Χειμωνιάτικα ροφήματα (με ή χωρίς αλκοόλ) από όλο τον κόσμο
Η θερμοκρασία έχει πάρει την κατιούσα
και τα Χριστούγεννα είναι η κατεξοχήν εποχή που θέλει ζεστό ρόφημα σε
κούπα, κουβέρτα και καλή μουσική υπόκρουση. Και επειδή ο ζεστός καφές,
το ζεστό κακάο και το τσάι είναι αυτά με τα οποία μεγαλώσαμε και ίσως
κάποιοι να τα έχουμε βαρεθεί,
καλό είναι να ανοίξουμε τους γευστικούς
μας ορίζοντες και να δοκιμάσουμε ροφήματα εμπνευσμένα από… άλλες
κουλτούρες και χώρες.Ακολουθούν 11 ζεστά ροφήματα από όλο τον κόσμο, με ή χωρίς αλκοόλ, για να εμπνευστείτε την επόμενη φορά που θα… βράσετε νερό.
Αίγυπτος: Σαλέπι
Το δυνατό ρόφημα masala chai περιλαμβάνει μαύρο τσάι, ζεστό γάλα και νερό, αρωματισμένο με μπαχαρικά όπως κάρδαμο, γαρίφαλο, κανέλα, τζίντζερ και πιπέρι. Το masala chai πωλείται από υπαίθριες καντίνες στους σταθμούς των τρένων, που λέγονται chai wallah, ενώ ο κάθε παρασκευαστής προσθέτει τα δικά του αρωματικά, από μοσχοκάρυδο και βανίλια, μέχρι και γλυκάνισο.
Σουηδία: Glögg (Ζεστό κρασί με αρωματικά)
Το ρόφημα που εκπροσωπεί την Κόστα Ρίκα σε αυτή τη λίστα μεταφράζεται σε «γλυκό νερό» και είναι ακριβώς αυτό. Το ρόφημα που προτιμούν οι ντόπιοι για το πρωινό τους, απαιτεί καυτό νερό και ένα ζαχαροκάλαμο στην κούπα τους.
Ολλανδία: Anijsmelk
Ο σπόρος του εθνικού άνθους της Αυστραλίας που είναι η χρυσή μιμόζα, χρησιμοποιείται για την παρασκευή ενός ακόμα ζεστού ροφήματος. Ο σπόρος αλέθεται και χρησιμοποιείται με τον ίδιο τρόπο που χρησιμοποιείται και ο αλεσμένος καφές. Οι Αυστραλοί μάλιστα εφηύραν τον καπουτσίνο από τους σπόρους της μιμόζας, ο οποίος είναι φυσικά ντεκαφεϊνέ, με ελαφριά γεύση από καρύδι.
Θιβέτ και Νεπάλ: Yak butter tea
Το api morado είναι ένα μίγμα από κόκκινο καλαμπόκι και ανανά, συνοδεία αρωματικών όπως είναι η κανέλα, το γαρίφαλο και το ξύσμα πορτοκαλιού. Το ρόφημα είναι τόσο παχύρρευστο, ώστε να μπορεί να καταναλωθεί ακόμα και με κουτάλι και συνήθως οι ντόπιοι το προτιμούν για το πρωινό τους γεύμα. Υπάρχει ακόμα και η λευκή εκδοχή του ροφήματος που φτιάχνεται με γάλα, ζάχαρη, κανέλα και λευκό καλαμπόκι.
Ηνωμένο Βασίλειο: Hot Toddy
Στο Μαρόκο, το πράσινο τσάι πίνεται καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας και θεωρείται κομμάτι της τοπικής κουλτούρας, ενώ η προσφορά του τσαγιού στους επισκέπτες και τουρίστες γίνεται μέσω συγκεκριμένης τελετής. Φρέσκα φύλλα μέντας, πράσινο τσάι και ζάχαρη, ανακατεύονται πολλές φορές, με αποτέλεσμα κάθε φορά το τσάι να βγαίνει διαφορετικό. Το πρώτο φλιτζάνι είναι συχνά πολύ δυνατό και πικρό, ενώ στο δεύτερο φλιτζάνι, η έξτρα ζάχαρη και μέντα του δίνει τη γλυκιά και δροσερή αίσθηση, για την οποία έχει γίνει διάσημο και εκτός χώρας.
Μεξικό: Atole
Η συμμετοχή της Ισλανδίας στη λίστα με τα πιο χειμωνιάτικα ροφήματα είναι το kúmenkaffi, που ουσιαστικά είναι καφές στον οποίο έχουν προστεθεί σπόροι κύμινου, δίνοντάς του έτσι μια πιο πικάντικη γεύση. Το kúmenkaffi σερβίρεται συνήθως μετά από γεύμα, ενώ μερικές φορές συνδυάζεται και με κάποιου είδους ισλανδικό αλκοολούχο ποτό.
<< Αρχική σελίδα