Τρίτη 25 Φεβρουαρίου 2014

Τσιαπάτα με λιαστή ντομάτα

Απολαύστε αυτό το ψωμί ζεστό, είναι απλά τέλειο!


Υλικά

Για Τσιαπάτα με λιαστή ντομάτα

Για το προζύμι:
10 γραμμ. νωπή μαγιά
3/4 φλιτζ. χλιαρό νερό (περίπου)
3 φλιτζ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

Για τη ζύμη:
15 γραμμ. νωπή μαγιά
12/3 χλιαρό νερό
4 κ.σ. γάλα χλιαρό
5 φλιτζ. αλεύρι σκληρό για ψωμί
2 κ.γλ. αλάτι
3 κ.σ. ελαιόλαδο
1 φλιτζ. ψιλοκομμένη λιαστή ντομάτα σε λάδι (στραγγισμένη)

Προετοιμασία

Μια μέρα πριν, για να πιάσουμε το προζύμι, θρυμματίζουμε τη μαγιά σε μπολ, προσθέτουμε το νερό και με κουτάλι την λιώνουμε. Προσθέτουμε ανακατεύοντας το αλεύρι, να σχηματιστεί ζύμη. Αν χρειάζεται προσθέτουμε λιγό νερό επιπλέον. Αδειάζουμε τη ζύμη σε αλευρωμένη επιφάνεια και ζυμώνουμε για 5΄ να γίνει ελαστική. Την βάζουμε σε μπολ και το καλύπτουμε με μεμβράνη. Την αφήνουμε σε ζεστό σημείο για 15 ώρες (όχι στο ψυγείο, στον πάγκο της κουζίνας σκεπασμένη καλά).
2. Για τη ζύμη: Θρυμματίζουμε τη μαγιά σε μπολ και ρίχνουμε λίγο από το νερό. Τη λιώνουμε με κουτάλι. Ρίχνουμε το υπόλοιπο νερό. Προσθέτουμε όλο το μείγμα στο φουσκωμένο προζύμι και ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα. Προσθέτουμε το γάλα. Σταδιακά ρίχνουμε το αλεύρι και ζυμώνουμε με το χέρι, για 10΄-15΄. Η ζύμη θα κολλάει και θα σας δυσκολέψει. Προσθέτουμε το αλάτι, το λάδι και τις λιαστές ντομάτες. Ζυμώνουμε, σκεπάζουμε με μία πετσέτα και αφήνουμε τη ζύμη σε ζεστό σημείο, να διπλασιαστεί σε όγκο, για 1 ώρα και 30΄.
3. Πασπαλίζουμε τρεις λαμαρίνες με μπόλικο αλεύρι. Με μία κουτάλα χύνουμε 1/3 από τη φουσκωμένη αραιή ζύμη σε κάθε λαμαρίνα (καλά αλευρωμένη). Αλευρώνουμε καλά τα χέρια μας και δίνουμε στη ζύμη σχήμα τσιαπάτας, πλακέ και μακρόστενο, με ύψος 2,5 εκ. Πλαταίνουμε τη ζύμη με τα δάχτυλα, πασπαλίζουμε με αλεύρι και την αφήνουμε να φουσκώσει σκεπασμένη για 30΄.
4. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200 C στον αέρα και ψήνουμε συγχρόνως και τις τρεις τσιαπάτες για 25΄-30΄, μέχρι να ροδίσουν. Τις απολαμβάνουμε ζεστές, είναι τέλειες!


myself.gr/on-news.gr

Ετικέτες ,