Τετάρτη 1 Ιανουαρίου 2014

Αβοκάντο: ιδιότητες


Αβοκάντο: ιδιότητες
Ο καρπός του δέντρου έχει γεύση βουτυρώδη και δεν τρώγεται αμέσως μετά την συγκομιδή, αλλά αφού περάσει λίγος χρόνος και ωριμάσει. Η σάρκα του παχιά, ελαφρώς κίτρινη ως κιτρινοπράσινη.
Χρησιμοποιείται σε σαλάτες, τρώγεται ως ορεκτικό με λεμόνι και αλά και συμμετέχει στην περίφημη
μεξικάνικη σάλτσα γουακαμόλε.  Tο αβοκάντο καλλιεργείται  και για το πολύτιμο έλαιο του  καθώς είναι πολύ πλούσιο σε βιταμίνες A, D, B1, B2 και E, λεκιθίνη, πρωτεΐνες, βήτα-καροτίνη, μαγνήσιο, σίδηρο, αμινοξέα και φολικό οξύ παρέχει άμεση φροντίδα σε πολλές ανάγκες του δέρματος αλλά και στα μαλλιά. Έτσι, το βρίσκουμε, σε κρέμες σώματος και προσώπυ, σε σαμπουάν αλλά και σε αντηλιακά.
Για παράδειγμα, μια συνταγή αντηλιακού είναι: μισό αβοκάντο καθαρισμένο, 6 κουταλιές της σούπας λάδι jojoba και 6 κουταλιές της σούπας σιτέλαιο. Ρίχνετε όλα τα υλικά στο μίξερ, τα χτυπάτε καλά μέχρι το μείγμα να ομογενοποιηθεί και στη συνέχεια το εισάγετε σε καθαρό μπουκαλάκι.



geoponikiagora.gr/fytokomia.gr