε περίσταση: κράνα, μέντα, λεμόνι. Οι γιορτές
είναι η κατάλληλη στιγμή να ετοιμάσετε τα σπιτικά λικεράκια σας, τα
οποία θα σας κρατούν συντροφιά τις κρύες νύχτες του χειμώνα. Σε μια
γιορτή το λικέρ επανέρχεται ως κλασικό κέρασμα, για να αφήσει τους
καλεσμένους σας ευχαριστημένους. Θα εντυπωσιαστείτε αν διαπιστώσετε πόσο
εύκολο είναι να παρασκευαστεί. Χρειάζονται φθηνά και αγνά υλικά, λίγοι
μήνες αναμονής και θα έχετε ασύγκριτη απόλαυση για έναν ολόκληρο χρόνο.
Επίσης αν μπει το λικέρ σε ένα όμορφο μπουκάλι μπορεί να μετατραπεί σε
μοναδικό και κυρίως οικονομικό δώρο για έναν φίλο που ξέρει να εκτιμά
τις σπιτικές λιχουδιές.
Λικέρ με Κράνα
Τα κράνα έχουν αντιοξειδωτικές ιδιότητες και είναι πλούσια σε βιταμίνες και μέταλλα. Έχουν μεγάλη θεραπευτική αξία με περισσότερο γνωστή τη συμβολή τους στον κοιλόπονο και στις στομαχικές διαταραχές. Ένα ποτηράκι λικέρ κράνα, επομένως, μπορεί να αποδειχθεί ιδιαίτερα τονωτικό και θεραπευτικό σε μια δύσκολη μέρα.
Υλικά
2 κιλά κράνα ώριμα (να έχουν βαθύ κόκκινο χρώμα)
1/2 κιλό ζάχαρη
1 κιλό κονιάκ
Εκτέλεση
Βάζετε τα κράνα εναλλάξ με τη ζάχαρη μέσα σε μεγάλο γυάλινο βάζο. Η τελευταία στρώση να είναι με ζάχαρη. Αφήνετε το βάζο για δυο μήνες στον ήλιο κουνώντας το ανά διαστήματα για να ανακατεύεται το μείγμα. Όταν λιώσει καλά η ζάχαρη, βάζετε το κονιάκ. Αφήνετε άλλες 15-20 μέρες. Σουρώνετε και μοιράζετε σε αποστειρωμένα μπουκάλια. Τα μπουκάλια διατηρούνται στο ψυγείο ή στο ντουλάπι μέχρι 12 μήνες.
Τα κράνα έχουν αντιοξειδωτικές ιδιότητες και είναι πλούσια σε βιταμίνες και μέταλλα. Έχουν μεγάλη θεραπευτική αξία με περισσότερο γνωστή τη συμβολή τους στον κοιλόπονο και στις στομαχικές διαταραχές. Ένα ποτηράκι λικέρ κράνα, επομένως, μπορεί να αποδειχθεί ιδιαίτερα τονωτικό και θεραπευτικό σε μια δύσκολη μέρα.
Υλικά
2 κιλά κράνα ώριμα (να έχουν βαθύ κόκκινο χρώμα)
1/2 κιλό ζάχαρη
1 κιλό κονιάκ
Εκτέλεση
Βάζετε τα κράνα εναλλάξ με τη ζάχαρη μέσα σε μεγάλο γυάλινο βάζο. Η τελευταία στρώση να είναι με ζάχαρη. Αφήνετε το βάζο για δυο μήνες στον ήλιο κουνώντας το ανά διαστήματα για να ανακατεύεται το μείγμα. Όταν λιώσει καλά η ζάχαρη, βάζετε το κονιάκ. Αφήνετε άλλες 15-20 μέρες. Σουρώνετε και μοιράζετε σε αποστειρωμένα μπουκάλια. Τα μπουκάλια διατηρούνται στο ψυγείο ή στο ντουλάπι μέχρι 12 μήνες.
Λικέρ μέντα
Οποιοδήποτε ρόφημα περιέχει μέντα αποκτά έντονο άρωμα και υπέροχη πικάντικη γεύση. Οι ιδιότητες της μέντας είναι κυρίως αντισηπτικές, χωνευτικές και τονωτικές. Έτσι ένα λικέρ μέντας είναι απαραίτητο να υπάρχει στο σπίτι για να χαρίζει καθαρή αναπνοή, να σας ξεδιψάει και να σας δροσίζει.
Υλικά
2 ματσάκια φρέσκια μέντα
700 ml βότκα
300 γρ ζάχαρη
230 ml νερό εμφιαλωμένο (για να μην έχει πολύ χλώριο)
Εκτέλεση
Πλένετε πολύ καλά τα φύλλα μέντας και τα ακουμπάτε σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας για να στεγνώσουν. Τα βάζετε μετά σε γυάλινο βάζο, περιχύνετε με τη βότκα και σφραγίζετε. Το βάζο μπαίνει στο ψυγείο και το ξεχνάτε εκεί για δυο βδομάδες. Κατόπιν σουρώνετε το υγρό από τα φυλλαράκια και ξεκινάτε το σιρόπι. Βράζετε σε κατσαρόλα το νερό με τη ζάχαρη περίπου πέντε λεπτά, μέχρι να αρχίσει να πήζει. Αφού κρυώσει το σιρόπι, ρίχνετε την βότκα που έχει αρωματιστεί με τη μέντα και γεμίζετε τα αποστειρωμένα μπουκάλια. Αφού μείνει άλλες δυο βδομάδες στο ψυγείο είναι έτοιμο για κατανάλωση. Διατηρείται στο ψυγείο ένα χρόνο.
Οποιοδήποτε ρόφημα περιέχει μέντα αποκτά έντονο άρωμα και υπέροχη πικάντικη γεύση. Οι ιδιότητες της μέντας είναι κυρίως αντισηπτικές, χωνευτικές και τονωτικές. Έτσι ένα λικέρ μέντας είναι απαραίτητο να υπάρχει στο σπίτι για να χαρίζει καθαρή αναπνοή, να σας ξεδιψάει και να σας δροσίζει.
Υλικά
2 ματσάκια φρέσκια μέντα
700 ml βότκα
300 γρ ζάχαρη
230 ml νερό εμφιαλωμένο (για να μην έχει πολύ χλώριο)
Εκτέλεση
Πλένετε πολύ καλά τα φύλλα μέντας και τα ακουμπάτε σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας για να στεγνώσουν. Τα βάζετε μετά σε γυάλινο βάζο, περιχύνετε με τη βότκα και σφραγίζετε. Το βάζο μπαίνει στο ψυγείο και το ξεχνάτε εκεί για δυο βδομάδες. Κατόπιν σουρώνετε το υγρό από τα φυλλαράκια και ξεκινάτε το σιρόπι. Βράζετε σε κατσαρόλα το νερό με τη ζάχαρη περίπου πέντε λεπτά, μέχρι να αρχίσει να πήζει. Αφού κρυώσει το σιρόπι, ρίχνετε την βότκα που έχει αρωματιστεί με τη μέντα και γεμίζετε τα αποστειρωμένα μπουκάλια. Αφού μείνει άλλες δυο βδομάδες στο ψυγείο είναι έτοιμο για κατανάλωση. Διατηρείται στο ψυγείο ένα χρόνο.
Λικέρ Λεμόνι (Limoncello)
Το λεμόνι έχει πολλές ωφέλιμες ουσίες για τον ανθρώπινο οργανισμό με σημαντικότερη τη βιταμίνη C, η οποία θωρακίζει από την γρίπη και το κρυολόγημα. Βοηθά επίσης στη δυσπεψία και γι’ αυτό ένα λικέρ λεμόνι είναι ιδανικό χωνευτικό για μετά το φαγητό.
Υλικά
12 λεμόνια βιολογικά (για να είναι ακέρωτα)
700 ml βότκα
500 γραμμάρια ζάχαρη
350 ml εμφιαλωμένο νερό
Εκτέλεση
Πλένετε τα λεμόνια πολύ σχολαστικά. Με το εργαλείο ξεφλουδίσματος λαχανικών αφαιρείτε τις φλούδες τους, προσέχοντας να μην αφαιρέσετε και τη λευκή σάρκα, γιατί θα πικρίζει το λικέρ. Ρίχνετε τη βότκα με τις λεμονόφλουδες μέσα σε αποστειρωμένο γυάλινο βάζο και το αφήνετε 20 περίπου μέρες σε δροσερό και σκιερό μέρος. Όταν περάσουν οι μέρες, ετοιμάζετε το σιρόπι. Βράζετε σε κατσαρόλα το νερό και ρίχνετε τη ζάχαρη. Ανακατεύετε και συνεχίζετε το βράσιμο για πέντε λεπτά σε μέτρια θερμοκρασία. Στη συνέχεια το αφήνετε να κρυώσει καλά. Αφαιρείτε με σουρωτήρι τις λεμονόφλουδες από την αρωματισμένη πλέον βότκα και την αναμειγνύετε με το σιρόπι. Με ένα τουλπάνι, ή φίλτρο γαλλικού καφέ, φιλτράρετε 3-4 φορές το λικέρ μέχρι να είναι διαυγές και το φυλάσσετε σε αποστειρωμένα μπουκάλια στο ψυγείο μέχρι ένα χρόνο.
Το λεμόνι έχει πολλές ωφέλιμες ουσίες για τον ανθρώπινο οργανισμό με σημαντικότερη τη βιταμίνη C, η οποία θωρακίζει από την γρίπη και το κρυολόγημα. Βοηθά επίσης στη δυσπεψία και γι’ αυτό ένα λικέρ λεμόνι είναι ιδανικό χωνευτικό για μετά το φαγητό.
Υλικά
12 λεμόνια βιολογικά (για να είναι ακέρωτα)
700 ml βότκα
500 γραμμάρια ζάχαρη
350 ml εμφιαλωμένο νερό
Εκτέλεση
Πλένετε τα λεμόνια πολύ σχολαστικά. Με το εργαλείο ξεφλουδίσματος λαχανικών αφαιρείτε τις φλούδες τους, προσέχοντας να μην αφαιρέσετε και τη λευκή σάρκα, γιατί θα πικρίζει το λικέρ. Ρίχνετε τη βότκα με τις λεμονόφλουδες μέσα σε αποστειρωμένο γυάλινο βάζο και το αφήνετε 20 περίπου μέρες σε δροσερό και σκιερό μέρος. Όταν περάσουν οι μέρες, ετοιμάζετε το σιρόπι. Βράζετε σε κατσαρόλα το νερό και ρίχνετε τη ζάχαρη. Ανακατεύετε και συνεχίζετε το βράσιμο για πέντε λεπτά σε μέτρια θερμοκρασία. Στη συνέχεια το αφήνετε να κρυώσει καλά. Αφαιρείτε με σουρωτήρι τις λεμονόφλουδες από την αρωματισμένη πλέον βότκα και την αναμειγνύετε με το σιρόπι. Με ένα τουλπάνι, ή φίλτρο γαλλικού καφέ, φιλτράρετε 3-4 φορές το λικέρ μέχρι να είναι διαυγές και το φυλάσσετε σε αποστειρωμένα μπουκάλια στο ψυγείο μέχρι ένα χρόνο.
ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ
Πηγή:http://makelife.gr
fytokomia.gr
<< Αρχική σελίδα