Τρίτη 11 Φεβρουαρίου 2014

10 πράγματα που δεν ξέραμε για το Σότσι

Η αυλαία άνοιξε για τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες, στο Σότσι της Ρωσίας. Κι αν είστε από εκείνους που δεν έχετε ξανακούσει το όνομα αυτής της πόλης η δεν ξέρετε και πολλά γι’ αυτήν, είναι η κατάλληλη στιγμή για να μάθετε.

Στις 7 Φεβρουαρίου, άνοιξε η αυλαία των Χειμερινών Ολυμπιακών αγώνων στο Σότσι της Ρωσίας, με τρανταχτές απουσίες  πολιτικών αρχηγών και αθλητών, σε ένα «ψυχροπολεμικό» σχεδόν πολιτικό κλίμα. Για εμάς πάντως η αθλητική διοργάνωση στάθηκε αφορμή να ψάξουμε και να σας παρουσιάσουμε 10 πράγματα που δεν ξέραμε για το Σότσι.
Πρόκειται για μια πόλη στα ανατολικά παράλια της Μαύρης Θάλασσας, κοντά στα βουνά του Καυκάσου, με πληθυσμό 343.334 κατοίκους.  Αποκαλείται συχνά και «ρωσική Ριβιέρα», λόγω της ζεστής αμμώδους ακτής του κατά μήκους της Μαύρης Θάλασσας. Γι’ αυτό άλλωστε  δε θεωρείται τυπικός χειμερινός προορισμός.
Οι αγώνες θα διαρκέσουν έως τις 23 Φεβρουαρίου και έξι χιλιάδες αθλητές από 85 χώρες θα διαγωνιστούν σε 15 αθλήματα. Η Ελλάδα συμμετέχει με 6 αθλητές και αθλήτριες, ενώ ο Καναδάς σπάει το ρεκόρ της πολυπληθέστερης αθλητικής αποστολής με 221 αθλητές και αθλήτριες.
Διαβάστε μερικά στοιχεία που μάλλον δεν γνωρίζετε για το Σότσι…
1. Το υποτροπικό κλίμα του Σότσι αποτέλεσε διαχρονικά πόλο έλξης για την πολιτική ελίτ της χώρας: ο Στάλιν είχε εδώ το εξοχικό του –το σπίτι έχει μετατραπεί σε μουσείο και εκεί θα δείτε και ένα κέρινο ομοίωμά του- ενώ και ο πρόεδρος Πούτιν συνηθίζει να περνά εδώ τις διακοπές του.

2. Το Σότσι έχει μήκος 147 χιλιόμετρα, χαρακτηριστικό που το κατατάσσει στην κορυφή της λίστας με τις μακρύτερες πόλεις της Ευρώπης. Οι εργολάβοι εκμεταλλευόμενοι τη μακριά ακτογραμμή της πόλης, έχουν ήδη  πιάσει δουλειά μεταμορφώνοντας το αστικό τοπίο και απαλλάσσοντάς το από το σοβιετικό του παρελθόν.
3. Αν κάποιος φτάσει μέχρι εκεί, αξίζει να επισκεφτεί το προσφάτως ανακαινισμένο μουσείο Ιστορίας της πόλης, στο οποίο περιλαμβάνεται και μία μόνιμη διαστημική έκθεση, τον βοτανικό κήπο, αλλά και το μουσείο Τέχνης, στο οποίο φιλοξενούνται μία μόνιμη και διάφορες περιοδικές εκθέσεις. 4. Καμία μεγάλη αθλητική υποδομή δεν υπήρχε πριν την ανάληψη των ολυμπιακών στο Σότσι και όλα έπρεπε να φτιαχτούν από την αρχή. Το κόστος του εγχειρήματος αφήνει πίσω ακόμα και διοργανώσεις θερινών Ολυμπιακών αγώνων, όπως αυτών της Αθήνας.
5.  Πολύς λόγος έχει γίνει σχετικά με το ομοφοβικό κλίμα στη Ρωσία, όπου πρόσφατα ψηφίστηκε νόμος κατά της «ομοφυλοφιλικής προπαγάνδας». Ο δήμαρχος του Σότσι, υπερθεματίζοντας, υποστηρίζει ότι δεν υπάρχουν ομοφυλόφιλοι στην πόλη του! Το Lonely Planet τον «αδειάζει», καταγράφοντας δύο γκέι κλαμπ.
6. Κάποιοι από τους πρώτους εποίκους στην ευρύτερη περιοχή του Σότσι ήταν Έλληνες Πόντιοι: το ορεινό χωριό Κράσναγια Πολιάνα (Кра́сная Поля́на που σημαίνει Κόκκινο Ξέφωτο) το οποίο θα φιλοξενήσει μέρος της διοργάνωσης, ιδρύθηκε το 1878 από το Μουράτ Ξανθόπουλο και το Θεόδωρο Αθαναΐλοβ.
7. Ειδικό hashtag, το #SochiProblems  έχει φτιαχτεί στο twitter, προκειμένου οι επισκέπτες, αθλητές και δημοσιογράφοι, να καταγράφουν τα προβλήματα που συναντούν κατά τη διαμονή τους στο Σότσι.  Τα περισσότερα tweets αφορούν κακές ή/και πρόχειρα φτιαγμένες ξενοδοχειακές υποδομές.
8. Οι μασκότ των Χειμερινών Ολυμπιακών του Σότσι είναι ένα ανώνυμο καρτούν τρίο: η Πολική Αρκούδα,  ο Λαγός και ύστερα από επιμονή του ίδιου του Πούτιν, η Λεοπάρδαλη. Για το Ρώσο πρόεδρο, άλλωστε, φαίνεται ότι οι εν λόγω ολυμπιακοί αποτελούν ένα στοίχημα για τη διεθνή προβολή της χώρας του, ως μοντέρνου και ισχυρού κράτους.
9. Φιλοζωικές οργανώσεις καταγγέλλουν τη μαζική εξόντωση αδέσποτων ζώων από τους δρόμους της πόλης. Κάτοικοί της μαρτυρούν επίσης τον υποχρεωτικό εκτοπισμό από τα σπίτια τους προκειμένου να φτιαχτούν οι χώροι διεξαγωγής των αγώνων. Δύο από τα ζητήματα που απαντούν στις φιλοδοξίες του Ρώσου προέδρου. 10. Η ολυμπιακή λαμπαδηδρομία, στην οποία συμμετείχαν 140 χιλιάδες λαμπαδηδρόμοι, έκανε για πρώτη φορά και μια στάση στο διάστημα: δύο κοσμοναύτες την παρέλαβαν και την… πήγαν βόλτα στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό. 
 

Άρτεμη Φύσσα
afyssa@naftemporiki.gr
 

click@Life