9 πράγματα που ΔΕΝ πρέπει να κάνετε σε ένα bar
Οι κανόνες καλής συμπεριφοράς θα
πρέπει να μας ακολουθούν όλες τις ώρες της ημέρας και να μην τους
ξεχνάμε κάθε φορά που μπαίνουμε σε ένα bar, έτοιμοι για μια βραδιά
γεμάτη αλκοόλ και έκτροπα.
1. Μην αρνείστε το φιλοδώρημα
Μπορεί στην Ελλάδα να μην είναι θεσμοθετημένο το φιλοδώρημα, όπως είναι σε άλλες χώρες του κόσμου, αυτό όμως δε σημαίνει πως πρέπει να το παραλείπετε. Δείξτε την εκτίμηση σας στο σερβιτόρο για την περιποίηση που σας προσέφερε και αν σας άρεσε το μαγαζί και επιθυμείτε να γίνετε θαμώνας, τότε ένα καλό φιλοδώρημα είναι βοηθητικό ώστε να αναπτύξετε μια καλή σχέση με τους εργαζόμενους και τις επόμενες φορές να σας επιστραφεί το φιλοδώρημα με ένα κέρασμα. Ό,τι δίνεις, παίρνεις άλλωστε.
2. Μην κουνάτε τα χαρτονομίσματα στον αέρα για να σας προσέξει ο σερβιτόρος
Αν βρεθείτε σε μια μπυραρία και εσείς θέλετε διακαώς ένα μαρτίνι, μη διστάσετε να το παραγγείλετε. Μην εκπλαγείτε όμως αν δεν είναι ένα καλό μαρτίνι. Η μπυραρία λέγεται «μπυραρία», γιατί ειδικεύεται στις μπύρες. Αυτό δε σημαίνει ότι τα κοκτέιλ της κάθε μπυραρίας θα είναι μια σίγουρη αποτυχία, καθώς υπάρχουν και εξαιρέσεις στον κανόνα, αλλά καλό είναι να μην έχετε πολύ υψηλές προσδοκίες.
4. Μην αναγκάζετε τον barman να διαλέγει εκείνος το ποτό σας
Σήμερα, που η τέχνη της ποτοποιίας έχει αναπτυχθεί όσο καμία άλλη φορά, και οι κατάλογοι των bar έχουν την έκταση ψηφοδελτίων από τις «καλές» εποχές του πολιτικού συστήματος, είναι σίγουρα δύσκολο να αποφασίσει κανείς τι θα παραγγείλει. Ζητήστε τη βοήθεια του barman, δίνοντας του οδηγίες για τις προτιμήσεις σας, αλλά μην περιμένετε να φανταστεί μόνος του τι γεύσεις προτιμάτε και ποια είναι τα γούστα σας.
5. Μη φλερτάρετε με τον barman/ την barwoman
6. Μην αφήνετε το τραπέζι σας γεμάτο σκουπίδια
Όπως δεν θα κάνατε στο σπίτι ενός φίλου σας, έτσι να μην κάνετε και στο bar. Μην αφήσετε το τραπέζι γεμάτο σκουπίδια, χυμένα ποτά και άδεια κουτιά από τσιγάρα. Δεν είναι ευγενικό και η ευγένεια δεν χρεώνεται, οπότε μην την τσιγκουνεύεστε. 7. Φυσικά και μην ζητάτε να σας κεράσουν
Βάλτε το καλά στο μυαλό σας πως κανείς δεν είναι υποχρεωμένος να σας κεράσει όσα ποτά και να έχετε πιεί! Τα ήπιατε γιατί το θέλατε και κανείς δεν σας υποχρέωσε να κάνετε τέτοια κατανάλωση, ώστε να περιμένετε μετά βεβαιότητας, ότι ο επόμενος γύρος θα είναι κερασμένος. Αν ωστόσο, τελικά σας κεράσουν, φροντίστε να ανταμείψετε τον barman με ένα καλό φιλοδώρημα ή με μια επόμενη επίσκεψη.
8. Μη ζητάτε κοκτέιλ που δοκιμάσατε και σας άρεσαν... σε ένα άλλο μαγαζί
Όταν κουβεντιάζετε με έναν barman, καλό είναι να αποφύγετε ερωτήσεις τύπου «για πόσο καιρό θα το κάνεις ακόμα αυτό;» ή «ποιά είναι η κανονική σου δουλειά;» καθώς με αυτό τον τρόπο υποτιμάτε τη δουλειά του και δεν είστε μόνο αγενείς αλλά και εκτός πραγματικότητας. Η δουλειά του mixologist απαιτεί εξειδικευμένες γνώσεις πάνω στην παρασκευή κοκτέιλ και στον τομέα των δημοσίων σχέσεων και πρόκειται για μια άκρως σοβαρή και δύσκολη εργασία.
<< Αρχική σελίδα