Πέμπτη 30 Ιανουαρίου 2014

Ουκρανία: «Ορατός ο κίνδυνος εμφυλίου πολέμου»

Kiev
Χορήγηση αμνηστίας στους συλληφθέντες διαδηλωτές προτείνει το κοινοβούλιο.
- Πρόταση για χορήγηση αμνηστίας προς τους συλληφθέντες διαδηλωτές από το Κοινοβούλιο της Ουκρανίας

– Ο πρώην Πρόεδρος Leonid Kravchuk έκανε έκκληση προς τους αξιωματούχους να δράσουν με μεγάλο αίσθημα υπευθυνότητας αναφορικά με την ψηφοφορία χορήγησης αμνηστίας
Το ουκρανικό κοινοβούλιο σκέφτεται σοβαρά να λάβει μέτρα χορήγησης αμνηστίας σε όσους συνελήφθησαν κατά τη διάρκεια των αναταραχών των τελευταίων εβδομάδων στη χώρα, αλλά πολύ πιθανόν υπό προϋποθέσεις που ενδέχεται να μην γίνουν αποδεκτές από την αντίσταση.
Δύο προτάσεις περί χορήγησης αμνηστίας στους συλληφθέντες διαδηλωτές θα τεθούν σε κοινοβουλευτική ψηφοφορία, με μία από αυτές να αναφέρει ρητά ότι θα χορηγηθεί αμνηστία μόνο εάν οι διαδηλωτές αποχωρήσουν από τους δρόμους και εκκενώσουν τα κτήρια που έχουν καταλάβει.
Κατά την διάρκεια των τελευταίων δύο μηνών, οι αντικυβερνητικοί διαδηλωτές έχουν στήσει μία μεγάλη υπαίθρια σκηνή στην κεντρική πλατεία του Κιέβου και έχουν καταλάβει τρία κτήρια τα οποία χρησιμοποιούν ως κέντρα επιχειρήσεων και χώρους ύπνου. Έχουν επίσης στήσει οδοφράγματα από πάγο, ξύλα και άλλα υλικά.
Ο Leonid Kravchuk, ο πρώτος Πρόεδρος της Ουκρανίας μετά την ανεξαρτησία της χώρας, έκανε έκκληση προς τους αξιωματούχους ώστε να επέλθει συμφωνία στο ζήτημα της αμνηστίας, προειδοποιώντας ότι η χώρα βρίσκεται στο «χείλος του εμφυλίου πολέμου»
“Ζούμε μία επανάσταση. Είναι μία δραματική κατάσταση για την οποία θα πρέπει να πράξουμε με την μεγαλύτερη δυνατή υπευθυνότητα” δήλωσε ο Kravchuk – Πρόεδρος της χώρας την τετραετία 1991 με 1994.
Σήμερα, ομάδες διαδηλωτών συγκρούσθηκαν μεταξύ τους σε μία απόπειρα να απελευθερωθεί κυβερνητικό κτήριο στο κέντρο του Κιέβου, που τελούσε υπό κατάληψη. Τουλάχιστον δύο ακτιβιστές τραυματίσθηκαν.
Ο Andriy Khoronets, ακτιβιστής που πρόσκειται στο κόμμα Svoboda που εκπροσωπεί την μετριοπαθή πτέρυγα των διαδηλωτών, επιχείρησε να εξαναγκάσει τα μέλη της ομάδας Spilna Sprava (σ.σ. pentapostagma.gr – ομάδα ακτιβιστών με πιο εξτρεμιστικό χαρακτήρα) να εκκενώσουν το κτήριο του Υπουργείου Γεωργίας σε μία προσπάθεια να επιτευχθεί ο προαναφερόμενος συμβιβασμός με την κυβέρνηση.
“Θα πρέπει να αντιμετωπιστούμε ως πολίτες που μπορούν να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους. Δεν θα πρέπει να επικρατήσει η αναρχία”, δήλωσε ο Khoronets προς τους ανταποκριτές του Associated Press έξω ακριβώς από το υπουργείο Γεωργίας.


pentapostagma.gr