Δευτέρα 6 Ιανουαρίου 2014

Καζάν ντιπί

Καζάν ντιπί
Από τα ωραιότερα γλυκά το Καζάν ντιπί. Ας δούμε  2 τρόπους για να το φτιάξουμε στο σπίτι μας


1ος τρόπος
Τα υλικα μας (για 12 κομμάτια):
1,5 λίτρο γάλα
500 γραμ. ζάχαρη
100 γραμ. νισεστέ (είναι πολύ ψιλό αλεύρι, υπάρχει σε όλα τα σουπερμάρκετ)
50 γραμ. ρυζάλευρο
1 κουτ. γλυκού μαστίχα

Εκτέλεση:
Αρχικά, ζεσταίνουμε το μισό γάλα μαζί με τη ζάχαρη στην κατσαρόλα. Περιμένουμε, ώσπου να λιώσει η ζάχαρη.
Παράλληλα, σε ένα μπολ ανακατεύουμε το νισεστέ με το ρυζάλευρο και τα λιώνουμε μέσα στο άλλο μισό κρύο γάλα. Ακόμη, πασπαλίζουμε το τραπέζι με λίγη έξτρα ζάχαρη και λιώνουμε με τον χοντρό πλάστη τη μαστίχα. Έπειτα, τη ρίχνουμε και αυτή μέσα στο μπολ για να ανακατευτεί με τα υπόλοιπα υλικά.
Όταν το μείγμα της κατσαρόλας αρχίσει να βράζει, προσθέτουμε το περιεχόμενο του μπολ, δηλαδή το κρύο γάλα με τη μαστίχα το ρυζάλευρο και το νισεστέ, χαμηλώνουμε την φωτιά και περιμένουμε να δέσει η κρέμα.
Πριν δέσει τελείως η κρέμα, αλείφουμε το ταψί με λίγο από το περιεχόμενό της για να το κάψουμε. Στο μάτι της κουζίνας καίμε το ταψί σιγά σιγά από όλες τις μεριές. Η κρέμα μαυρίζει και βγάζει φούσκες.
Η κρέμα είναι έτοιμη, όταν ξεκολλάει από τα τοιχώματα της κατσαρόλας. Τότε τη βγάζουμε από τη φωτιά και την αδειάζουμε στο ταψί.
Το αφήνουμε να κρυώσει σε θερμοκρασία δωματίου για 5 λεπτά και έπειτα το βάζουμε στο ψυγείο.
Το κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε.

2ος τρόπος
Τα υλικα μας
(5) κούπες φρέσκο γάλα, με πλήρη λιπαρά
(2) κούπες ζάχαρη
(1) κουταλιά βούτυρο, ανάλογα τι προτίμηση έχετε σε άρωμα και γεύση (πρόβειο, αγελαδινό κ.λπ.)
(1) κούπα αλεύρι μαλακό
(2) κουταλιές καλαμποκίσιο αλεύρι (corn flour)
(6-7) βανίλιες
Κανέλλα

Εκτέλεση:
Βουτυρώνουμε ένα μικρό αντικολλητικό σκεύος και το πασπαλίζουμε με δύο-τρία (2-3) κουταλάκια ζάχαρη. Το βάζουμε σε προθερμασμένο φούρνο και το αφήνουμε μέχρι να καραμελώσει η ζάχαρη και έπειτα το βγάζουμε από τον φούρνο.
Αναμειγνύουμε το αλεύρι, το καλαμποκίσιο αλεύρι και το γάλα και τα ζεσταίνουμε σε χαμηλή φωτιά για οκτώ με δέκα (8-10) λεπτά, προσέχοντας να μην κολλήσει, γι αυτό το ανακατεύουμε συνέχεια με απαλές κινήσεις (το μείγμα είναι ευαίσθητο).
Περιμένουμε μέχρι να δημιουργηθεί ένα κρεμώδες μείγμα και στη συνέχεια ρίχνουμε την υπόλοιπη ζάχαρη και ανακατεύουμε πολύ καλά για ένα λεπτό (1΄), το πολύ, σε χαμηλή φωτιά.
Το βγάζουμε από την φωτιά, προσθέτουμε την βανίλια και ξανά ανακατεύουμε απαλά.
Στη συνέχεια, ρίχνουμε την κρέμα μέσα στο αντικολλητικό σκεύος που έχουμε την καραμελωμένη ζάχαρη και το βάζουμε στον φούρνο για είκοσι λεπτά (20΄), το πολύ. Αν θέλετε η γεύση να είναι λιγότερο «καμένη», ψήνετε λιγότερο. Αν θέλετε η γεύση να είναι έντονα «καμένη», ψήνετε περισσότερο.
Αφού το βγάλουμε από τον φούρνο, το τοποθετούμε με το σκεύος σε άλλο σφαιρικό σκεύος (μπολ) με κρύο νερό και το αφήνουμε για δέκα λεπτά (10΄) περίπου. Τέλος, και αφού πλέον έχει κρυώσει καλά, αφαιρούμε προσεκτικά το καζάν ντιπί από το σκεύος και πασπαλίζουμε με κανέλλα.

ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ


agapimenessintages.blogspot.gr/fytokomia.gr