Κυριακή 22 Δεκεμβρίου 2013

Γεμιστό κοτόπουλο στη γάστρα

Ακολουθήστε πιστά τη συνταγή και θα έχετε στο τραπέζι σας το πιο νόστιμο χριστουγεννιάτικο πιάτο.

Υλικά
Για Γεμιστό κοτόπουλο στη γάστρα
1 κοτόπουλο
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
½ κιλό συκωτάκια πουλιών
½ φλιτζ. κουκουνάρι
12 κάστανα βρασμένα και καθαρισμένα
2 φλιτζ. ρύζι
½ φλιτζ. κρασί λευκό
½ ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
4 κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα
½ φλιτζ. ελαιόλαδο
Αλάτι, πιπέρι
1 πρέζα ρίγανη
Ξύσμα από 1 λεμόνι
½ φλιτζ. κονιάκ
Προετοιμασία
Πλένουμε το κοτόπουλο, το βράζουμε για 4′ και κρατάμε 3 φλιτζάνια από το ζωμό του. Σοτάρουμε σε ρηχή κατσαρόλα το κρεμμύδι με το ελαιόλαδο για 3′. Προσθέτουμε τα συκωτάκια ψιλοκομμένα, τα σοτάρουμε για 5′ και σβήνουμε με το κρασί. Ρίχνουμε το κουκουνάρι, τα φρέσκα κρεμμυδάκια, το ρύζι, το ζωμό από το κοτόπουλο, αλάτι, πιπέρι και ρίγανη. Βράζουμε σε χαμηλή φωτιά μέχρι να ρουφήξει το ζωμό και να γίνει το ρύζι σπυρωτό.
Ενσωματώνουμε στο μείγμα τα κάστανα κομμένα στη μέση και το ξύσμα λεμονιού και ανακατεύουμε. Γεμίζουμε το κοτόπουλο, το ράβουμε και το τοποθετούμε σε γάστρα, βάζοντας γύρω γύρω ό,τι περίσσεψε από τη γέμιση. Περιχύνουμε με το κονιάκ, αλατοπιπερώνουμε, σκεπάζουμε τη γάστρα και ψήνουμε στους 200° C για 40′. Χαμηλώνουμε στους 170° C και ψήνουμε για 1 ώρα ακόμα. Σερβίρουμε με πατάτες φούρνου.


myself.gr/on-news.gr