Σάββατο 8 Φεβρουαρίου 2014

Ο καφές προκαλεί κατακράτηση;


Ζαχαρού Βέρα
Διατροφολόγος
Τον τελευταίο καιρό ακούω συζητήσεις σχετικά με το αν ο καφές κάνει κατατράτηση. Επειδή υπάρχουν διάφορες απόψεις γύρω απο αυτό το θέμα, θα σας αναλύσω παρακάτω τι ισχύει τελικά.

Λίγα λόγια....
Ο καφές κατασκεάζεται απο αλεσμένους και καβουρδισμένους καρπούς του καφεόδεντρου. Βασικό συστατικό του καφέ είναι η καφεΐνη, η οποία βρίσκεται στους στους σπόρους των καρπών του και έχει αναζογωνητική δράση (για το λόγο ότι προκαλέι αύξηση αδρεναλίνης.)
Η μέτρια κατανάλωση καφέ όχι μόνο δεν είναι επιβλαβής για την υγεία αλλά έρευνες έχουν δείξει οτι ο κίνδυνος εμφάνησης διαβήτη τύπου ΙΙ είναι μικρότερος σε άτομα που καταναλώνουν συχνά καφέ παρά σε όσους δεν καταναλώνουν καθόλου.
Επιπλέον τα άτομα που καταναλώνουν καθημερινά καφέ, έχουν μικρότερο κίνδυνο εμφάνησης Πάρκινσον, καρκίνο του εντέρου, χολολιθίαση και Αλτζχάιμερ, σε σχέση με τα άτομα που δεν πίνουν καθόλου καφέ.
Πίνακας: περιεκτικότητα διαφορετικών τύπων καφέ σε καφεΐνη.
Είδος καφέ ανα μερίδα Περιεκτικότητα σε καφεΐνη
Καφές φίλτρου (200ml) 115-175mg
Στιγμιαίος καφές  (200ml) 65-100mg
Ντεκαφεΐνε στιγμιαίος καφές (200ml) 2-3mg
Ελληνικός καφές (50ml) 40mg
Ντεκαφεΐνε ελληνικός καφές (50ml) 0-1mg
Εσπρέσο (30ml) 30-40mg
Ο καφές μπορεί να κατηγορηθεί οτι προκαλεί νευρικότητα, άγχος, αϋπνίες λόγω της καφεΐνη που περιέχει, δεν μπορεί να κατηγορηθεί όμως και για κατακράτηση υγρών.
Έχει παρατηρηθεί ότι άτομα που μείωσαν την ποσότητα κατανάλωσης καφέ, είχαν ήπιο ‘’ξεφούσκωμα’’ αυτό όμως δεν οφείλεται στο ότι η καφεΐνη προκαλεί κατακράτηση, αλλά στο ότι τα συγκεκριμένα άτομα είχαν καποια ευαισθησία(δυσανεξία) στην καφεΐνη.
Επιπλέον.. εάν ο καφές περιέχει 3-4 κουταλιές ζάχαρη, γάλα, σαντιγύ ή σιρόπι, τότε πιθανότατα να ‘’φουσκώνεις’’ εξ’αιτίας της υπερβολικής κατανάλωσης ζάχαρης και λίπους και όχι εξ’αιτίας της καφεΐνης.
Τέλος, η καφεΐνη έχει ήπια διουριτική δράση, εάν δεν καταναλώσεις την παραίτητη ποσότητα νερού κινδυνεύεις από αφυδάτωση για το λόγο αυτό, ο οργανισμός σου αμύνεται συγκρατώντας νερό στους ιστούς.

Συμπερασματικά
Ποτέ μια ουσία ή ένα συστατικό δεν βλάπτει από μόνο του.. όλα είναι αποτέλεσμα τρόπου και ποιότητα ζωής! Δώσε λοιπόν προσοχή στην ποσότητα ζάχαρης, στις γαρνιτούρες του καφέ καθώς και στα συνοδευτικά (μπισκότα, κεικ, ζαχαρωτά).
Εάν δεν μπορείς να πιείς καφέ χωρίς ζάχαρη, προτιμήσε 1κ.γ καστανή ζάχαρη ή ακόμα καλύτερα στέβια(είναι 600 φορές πιο γλυκιά από την κοινή ζάχαρη)
Προτίμησε να συνοδεύσεις τον καφέ σου, με ένα μπισκότο ολικής, ή με μια μπάρα δημητριακών ή με ένα κομματάκι (40γρ) σπιτικό κεικ.

Οι περισσότεροι απο εμάς, είναι λάτρεις του καφέ!!
Είτε ζεστός είτε κρύος, απολάστε 2 φλυτζάνια καθημερινά χωρίς καμία ενοχή!


fe-mail.gr