Δευτέρα 27 Ιανουαρίου 2014

Ο Μπακλαβάς της Μαρίας Λόη

Υλικά

  1 κιλό φύλλο κρούστας
  2 φλιτζ. μαργαρίνη, λιωμένη
  1/2 φλιτζ. αμύγδαλο φιλέ
Για τη γέμιση:
  250 γρ. καρυδόψιχα, χοντροκοπανισμένη
  250 γρ. αμυγδαλόψιχα, χοντροκοπανισμένη
  2 κουταλιές ζάχαρη
  2 κουταλιές κανέλα
  ½ κουταλάκι μαστίχα, κοπανισμένη
Για το σιρόπι:
  4 φλιτζ. ζάχαρη
  2 φλιτζ. νερό
  1 φλιτζ. μέλι
  5-6 γαρίφαλα
  1 ξυλάκι κανέλας
  ξύσμα και χυμό από ½ λεμόνι
  ξύσμα από ½ πορτοκάλι
Για το γαρνίρισμα:
καρυδόψιχα, χοντροκοπανισμένη

Εκτέλεση
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε την καρυδόψιχα με την αμυγδαλόψιχα, τη ζάχαρη, την κανέλα και τη μαστίχα.
Κόβουμε τα φύλλα κρούστας στο μέγεθος του ταψιού που θα χρησιμοποιήσουμε.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180ο C.
Αλείφουμε ένα ταψί με μαργαρίνη και βάζουμε 5 από τα φύλλα, αλειμμένα και αυτά με μαργαρίνη. Τα πασπαλίζουμε με το μισό από το μείγμα της γέμισης και τα καλύπτουμε με 2 φύλλα, αλειμμένα με μαργαρίνη. Πασπαλίζουμε με την υπόλοιπη γέμιση και σκεπάζουμε με άλλα 5 φύλλα, αλειμμένα με μαργαρίνη.
Χαράσσουμε τον μπακλαβά με μαχαίρι σε κομμάτια και τον περιχύνουμε με την υπόλοιπη μαργαρίνη. Ραντίζουμε με λίγο κρύο νερό την επιφάνειά του, πασπαλίζουμε με το αμύγδαλο φιλέ και ψήνουμε στον προθερμασμένο φούρνο για περίπου 30 λεπτά. Κατεβάζουμε τη θερμοκρασία του φούρνου στους 120ο C και συνεχίζουμε το ψήσιμο για περίπου άλλα 40-50 λεπτά, μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια.
Στο μεταξύ, βάζουμε σε μία κατσαρόλα τη ζάχαρη, το νερό, το μέλι, τα γαρίφαλα, την κανέλα, το ξύσμα του λεμονιού και πορτοκαλιού και τα σιγοβράζουμε για περίπου 3-4 λεπτά. Προσθέτουμε το χυμό λεμονιού και συνεχίζουμε να τα βράζουμε για άλλα 5-6 λεπτά ακόμα. Μόλις δέσει το σιρόπι κατεβάζουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά, αφαιρούμε τα αρωματικά και το αφήνουμε να κρυώσει.
Βγάζουμε τον μπακλαβά από το φούρνο, τον κόβουμε σε κομμάτια και τον περιχύνουμε με το κρύο σιρόπι.
Αφήνουμε να απορροφηθεί το σιρόπι, κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε γαρνίροντας με καρύδια.


  
fe-mail.gr