Δευτέρα 31 Μαρτίου 2014

Συνταγές για νηστίσιμα


Νηστεία δεν σημαίνει άνοστα και νερόβραστα. Mπορούμε να φάμε και μπιφτεκάκια, και φρικασέ και νεοϋορκέζικο junk food, αρκεί να έχουμε λίγη φαντασία και τα σωστά υλικά


ΜΠΙΦΤΕΚΙΑ ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ ΑΛΑΔΩΤΑ
ΥΛΙΚΑ: 4 πατάτες, 2  καρότα, 1 κολοκύθι,  2 ξερά κρεμμύδια, 2 κουτ. σουπ. ψιλοκομμένο δυόσμο, 2 κούπες τριμμένη φρυγανιά, ½ κουτ. γλ. κύμινο, αλάτι και πιπέρι σύμφωνα με τα γούστα μας.
ΕΚΤΕΛΕΣΗ: Βράζουμε τις πατάτες, το κολοκύθι και τα καρότα σε αλατισμένο νερό μέχρι να μαλακώσουν. Ύστερα τα λιώνουμε με το πιρούνι και τα ρίχνουμε στο μούλτι μαζί με τα μπαχαρικά και τη μισή τριμμένη φρυγανιά. Αφήνουμε το μείγμα να κρυώσει και στη συνέχεια πλάθουμε κεφτεδάκια και τα περνάμε από την υπόλοιπη φρυγανιά. Αν δεν πλάθονται εύκολα και μας διαλύονται, προσθέτουμε λίγη ακόμα φρυγανιά στο μείγμα. Τα βάζουμε σε ταψί στρωμένο με λαδόκολλα και τα ψήνουμε στο γκριλ στους 200 βαθμούς για περίπου 25 λεπτά.

MAC & CHEESE Α ΛΑ ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ
ΥΛΙΚΑ: 500 γρ. κοφτό μακαρονάκι, 1 ¼ κούπας νερό, 1 κούπα γάλα σόγιας ή καρύδας, ¾  της κούπας διατροφική μαγιά (τη βρίσκουμε σε καταστήματα με βιολογικά προϊόντα), 3 κουτ. σουπ. κορν φλάουερ,  2 κουτ. σουπ. ταχίνι, 1 κουτ. σουπ. χυμό λεμονιού, από ½  κουτ. γλ. μουστάρδα σε σκόνη, καπνιστή πάπρικα, κουρκουμά και σκόνη σκόρδου, αλάτι και μαύρο πιπέρι σύμφωνα με τα γούστα μας.
ΕΚΤΕΛΕΣΗ: Βράζουμε τα ζυμαρικά, σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας. Όσο περιμένουμε να βράσουν, χτυπάμε στο μούλτι όλα τα υπόλοιπα υλικά της συνταγής. Στραγγίζουμε τα μακαρόνια και κρατάμε μισή κούπα από το νερό τους. Ρίχνουμε στην κατσαρόλα το νερό μαζί με τα υλικά που χτυπήσαμε και αφήνουμε να βράσει η σάλτσα μέχρι να πήξει. Ανακατεύουμε συχνά διότι πήζει εύκολα και μπορεί να κολλήσει στον πάτο της κατσαρόλας. Μόλις πήξει, σβήνουμε τη φωτιά, προσθέτουμε τα μακαρόνια, ανακατεύουμε καλά και σερβίρουμε.

ΠΑΤΑΤΟΥΛΕΣ ΑΡΩΜΑΤΙΚΕΣ
ΥΛΙΚΑ: 1 κιλό πατάτες, 2 σκελίδες σκόρδο με τη φλούδα τους, 2 κουτ. γλ. δενδρολίβανο, 1 κουτ. γλ. φασκόμηλο, 1 κουτ. γλ. ρίγανη, αλάτι και πιπέρι, 500 ml ηλιέλαιο.
ΕΚΤΕΛΕΣΗ: Καθαρίζουμε και κόβουμε τις πατάτες για φούρνο. Τις βράζουμε για 10-15 λεπτά. Βάζουμε σε πυρέξ το λάδι και το αφήνουμε στο φούρνο να ζεσταθεί. Στη συνέχεια προσθέτουμε τις πατάτες και τα μυρωδικά. Ψήνουμε στους 200 βαθμούς, για περίπου μία ώρα, μέχρι να γίνουν τραγανιστές απέξω και μαλακές από μέσα. Βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα και σερβίρουμε.

ΦΡΙΚΑΣΕ ΜΑΝΙΤΑΡΕΝΙΟ
ΥΛΙΚΑ: 3 μαρούλια, 1 ματσάκι άνηθο, 1 ματσάκι φρέσκα κρεμμυδάκια, 1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι, 2 λεμόνια, 800 γρ. μανιτάρια πλευρώτους, 2 κουτ. σουπ. ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι.
ΕΚΤΕΛΕΣΗ: Ψιλοκόβουμε όλα μας τα υλικά εκτός από τα μανιτάρια που τα κόβουμε σε μεγάλα κομμάτια. Βάζουμε σε κατσαρόλα το λάδι να ζεσταθεί και ρίχνουμε το ξερό και τα φρέσκα κρεμμυδάκια να τσιγαριστούν. Μόλις πάρουν χρώμα, προσθέτουμε τα μανιτάρια και τα αφήνουμε να βράσουν για 5 λεπτά. Όσο βράζουν, στύβουμε τα λεμόνια. Προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά μας στην κατσαρόλα και σιγοβράζουμε το φαγάκι μας για περίπου 15-20 λεπτά.

ΚΑΛΗ ΟΡΕΞΗ!


Πηγή: www.doctv.gr/fytokomia.gr

Ετικέτες ,