Σάββατο 4 Ιανουαρίου 2014

Κον Μπεντίτ: Η τρόικα πρέπει να καταργηθεί

Η Ευρώπη στο σταυροδρόμι. Εν όψει των ευρωεκλογών του ερχόμενου Μαΐου η ήπειρός μας έχει δύο επιλογές: ή να επισπεύσει την ολοκλήρωσή της με δημοκρατικούς όρους ή να συνεχίσει να βολοδέρνει στο χάος της κρίσης αποσπασματικών και αυταρχικών πολιτικών.

Ο πρώην ηγέτης του γαλλικού Μάη του 1968 και σημερινός εκπρόσωπος της κοινοβουλευτικής ομάδας των Πρασίνων στην Ευρωβουλή, Ντανιέλ Κον Μπεντίτ τάσσεται στην παρακάτω συνέντευξη ανεπιφύλακτα υπέρ της πρώτης επιλογής. Ο πυρήνας της, λέει, είναι η δημιουργία μιας ευρωπαϊκής δημοκρατίας, ενός ευρωπαϊκού ομοσπονδιακού κράτους, το οποίο θα διασφαλίζει  τα κοινωνικά δικαιώματα των ευρωπολιτών, καθώς και τα συμφέροντά τους στην παγκόσμια κοινωνία.
Ο ίδιος καυτηριάζει εξίσου ανεπιφύλακτα και την πολιτική της τρόικας, χωρίς να παραλείπει όμως την κριτική στα φαύλο πελατειακό καθεστώς που κυριαρχούσε στην Ελλάδα τα τελευταία 30 χρόνια. Ταυτόχρονα ασκεί δριμεία κριτική και στην αυξανόμενη ξενοφοβία και στον ρατσισμό στην Ευρώπη. Οι Γερμανοί πάντως, διευκρινίζει, δεν είναι περισσότερο ρατσιστές από τους Έλληνες. Στο θέμα αυτό υπάρχει ισοπαλία.
Σε ό,τι αφορά το σκάνδαλο των υποβρυχίων, ο Ντανιέλ Κον Μπεντίτ, ανέφερε ότι:
«Είναι μεγάλο σκάνδαλο η πώληση πανάκριβων γερμανικών οπλικών συστημάτων στην Ελλάδα που συνέβαλαν στη γιγάντωση του ελληνικού χρέους. Η γερμανική κυβέρνηση όχι μόνο δεν εμπόδισε αλλά αντίθετα, προώθησε αυτή την καταστροφική για την ελληνική οικονομία πώληση».
Αναφερόμενος στην τρόικα, τόνισε ότι: «η Ελλάδα είναι θύμα της πολιτικής της τρόικας αλλά και του εαυτού της, θύμα μιας τριαντάχρονης πελατειακής πολιτικής. Θα ήθελα επιτέλους να ακούσω μια φορά από τον Τσίπρα ποια ήταν τα λάθη της Αριστεράς στην Ελλάδα, από τον Σαμαρά ποια ήταν τα λάθη της Δεξιάς και το ίδιο από το ΠΑΣΟΚ και τους Πράσινους».
Επιπλέον, ο Κον Μπεντίτ, τάχθηκε ανοιχτά υπέρ της κατάργησης της τρόικας καθώς όπως επισημαίνει: «πρόκειται για όργανο που δεν ελέγχεται δημοκρατικά. Και αυτό επειδή ούτε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ούτε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο υπόκεινται σε δημοκρατικό έλεγχο».

 
Πηγή: Το Βήμα
enikos.gr/24 ωρες