Πέμπτη 12 Δεκεμβρίου 2013

Κράνα: τα ελληνικά "super food" φυτά

Κράνα: τα ελληνικά "super food" φυτά
Ακούμε συνεχώς για ξενόφερτα super food φυτά. Εμείς ντόπια δεν έχουμε; Υπερ-τροφή από τον τόπο σου κι ας είναι και ...υποτιμημένη!

Ας μιλήσουμε για κράνα, τους μικρούς γλυκόξινους καρπούς, από τα νοστιμότερα φρούτα του δάσους, που όταν  ωριμάζουν έχουν κοκκινόμαυρο χρώμα. Η κράνα είναι ντόπιο μακρόβιο φυλλοβόλο δένδρο, καλά προσαρμοσμένο στις εδαφοκλιματικές συνθήκες της χώρα μας κι ευδοκιμεί σχεδόν σ’ όλα τα είδη των εδαφών από γόνιμα έως μέτρια γόνιμα και pH 4 έως 7.
Αντέχει σε χαμηλές θερμοκρασίες, ανθίζει το χειμώνα (Ιανουάριο-Φεβρουάριο) και τα άνθη της παραμένουν για περίπου δύο μήνες. Οι καρποί ωριμάζουν στα τέλη Αυγούστου οπότε και παίρνουν έντονα κόκκινο, γυαλιστερό χρώμα. Διάφορες έρευνες έχουν δείξει υψηλή περιεκτικότητα σε φλαβονοειδή, ανθοκυάνες και φαινολικά παράγωγα, κατά την περίοδο ανάπτυξης και ωρίμανσης των καρπών. Σε άλλες εργαστηριακές έρευνες βρέθηκε μεγάλη περιεκτικότητα σε σίδηρο, σε βιταμίνη C, υψηλή καροτίνη και ταννίνες. Τα κράνα παραδοσιακά χρησιμοποιούνται για την παρασκευή ποτών, μαρμελάδας και γλυκών.
Σύμφωνα με τον Όμηρο, η φοβερή Κίρκη παρέθεσε στον Οδυσσέα και τους συντρόφους του “καρπόν κρανείας και άκυλλον βάλανον”, κράνα δηλαδή και βαλανίδια.


 geoponikiagora.gr/fytokomia.gr