Δευτέρα 30 Δεκεμβρίου 2013

Βάλτε το ρόδι στο τραπέζι σας για υγεία και καλοτυχία

Εκτός από το να το… σπάτε για γούρι, βάλτε κι εσείς το ρόδι στη διατροφή και στο τραπέζι σας και φέρτε καλοτυχία στην υγεία σας τη νέα χρονιά.
Ο αρχαίος καρπός της ροδιάς, αποτελεί εδώ και χρόνια ένα φρούτο σημαντικής διατροφικής αξίας,
ενώ έχει και σημαντική συμβολική σημασία, για αρκετούς πολιτισμούς.
Ορισμένοι λαοί πίστευαν ότι το ρόδι ήταν ο καρπός του πειρασμού (το δικό μας αντίστοιχο μήλο) που οδήγησε στην εκδίωξη του Αδάμ και της Εύας από τον κήπο της Εδέμ στην Αγία Γραφή, ενώ λόγω της αφθονίας των σπόρων του, στην εβραϊκή πίστη το θεωρούν σύμβολο της γονιμότητας, της γενναιοδωρίας και της αιώνιας ζωής.
Οι αρχαίοι Αιγύπτιοι έβαζαν στους τάφους ρόδια, με την ελπίδα της αναγέννησης, ενώ οι αρχαίοι Έλληνες πρόσφεραν ρόδια στη θεά Δήμητρα και σε άλλους θεούς για να ζητήσουν εύφορη γη και να τιμήσουν τα πνεύματα των νεκρών.

Και σήμερα όμως, σε σημαντικές ημέρες της ελληνικής ορθοδοξίας, όπως τα Εισόδια της Θεοτόκου και η ημέρα των Χριστουγέννων, είναι παραδοσιακό να έχουμε στο τραπέζι μας σπόρια από ρόδια, για να υποδεχτούμε τη χρονιά με αισιοδοξία και να έχουμε καλή τύχη.
Επίσης, όταν κάποιος αγοράζει ένα καινούργιο σπίτι, συνηθίζεται να του κάνουν δώρο ένα ρόδι, ως σύμβολο της αφθονίας, της γονιμότητας και της καλής τύχης, ενώ το βράδυ της παραμονής, αυτός που θα κάνει ποδαρικό στο σπίτι, θα σπάσει κι ένα ρόδι!
Η διατροφική του αξία
Το ρόδι είναι πλούσιο σε βιταμίνη C (17% της ημερήσιας προτεινόμενης δόσης), βιταμίνη Κ και πολυφαινόλες, αν θέλετε κι άλλους λόγους για να το βάλετε στα πιάτα σας, εκτός από τη δροσερή του γεύση και το έντονο χρώμα του. Είναι επίσης σημαντική πηγή διαλυτών και αδιάλυτων φυτιών ινών, οι οποίες παίζουν βασικό ρόλο στην ομαλή λειτουργία του εντέρου και όπως όλα τα φρούτα, ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα και την καλή λειτουργία του κυκλοφορικού, ενώ επίσης έχει σημαντικές ποσότητες βιταμίνης C.
Το ρόδι, περιέχει τανίνες και πλήθος αντιοξειδωτικών που δρουν αποτελεσματικά υπέρ της υγείας της καρδιάς, καταπολεμώντας ενεργά τις βλαβερές για τον οργανισμό, ελεύθερες ρίζες. Πέραν της περιεκτικότητάς του σε αντιοξειδωτικά και σύμφωνα με σχετικές έρευνες, η τακτική κατανάλωση ροδιού συνδέεται με την αποτελεσματική δράση ενάντια στον καρκίνο του προστάτη, τον καρκίνο του μαστού, το διαβήτη, τις φραγμένες αρτηρίες και το λέμφωμα.

Τέλος, τα θρεπτικά στοιχεία του φρούτου αυτού, επεκτείνονται και στην ομάδα Β βιταμινών και μεταλλικών στοιχείων όπως είναι το ασβέστιο και το κάλιο, ενώ το ρόδι συγκεκριμένα είναι συχνά κομμάτι διατροφικών προγραμμάτων που στοχεύουν στην απώλεια βάρους και τον έλεγχο των επιπέδων χοληστερόλης.
Το ρόδι στο γιορτινό μας τραπέζι
Οι σπόροι του ροδιού, αποτελούν μια θαυμάσια προσθήκη στα γιορτινά τραπέζια. Η γεύση τους είναι τόσο ιδιαίτερη, που μπορεί να χρησιμοποιηθεί από τα κρεατικά, μέχρι τα επιδόρπια, ενώ το χρώμα του δίνει στα πιάτα μια ωραία εικόνα. Και ενώ η περσική κουζίνα και οι γειτονικές κουζίνες, έχουν εντάξει το ρόδι στις διατροφικές τους συνήθειες από πολύ παλιά, η δυτική κουζίνα έχει ανακαλύψει την αξία, τη νοστιμιά και ομορφιά του ροδιού τα τελευταία μόλις χρόνια. Οι συνταγές είναι πάρα πολλές και καλύπτουν όλα τα φάσματα του ουρανίσκου.
Σαν γενική οδηγία, έχετε στο νου σας, ότι οι φρέσκοι σπόροι του ροδιού ταιριάζουν πολύ σε γλυκιές και αλμυρές σαλάτες.
Έχουν καλή σχέση με τα πορτοκάλια, τα ελαρφώς πικρά λαχανικά, τους ξηρούς καρπούς και τα τυριά με έντονη γεύση. Το δε ξινό σιρόπι που παρασκευάζεται από το ρόδι, συνοδεύει ιδανικά τα τηγανιτά ψάρια και τις μελιτζάνες.
Δοκιμάστε να φτιάξετε μια γιορτινή πάβλοβα με ρόδια και χυμό από  μούρα, συνοδεύστε τα λαχανάκια Βρυξελλών με τους ροδαλούς τους σπόρους, φτιάξτε σπιτική γρεναδίνη, cheesecake με ρόδι και μούρα, σαλάτα με λάχανο, ρόδι και μπαλσάμικο και πιείτε μια εναλλακτική σαγκρία με λευκό κρασί και ρόδια.
 

Clickatlife.gr