Τετάρτη 18 Δεκεμβρίου 2013

Τραγανή τάρτα με σφολιάτα

Μια πλούσια σε γεύση τάρτα με τραγανή ζύμη.

Υλικά
Για Τραγανή τάρτα με σφολιάτα
1 σφολιάτα εμπορίου
1 αβγό
½ φλιτζ. παρμεζάνα
½ φλιτζ. φέτα σε τρίμματα
6 πιπεριές Φλωρίνης ψημένες
2 κ.σ. σκορδόλαδο
Λίγη φρέσκια ρίγανη
Λίγο φρέσκο θυμάρι
Λίγες ελιές χωρίς κουκούτσι
Προετοιμασία

Ανοίγουμε τη σφολιάτα στον πάγκο. Κόβουμε γύρω γύρω από όλες τις πλευρές μία λωρίδα 2 εκατοστών. Χτυπάμε το αβγό με πιρούνι. Βάζουμε τη σφολιάτα σε λαμαρίνα που έχουμε στρώσει με λαδόκολλα και αλείφουμε το αβγό με πινέλο. Κολλάμε περιμετρικά τις λωρίδες, ώστε να σχηματιστεί μπορντούρα (εσοχή) και πασπαλίζουμε με την παρμεζάνα. Τρυπάμε κατά τόπους με πιρούνι την επιφάνεια της τάρτας – όχι την μπορντούρα. Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 210-220° C για 15′, να φουσκώσει καλά και να αδιαβροχοποιηθεί με το αβγό και και την παρμεζάνα. Παράλληλα, κόβουμε στη μέση τις πιπεριές και τις στεγνώνουμε καλά σε απορροφητικό χαρτί και από τις 2 πλευρές. Αφού μισοψηθεί η τάρτα σφολιάτας, σκορπάμε τη φέτα, στρώνουμε τις πιπεριές και τις ελιές και καρυκεύουμε με τα μυρωδικά και το λάδι. Χαμηλώνουμε το φούρνο στους 180° C και ψήνουμε για 15′ μέχρι να γίνει τραγανή. Αντί για πιπεριές μπορούμε να βάλουμε φέτες ντομάτας, αφού πρώτα τις στεγνώσουμε καλά, με απορροφητικό χαρτί για να μη νοτίσει η τάρτα. Ψήνουμε κανονικά όπως με τις πιπεριές.
Extra tips επιτυχίας:
– Το διάλυμα αβγού αδιαβροχοποιεί την τάρτα.
– Η δυνατή θερμοκρασία δίνει όγκο στη σφολιάτα, ενώ η χαμηλή τη στεγνώνει και τη διατηρεί τραγανή.
– Τρυπάμε τη σφολιάτα σε όλη την επιφάνεια ώστε να φουσκώνει ομοιόμορφα.
– Το αλάτι αφυδατώνει τα λαχανικά.


myself.gr/on-news.gr