Πέμπτη 6 Μαρτίου 2014

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Κύπρος! ..Εξέλιξη βόμβα απέναντι στο μνημόνιο


Η Κυπριακή Βουλή καταψήφισε το μνημονιακό νομοσχέδιο για τις ιδιωτικοποιήσεις!
Η κυβέρνηση Αναστασιάδη αντιμέτωπη με κατάρρευση .. 

Μια πολύ μεγάλη ανατροπή σημειώθηκε την Πέμπτη (27/2) στην Κύπρο, αφού η Κυπριακή Βουλή,
κάτω από την σφοδρή πίεση των μεγάλων εργατικών και λαϊκών κινητοποιήσεων, απέρριψε το νομοσχέδιο για τις ιδιωτικοποιήσεις, το οποίο αποτελούσε μνημονιακή υποχρέωση της Λευκωσίας.
Η θαυμάσια αυτή  και μεγάλη νίκη του εργατικού λαϊκού Κυπριακού κινήματος έχει θορυβήσει μέχρι τρομοκράτησης όχι μόνο την εξωνημένη κυβέρνηση του Νίκου Αναστασιάδη αλλά και το Γερμανικό ευρωπαϊκό κατεστημένο.
Ήδη, η κυβέρνηση του Ν. Αναστασιάδη έχει θέσει στην ουσία την Κύπρο σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και σχεδιάζει έκτακτα μέτρα για να αντιμετωπίσει τις ογκούμενες εργατικές λαϊκές αντιδράσεις.
Ο Κυπριακός λαός μας λένε ριζοσπαστικοί κύκλοι από τη Λευκωσία, δεν πρόκειται να κάνει πίσω αλλά και θα αξιοποιήσει αυτήν την πρώτη νίκη του για να γιγαντώσει τις ενωτικές κινητοποιήσεις του!

Σε θρίλερ για γερά νεύρα εξελίχθηκε η ψήφιση του νομοσχεδίου για τις ιδιωτικοποιήσεις. Μετά από τρίωρη συνεδρία της την Πέμπτη (27/2) και κατόπιν μαραθώνιων διαβουλεύσεων και συζητήσεων των κομμάτων, η Ολομέλεια της Βουλής καταψήφισε το επίμαχο νομοσχέδιο, με 25 ψήφους υπέρ, 25 εναντίον και πέντε αποχές.
Ως εκ τούτου στον αέρα βρίσκεται η εκταμίευση της επόμενης δόσης του κυπριακού τροϊκανού προγράμματος. Σημειώνεται ότι για να εγκριθεί ένα νομοσχέδιο, πρέπει να συγκεντρώσει την πλειοψηφία των βουλευτών.
Ακόμη και στην περίπτωση ισοπαλίας, απορρίπτεται.

Η διαφοροποίηση βουλευτών του ΔΗΚΟ έκρινε το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας και επέτρεψε ουσιαστικά την απόρριψη του μνημονιακού νομοσχεδίου.

Παρά τον ίσο αριθμό ψήφων υπέρ και κατά, οι πέντε αποχές βουλευτών του ΔΗΚΟ έγειραν την πλάστιγγα υπέρ της απόρριψης του νομοσχεδίου.

Αποχή τήρησαν ο πρώην Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Μάριος Καρογιάν, οι Άγγελος Βότσης, Αθηνά Κυριακίδου, Φύτος Κωνσταντίου και Αντώνης Αντωνίου.

Οι υπόλοιποι βουλευτές του ΔΗΚΟ, ο Πρόεδρος του Νικόλας Παπαδόπουλος και οι Σοφοκλής Φυττής και Γιώργος Προκοπίου ψήφισαν υπέρ.

ΑΠΟΡΡΙΦΘΗΚΑΝ ΟΙ ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΕΣ ΤΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ
Η Κυπριακή Βουλή των Αντιπροσώπων απέρριψε επίσης με 28 ψήφους εναντίον, 24 υπέρ και τρεις αποχές, το Σχέδιο Απόφασης του ΑΚΕΛ, το οποίο καλεί την Κυβέρνηση σε επαναδιαπραγμάτευση με την Τρόικα, προκειμένου να διασφαλιστεί ο δημόσιος χαρακτήρας των ημικρατικών οργανισμών.

Η Βουλή απέρριψε, επίσης, με 25 ψήφους υπέρ, 30 εναντίον και καμία αποχή το Σχέδιο Ψηφίσματος της ΕΔΕΚ, με το οποίο καλείται η Βουλή να αποφασίσει αναστολή της ψηφοφορίας επί του νομοσχεδίου- πλαισίου για τις αποκρατικοποιήσεις μέχρι να ολοκληρωθούν οι μελέτες και να καθορισθούν οι αναγκαίες προϋποθέσεις κατοχύρωσης της εθνικής ασφάλειας από τη διαφοροποίηση του ιδιοκτησιακού καθεστώτος των τριών οργανισμών: Αρχή Ηλεκτρισμού Κύπρου (ΑΗΚ), Αρχή Λιμένων και Αρχή Τηλεπικοινωνιών Κύπρου (CYTA).

Απορρίφθηκαν, επίσης, και οι τροπολογίες που είχαν υποβληθεί από ΔΗΚΟ, ΔΗΣΥ και Κίνημα Οικολόγων.
Στο μεταξύ, εγκρίθηκε με 20 ψήφους υπέρ, καμία εναντίον και 35 αποχές. η τροπολογία του ΔΗΣΥ.

ΚΑΤΑΨΗΦΙΣΗ ΚΑΤΟΠΙΝ ΔΡΑΜΑΤΙΚΟΥ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟΥ
Της συνεδρίας της Ολομέλειας, είχαν προηγηθεί μαραθώνιες διαβουλεύσεις μεταξύ των κομμάτων. Το ΔΗΚΟ είχε ζητήσει από τον ΔΗΣΥ να ψηφίσει τις τροπολογίες του ως προϋπόθεση, για να ψηφίσει το ΔΗΚΟ το νομοσχέδιο. Ο ΔΗΣΥ αποδέχτηκε και ζήτησε να αφαιρεθεί η πρόνοια της τροπολογίας που άφορα στη διασφάλιση της μονιμότητας των υπάλληλων των Ημικρατικών Οργανισμών.

Παράλληλα, πριν από την έναρξη της συνεδρίας της Ολομέλειας, είχε πραγματοποιηθεί σύσκεψη της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΔΗΚΟ. Είχε αποφασιστεί όπως οι βουλευτές του ΔΗΚΟ ψήφιζαν ομόφωνα.

Υπενθυμίζεται ότι την τελευταία στιγμή, το ΔΗΚΟ είχε καταθέσει τροπολογία, στην οποία προστίθετο μια νέα παράγραφος που προέβλεπε ότι ο καθορισμός των ειδικών θεμάτων που άπτονται της εθνικής ασφάλειας θα εξαιρούνταν από το πεδίο αποκρατικοποιήσεων οργανισμών, επιφυλάσσοντας την ευθύνη έλεγχου και διαχείρισης των λοιπών αυτών θεμάτων αποκλειστικά υπέρ του κράτους. Για το σκοπό αυτό, με βάση την τροπολογία, συστήνεται άμεσα επιτροπή για τα θέματα που άπτονται της εθνικής ασφάλειας, η οποία απαρτίζεται από διυπουργική επιτροπή με υποχρεωτική τη συμμέτοχη του Υπουργείου Άμυνας (ΥΠΑΜ), του Αρχηγού Γενικού Επιτελείου Εθνικής Φρουράς (ΓΕΕΦ), του έφορου αποκρατικοποιήσεων και της κοινοβουλευτικής επιτροπής άμυνας. Η τροπολογία είχε σταλεί στον Υπουργό Οικονομικών για να ενημερώσει την τρόικα και να το μελετήσει.

Όπως είχε γράψει ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου, στο twitter, η τελική τροπολογία του ΔΗΚΟ «πιθανώς να θέσει σε κίνδυνο τη πορεία σταθεροποίησης της χώρας». Πρόσθεσε ότι οι τροπολογίες του ΔΗΚΟ όπως τελικά διαμορφώθηκαν δεν μπορούν να στηριχτούν από ΔΗΣΥ, διαμηνύει μέσω twitter ο Αβέρωφ Νεοφύτου.

Νωρίτερα, η τρόικα είχε απορρίψει την παράγραφο της τροπολογίας του ΔΗΚΟ που προέβλεπε την εσαεί διασφάλιση του καθεστώτος του δημοσίου υπαλλήλου για τους εργαζομένους στους ημικρατικούς οργανισμούς.

Η τρόικα δεν δέχθηκε επίσης την υποπαράγραφο που αναφέρεται σε συμφωνίες και συλλογικές συμβάσεις εργοδότησης, παράγραφος η οποία σύμφωνα και με τη γνωμάτευση του Γενικού Εισαγγελέα θεωρείται πλεονασμός.

ΣΕ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΕΚΤΑΚΤΗΣ ΑΝΑΓΚΗΣ Η ΧΩΡΑ, ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΨΗΦΙΣΗ
Μετά την καταψήφιση του νομοσχεδίου για τις ιδιωτικοποιήσεις, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης συγκάλεσε έκτακτη σύσκεψη με τον Υπουργό Οικονομικών στο Προεδρικό, ενώ η χώρα φαίνεται να έχει τεθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.
kostasxan.blogspot.gr/Eglimatikotita.Gr

Ετικέτες ,