Πώς να φτιάξετε την τέλεια κρεμμυδόσουπα
Η θερμοκρασία πέφτει, ο χειμώνας
έρχεται και μαζί με αυτόν και οι σούπες. Μια από αυτές μάλιστα, φέρνει
και τον αέρα του ρετρό μαζί της, αφού σε παριζιάνικα μπιστρό θα τη
γευθείτε στην τέλεια μορφή της.
Αυτό το χειμώνα, επενδύστε στις σούπες και δεν θα χάσετε. Υποδεχθείτε τα πρώτα κρύα, με ένα πιάτο καυτή κρεμμυδόσουπα με φρυγανισμένη μπαγκέτα και λιωμένο τυρί. Ας δούμε όμως, πόσο εύκολη είναι η προετοιμασία της…
Τα κρεμμύδια
Η ποιότητα των κρεμμυδιών είναι αναμενόμενα σημαντική παράμετρος για την ποιότητα και την επιτυχία της κρεμμυδόσουπας. Για την ακρίβεια όμως, αν και προφανής η σύνδεση των υλικών με το τελικό αποτέλεσμα, λίγοι είναι εκείνοι που δίνουν σημασία στην επιλογή του κρεμμυδιού. Έχετε λοιπόν, υπόψη σας πως για να πετύχει η σούπα σας, καλό είναι η οξύτητα και η γλυκύτητα του κρεμμυδιού να είναι ισορροπημένη. Συνήθως τα κόκκινα κρεμμύδια είναι αυτά που πληρούν αυτή την προϋπόθεση, αν και δεν είναι τα μοναδικά.
Τα κρεμμύδια πρέπει να μαγειρευτούν και να έχουν ένα «σκούρο, έως καφέ χρώμα», το οποίο χρειάζεται περίπου μισή ώρα με 40 λεπτά για να το πετύχετε.
Άλλοι υποστηρίζουν ότι το καραμέλωμα των κρεμμυδιών χρειάζεται ίσως και 5 ώρες! Όσο εξωφρενικό και αν ακούγεται, ακόμα και αν δε πρόκειται ποτέ να υποβάλλετε τον εαυτό σας σε πεντάωρο ανακάτεμα των κρεμμυδιών στο τηγάνι, καλό είναι να γνωρίζετε πως είναι ένας τρόπος εγγυημένης επιτυχίας και γλυκύτητας της κρεμμυδόσουπας που θα φτιάξετε. Το πόσο χρόνο χρειάζονται τα κρεμμύδια για να είναι έτοιμα για την κρεμμυδόσουπα, μπορεί να σας το μαρτυρήσει και το πόσο μαλακά είναι. Πρέπει να έχουν μαλακώσει, αλλά να διατηρούν τη φόρμα τους και ιδανικά να έχουν αποκτήσει ένα χρυσοκαφέ χρώμα.
Τέλος, οι περισσότερες συνταγές δεν προσθέτουν ζάχαρη στα κρεμμύδια, αφού έχουν ήδη αρκετή από μόνα τους που θα βγει με το μαγείρεμα. Αν όμως δεν είστε βέβαιοι για την γλυκύτητα, τότε προσθέστε ελάχιστη μαύρη ζάχαρη κατά το σωτάρισμα, αλλά χωρίς υπερβολές.
Το υγρό στοιχείο
Το υγρό στοιχείο της σούπας ενισχύεται από το αλκοόλ που προστίθεται και είναι συνήθως λευκό κρασί. Αυτό που πραγματικά ταιριάζει όμως στην ήδη έντονη γεύση των κρεμμυδιών, είναι ο μηλίτης, ενώ πιθανώς να ακούσετε από κάποιους και την επιλογή του κονιάκ.
Οι περισσότερες κρεμμυδόσουπες χρησιμοποιούν αλεύρι για να πήξουν το μίγμα, είτε προσθέτοντάς το στα κρεμμύδια είτε κατευθείαν στο ζωμό. Μπορείτε ακόμα και να παραλείψετε τελείως το αλεύρι στη σούπα, αν και όλοι θα την προτιμήσουν περισσότερο «παχιά» από το ελαφρύ αποτέλεσμα που θα έχετε με το σκέτο νερό.
Kάποιες συνταγές προτείνουν να προσθέσετε και λίγο μπέικον στη σούπα, που ομολογουμένως κάνει το πιάτο ακόμα πιο λαχταριστό αλλά χωρίς αυτό να είναι απαραίτητο. Η κρεμμυδόσουπα έχει αρκετά έντονη γεύση, ώστε να μη χρειάζεται τη βοήθεια του χοιρινού λίπους, που στις περισσότερες περιπτώσεις απλά κλέβει την παράσταση από το κρεμμύδι.
Το τυρί
Η τέλεια κρεμμυδόσουπα
Τα υλικά (για 4 μέριδες)
80 γραμμάρια βούτυρο
4 κρεμμύδια, καθαρισμένα και ψιλοκομμένα
1 κ.γ. αλεύρι
3 κλωναράκια θυμάρι
1 κ.σ. μπαλσάμικο
400 ml. μηλίτη (κρασί από μήλο)
600 ml. ζωμό βοδινού κρέατος
Ελάχιστο brandy
8 φέτες ψωμί, ιδανικά μπαγκέτα
1 σκελίδα σκόρδο, κομμένη στη μέση
100 γραμμάρια τριμμένη γραβιέρα
Προετοιμασία
Εν συνεχεία, αλείψτε τες με λίγο βούτυρο και ψήστε τες και από τις δύο πλευρές.
• Τέλος, ρίξτε το brandy στη σούπα και τσεκάρετε αν χρειάζεται και άλλο αλάτι. Για να σερβίρετε ρίξτε σε πυρίμαχα μπολ, και καλύψτε την επιφάνεια της σούπας με μπόλικο τριμμένο τυρί και λίγα κρουτόν. Αφήστε τα μπολ στο γκριλ μέχρι να ροδίσουν και σερβίρετε άμεσα.
click@Life
<< Αρχική σελίδα