Σάββατο 15 Φεβρουαρίου 2014

Trigger points – σημεία πυροδότησης πόνου και η αντιμετώπιση τους


Trigger points – σημεία πυροδότησης πόνου και η αντιμετώπιση τους
Το ανθρώπινο σώμα είναι φτιαγμένο να μπορεί να ανταπεξέρχεται στην καθημερινότητα. Όλων των ειδών οι εργασίες, χειρονακτικές, καθιστικές αλλά και οι οικιακές εργασίες, καταπονούν το σώμα μας.

Κατά τη διάρκεια της μέρας, αλλά πολύ περισσότερο τη νύχτα, πολλά σημεία στους μύες του σώματος μας είναι υπερευαίσθητα. Είναι σημεία επώδυνα στην πίεση, που μπορεί να προκαλούν έντονο και διαπεραστικό πόνο. Τα σημεία αυτά ονομάζονται trigger points ή σημεία πυροδότησης πόνου.
Η υπερφόρτωση του σώματος, η καταπόνηση, η κακή στάση για μεγάλο χρονικό διάστημα, το άγχος αλλά και οι εκφυλιστικές παθήσεις των αρθρώσεων, μαζί με την βαριά ψυχοσωματική κόπωση, είναι οι κυριότεροι λόγοι που μπορούν να ενεργοποιήσουν τα σημεία αυτά.
Αγνοώντας τον πόνο σε αυτά τα σημεία, ο οργανισμός συνεχώς φορτίζεται με περισσότερη κούραση. Με τον τρόπο αυτό, το σώμα μας αναγκάζεται να κάνει υπερπροσπάθεια για να ολοκληρώσει τη δουλειά ή την όποια δραστηριότητα κάνουμε, και ο πόνος αυξάνεται ραγδαία.
Η άμεση επίσκεψη σε ένα θεράποντα ιατρό, επιβάλλεται για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε άμεσα τα συμπτώματα, με μυοχαλαρωτικά και παυσίπονα. Η παραπομπή του ασθενούς στοφυσικοθεραπευτή γίνεται, για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε έγκαιρα το πρόβλημα και να αποκαταστήσουμε τους επιβαρυμένους μύες του σώματος.
Η φυσικοθεραπευτική αντιμετώπιση των trigger points, γίνεται με διάταση των μυών, deep friction (εν τω βάθη πίεση) σε συγκεκριμένα σημεία του μυ για 30-45 δευτερόλεπτα και παγοθεραπεία. Επιπλέον καλά αποτελέσματα μπορεί να έχει η θεραπεία με βελονισμό. Μετά την αποκατάσταση και χαλάρωση των προσβεβλημένων μυών, δίνονται ασκήσεις και διατάσεις και ενδυνάμωσης, τις οποίες μπορεί ο ασθενής να εφαρμόζει στο σπίτι.
Η συνεργασία ασθενούς φυσικοθεραπευτή μπορεί να αποδώσει τα μέγιστα αποτελέσματα, αφού ο ασθενής συμβάλλει ενεργά στη θεραπεία του.
Τελειώνοντας μια δύσκολη και κουραστική μέρα, είναι καλό να αφιερώνουμε τουλάχιστον 30 λεπτά στον εαυτό μας, να μπορέσουμε να με κάποιες απλές ασκήσεις, να τον αποφορτίσουμε από την κούραση. Οι διατάσεις και οι ασκήσεις οι οποίες συστήνονται στον ασθενή από το φυσικοθεραπευτή, είναι ικανές να διατηρήσουν το μυϊκό σύστημα του ασθενούς υγειές για μεγάλο χρονικό διάστημα, υπό την προϋπόθεση ότι ο πόνος οφείλεται μόνο στη δημιουργία των trigger points.
Δυστυχώς οι απαιτήσεις της εποχής, αλλά και οι οικονομικές δυσκολίες δεν αφήνουν περιθώρια για να χαλαρώσουμε. Αλλά για να αποφευχθούν μελλοντικές παθήσεις ή τραυματισμοί οι οποίοι μπορούν να μας κρατήσουν μακριά από τη δουλεία, πρέπει να επιδιώκουμε να προσφέρουμε στο σώμα μας την απαιτούμενη χαλάρωση.
Γράφει η Βασιλική Μούχλη Φυσικοθεραπεύτρια

BeU.com.cy