Σάββατο 29 Μαρτίου 2014

Μπακαλιάρος πλακί

Μπακαλιάρος πλακί

Υλικά

  • Μπακαλιάρος 500 γρ. παστός ή κατεψυγμένος
  • Κρεμμύδια ξερά 3 τεμ ψιλοκομμένα
  • Πατάτες 500 γρ
  • Ντομάτες 4 τεμ ξεφλουδισμένες, οι μισές ψιλοκομμένες
  • Ελαιόλαδο 1/2 φλυτζάνι του τσαγιού
  • Λευκό κρασί 1/2 φλυτζάνι του τσαγιού
  • Σκόρδο 2-3 σκελίδες ψιλοκομμένες
  • Μαϊντανός 1/2 ματσάκι ψιλοκομμένο
  • Σταφίδες μαύρες 2 κουταλιές της σούπας
  • Φρυγανιά τριμμένη 2-3 κουταλιές της σούπας
  • Αλάτι -πιπέρι
  • Νερό 1/2 φλυτζάνι του τσαγιού

Οδηγίες

Κόβουμε σε κομμάτια τον μπακαλιάρο,τον πλένουμε και τον βάζουμε σε κατσαρόλα με άφθονο νερό, να τον ξαλμυρίσουμε.Του αλλάζουμε το νερό ανά τρεις ώρες , μέχρι να τον μαγειρέψουμε. Τον βγάζουμε από την κατσαρόλα ,του αφαιρούμε την πέτσα και τον βάζουμε να στραγγίξει. Καθαρίζουμε τις πατάτες, τις πλένουμε και τις κόβουμε σε φέτες.Βάζουμε στη φωτιά το τηγάνι με 3 κουταλιές ελαιόλαδο  να κάψει και σοτάρουμε τις πατάτες. Τις βγάζουμε και τις αφήνουμε στην άκρη. Στο ίδιο τηγάνι βάζουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο να κάψει, προσθέτουμε τα ψιλοκομμένα κρεμμύδια , τα σοτάρουμε μέχρι να πάρουν χρυσό χρώμα,σβήνουμε με το κρασί, προσθέτουμε τις μισές ξεφλουδισμένες και ψιλοκομμένες ντομάτες, προσθέτουμε το σκόρδο ψιλοκομμένο,τις σταφίδες και τον μισό μαϊντανό ψιλοκομμένο, αλάτι, πιπέρι, το νερό και τα αφήνουμε να σιγοβράσουν όλα τα υλικά μαζί για περίπου 10 λεπτά. Σε ταψί λαδωμένο στρώνουμε τις πατάτες και τις περιχύνουμε με λίγο από την σάλτσα που φτιάξαμε. Τοποθετούμε τις φέτες μπακαλιάρου πάνω από τις πατάτες και περιχύνουμε με λίγη σάλτσα ξανά. Ξεφλουδίζουμε τις υπόλοιπες ντομάτες, τις κόβουμε σε φέτες και τις βάζουμε  επάνω στον μπακαλιάρο.Περιχύνουμε πάλι με λίγη σάλτσα. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε την τριμμένη φρυγανιά με τον υπόλοιπο ψιλοκομμένο μαϊντανό και πασπαλίζουμε όλη την επιφάνεια. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς και ψήνουμε το φαγητό για 30-35 λεπτά να μαλακώσει ο μπακαλιάρος. Κατά διαστήματα βρέχουμε το φαγητό με λίγη σάλτσα. Αφού ψηθεί το βγάζουμε σε πιατέλα περιχύνουμε και με την υπόλοιπη σάλτσα και σερβίρουμε.

Chefoulis


Ετικέτες ,