Δευτέρα 3 Μαρτίου 2014

Ο Μάρτιος στον κήπο μας

Καλό μήνα και καλή Άνοιξη!!!

Τα κρύα του χειμώνα σιγά σιγά μας αφήνουν και η ομορφιά της έκρηξης της ζωής αρχίζει να απλώνεται στην ύπαιθρο. Ήδη οι πρώτοι ανθισμένοι κρόκοι και τα ζουμπούλια θυμίζουν ότι η άνοιξη
καταφθάνει. Όμως παρόλα αυτά θα ήταν ευπροσδεκτη κάποια ακόμη ποτιστική βροχή και όπως λέει και ο λαός μας:

"Αν κάνει ο Μάρτης δυο νερά κι ο Απρίλης άλλο ένα, χαρά σε εκείνον το ζευγά που 'χει πολλά σπαρμένα".

Αν και η βασική εντολή αυτού του μήνα συνοψίζεται στο «φυτέψτε», έχουμε πολλές δουλειές να κάνουμε.  Φορέστε λοιπόν ένα χοντρό πουλόβερ, πάρτε τα γάντια και τα εργαλεία σας και βγείτε έξω με την πρώτη ευκαιρία που θα σας δοθεί.  Ηρθε η ώρα να εφαρμόσετε όλα αυτά που προγραμματίζατε τις μεγάλες κρύες νύχτες όλου του χειμώνα!

Και βέβαια μην ξεχάσετε να σημειώσετε στο ημερολόγιό σας τις ημερομηνίες που φυτέψατε τους σπόρους και τα φυτά σας.  Καταγράψτε τα στάδια και τους χρόνους ανάπτυξής τους.  Του χρόνου αυτές οι πληροφορίες θα σας είναι πολύτιμες. Επίσης, καταγράψτε τι είναι αυτό που δεν σας αρέσει στην εικόνα του κήπου που αντικρίζετε σήμερα ώστε του χρόνου τέτοια μέρα αυτό που θα βλέπετε να σας αρέσει ακόμη περισσότερο.
Με δύο λόγια

Σπέρνουμε

Ντομάτες, καρότα, παντζάρια, ραπανάκια, αντίδια, σπανάκια, σέσκλα, σέλινο, μαϊντανό, άνηθο, κόλιανδρο.

Φυτεύουμε

Πατάτες, κλίματα

Μεταφύτευουμε

Ντομάτες, πιπεριές, μελιτζάνες σε θερμοκήπιο, πράσα στο χωράφι.

Συγκομιδή

Λεμόνια, πορτοκάλια, μανταρίνια, νεράντζια, περγαμότα, μαρούλια, μπρόκολα, κουνουπίδια, χλωρά κρεμμύδια-σκόρδα, ραδίκια, ζοχούς, ρόκα, σπανάκι, σέσκλα, λάπατα, σινάπια, βρούβες, τσουκνίδες, καυκαλίθρα, μάραθο, σέλινο, μαϊντανό, σπαράγγια, οβριές.




Δεντροκομικές εργασίες το μήνα Μάρτιο

Οι δεντροκομικές εργασίες γίνονται πολλές και επείγουσες κυρίως όταν ο καιρός αρχίζει να γίνεται θερμός και ξηρός. Στους οπωροκήπους επισπεύδονται οι εμφυτεύσεις των αειθαλών είτε και των φυλλοβόλων οπωροφόρων στους ορεινούς και ψυχρούς ή υγρούς τόπους. Αυτές για να πετύχουν πρέπει να ποτίζονται συχνά και να προφυλάσσονται από την απότομη ξηρασία της ανοίξεως αλλά και από τους βόρειους ανέμους, αλλιώς η ευδοκίμηση των φυτειών αποβαίνει αμφίβολη ή ανέφικτη.

Τα κλαδέματα των πυρηνοκάρπων είναι ανάγκη να τερματίζονται εγκαίρως και πριν την έναρξη της άνθησης. Εφαρμόζονται οι προσδέσεις των κλάδων, οι διανοίξεις ή κυρτώσεις και τα αναγκαία κλαδέματα για την ενδυνάμωση ή εξασθένιση των δέντρων.

Επίσης πρέπει να εκτελείται και ένα ελαφρό όργωμα ή σκάλισμα γύρω από τα δέντρα, από τη μία για τον αερισμό των ριζών τους και από την άλλη για καταστροφή των αναπτυσσόμενων ζιζανίων.

Στα σπορεία και φυτώρια εξακολουθούν οι μεταφυτεύσεις των νεαρών δενδρυλλίων σε αραιότερες αποστάσεις, οι εμφυτεύσεις των μοσχευμάτων κυδωνιάς, συκιάς, ροδιάς, φιστικιάς κλπ. καθώς και η εφαρμογή των καταβολάδων.

Εφ΄ όσον ο καιρός τυγχάνει να είναι ευνοϊκός μπορούν να γίνουν σπορές των προ βλαστημένων ήδη σπόρων, όπως αμυγδάλων, βερίκοκων, δαμάσκηνων, καρυδιών κερασιών και άλλων και περί το τέλος του μηνός και των μηλιών, αχλαδιών, κερασιών κλπ. λεπτών σπόρων.

Στους θερμούς τόπους με την έναρξη της κυκλοφορίας των χυμών ξεκινούν οι εγκεντρισμοί με σχισμή, και κατόπιν δια στεφανίτου και ενοφθαλμισμοί δια βλασταίνοντος οφθαλμού, δια εμβολίων κομμένων και διατηρημένων από τον Ιανουάριο - Φεβρουάριο. Τα επιτυχημένα εμβολιασμένα υποκείμενα από το προηγούμενο φθινόπωρο, κόβονται 8-10 πόντους άνωθεν των εμβολίων.
Το ίδιο δεν πρέπει να παραμελείται η καταπολέμηση των διαφόρων ασθενειών.

Σε όλα τα οποροφόρα και ειδικότερα στις ροδακινιές, πριν την άνθηση ενεργείται ο πρώτος ή δεύτερος ψεκασμός με βορδιγάλλειο πολτό, για την πρόληψη του εξώασκου κλπ. κρυπτογαμικών παρασίτων, όπως το κορίνεο, το σάπισμα των καρπών. Τα ψωριόντα δέντρα ψεκάζοντε επίσης για πρώτη ή δεύτερη φορά με διάλυση πετρελαιοσάπωνου ή θειασβεστίου ή με χειμερινό πολτό.

Φυτά στον κήπο

Επιθεωρήστε τα φυτά σας για να εντοπίσετε ζημιές από την πρόσφατη παγωνιά.  Κλαδέψτε οτιδήποτε σας φαίνεται "καμένο" και όλα τα σπασμένα κλαδιά.

Ελέγχετε συχνά για ασθένειες και έντομα (κυρίως μελίγκρα/αφίδες και κοκκοειδή) που δυστυχώς σύντομα θα αρχίσουν να επισκέπτονται τα φυτά μας.

Όταν ο καιρός το επιτρέπει κάντε μία γερή καθαριότητα στα φυτά του κήπου σας, με το λάστιχο, ώστε να απομακρυνθούν αυγά εντόμων που τυχόν παρέμειναν πάνω στα φυτά παρά τη βροχή και το κρύο.

Μαζέψτε τα πεσμένα φύλλα και φρούτα που έχουν συγκεντρωθεί στο έδαφος ώστε να μην υπάρχουν εστίες δημιουργίας ασθενειών και εντόμων στον κήπο σας. Οι πρώτες ζεστές ημέρες της άνοιξης θα σηματοδοτήσουν τη γέννηση ενοχλητικών επισκεπτών στον κήπο σας. Για τον ίδιο λόγο, κόβετε όλα τα τραυματισμένα κλαδιά αμέσως μόλις τα εντοπίσετε.

Οι κρόκοι και τα ζουμπούλια σας πρέπει να έχουν ήδη αρχίσει να ανθίζουν, σύντομα θα ανθίσουν και τα μανουσάκια, οι νάρκισοι, οι φρέζιες και οι τουλίπες.

Αν δεν το έχετε ήδη κάνει, κλαδέψτε τις τριανταφυλλιές, τα γιασεμιά, τις μπουκαμβίλιες, το πλουμπάγκο, τις ορτανσίες, τη ναντίνα, το λιγούστρο, το αγιόκλημα και άλλα φυτά και θάμνους καλοκαιρινής ανθοφορίας, πριν αρχίσουν να πετούν καινούργια κλαδάκια. Αφαιρέστε κατ'αρχήν όλα τα ξερά ή σπασμένα βλαστάρια και αραιώστε λίγο τα κλαδιά (κυρίως στο κέντρο) ώστε ο αέρας να κυκλοφορεί ελεύθερα και ο ήλιος να περνάει μέσα από τα κλαδιά και να φτάνει παντού.

Τα ανοιξιάτικης ανθοφορίας φυτά, όπως η γλιτσίνια/γουϊστέρια, κλαδέψτε τα μετά το τέλος της ανθοφορίας τους. 

Κλαδέψτε τις πρασινάδες, όπως ο κισσός πριν αρχίσει καινούργια ανάπτυξη.

Κλαδέψτε τις τριανταφυλλιές σας

Φυτέψτε βολβούς ανοιξιάτικης και καλοκαιρινής ανθοφορίας όπως οι κάννες, οι κάλλες, οι ντάλιες, οι γλαδιόλες και τα λίλιουμ. Φυτέψτε κόνδυλους μπιγκόνιας και ανεμώνες.  Τοποθετήστε τα στηρίγματα για τα ψηλά φυτά την ίδια στιγμή που θα φυτέψετε τους βολβούς για να μην τραυματίσετε τις ρίζες αργότερα.

Φυτέψτε γυμνόριζες τριανταφυλλιές.

Μην φυτέψετε σπόρους απευθείας στον κήπο αν είχατε πολλές βροχές και το χώμα είναι πολύ υγρό γιατί θα σαπίσουν.  Φυτέψτε τους καλύτερα σε δοχεία και μεταφυτέψτε τα φυτά στον κήπο λίγο αργότερα που το χώμα θα έχει τραβήξει αρκετή από την υγρασία.

Μέσα σ' αυτό το μήνα τα φυτώρια θα αρχίσουν να παραλαμβάνουν καινούργια φυτά, κάντε μία βόλτα για να τα δείτε.

Επιδιορθώστε τυχόν πέργκολες, κληματαριές και άλλα στηρίγματα φυτών πριν τα φυτά σας αρχίσουν να αναπτύσσονται. 

Αρχίστε να ξεχορταριάζετε τον κήπο σας αμέσως μόλις δείτε κάτι να φυτρώνει.  Είναι πιο εύκολο να το κάνετε τμηματικά παρά όταν όλος ο κήπος σας θα έχει γεμίσει χορτάρια.  Συν τοις άλλοις, τότε θα πρέπει να ξεχωρίσετε αυτά που δεν θέλετε να ξεριζώσετε και μπορεί να σας συμβούν ατυχήματα.

Πριν ξεκινήσετε την προετοιμασία του κήπου, ρίξτε μία προσεκτική ματιά μετά από βροχή.  Εντοπίστε σε ποια σημεία λιμνάζει το νερό και φροντίστε είτε να ανοίξετε αυλάκια που θα το απομακρύνουν είτε να βελτιώσετε την αποστράγγιση του χώματος.

Σκάψτε καλά τον κήπο σας με την πρώτη ευκαιρία που το χώμα δεν είναι υγρό και προσθέστε κοπριά ώστε να προλάβει να «χωνέψει» πριν αρχίσετε να φυτεύετε.  Ανάλογα με την ποιότητα του χώματος, εξασφαλίστε καλή αποστράγγιση στα παρτέρια σας προσθέτοντας λίγη άμμο στο χώμα όπου χρειάζεται.  Αν σκοπεύετε να φυτέψετε κοντά σε μάντρες ή τοίχους φροντίστε να προσθέσετε υλικά που διατηρούν την υγρασία στο χώμα (π.χ. περλίτη), καθώς τις ζεστές ημέρες το χώμα σε αυτά τα σημεία στεγνώνει πιο γρήγορα από τον υπόλοιπο κήπο.

Θυμηθείτε τι λαχανικά είχατε φυτέψει πέρυσι στα παρτέρια και αποφύγετε να βάλετε στα ίδια σημεία ίδιο τύπο λαχανικού.  Εναλλάσσετε λοιπόν τα λαχανικά σας κάθε 1-2 χρόνια ώστε το έδαφος να προλαβαίνει να ανανεώνεται κάθε χρόνο. 

Φυτέψτε κατευθείαν στον κήπο λαχανικά όπως σπανάκι, σέλινο, καρότα, πατάτες, κρεμμύδια, ραδίκια, μπρόκολο, λάχανο.  Αν θέλετε, μπορείτε να ξεκινήσετε μαρούλι και ντομάτες από σπόρο για πρώϊμη συγκομιδή.

Κλαδέψτε τις κληματαριές, τις ροδακινιές, τις κερασιές, μηλιές, αχλαδιές και άλλα οπωροφόρα δέντρα αμέσως μόλις αρχίσουν να σχηματίζονται τα πρώτα μπουμπούκια.  Το κλάδεμα πρέπει να έχει τελειώσει πριν ανθίσουν.

Σκορπίστε τις στάχτες από το τζάκι σας γύρω από τις ρίζες των οπωροφόρων.  Θα κάνει τη γεύση των φρούτων τους πιο γλυκιά.

Φυτά εσωτερικού χώρου

Αν δεν το έχετε ήδη κάνει, βγάλτε στο μπαλκόνι τις ποϊνσέττιες και τα κυκλάμινα που σας δώρισαν τα Χριστούγεννα και κλαδέψτε τα. Ελαττώστε το πότισμα στο ελάχιστο μέχρι τα φυτά να εμφανίσουν νέα ανάπτυξη.

Επίσης, καθώς το κρύο θα υποχωρεί, βγάλτε πάλι έξω όσα φυτά μεταφέρατε στο σπίτι για να τα προστατέψατε από την παγωνιά.

Αν χρειάζεται να αλλάξετε γλάστρες σε κάποια από τα φυτά σας, ο Μάρτιος είναι ο καλύτερος μήνας για να το κάνετε. Μην αλλάξετε γλάστρα σε φυτά που είναι ανθισμένα, περιμένετε το τέλος της ανθοφορίας τους για να το κάνετε.

Εκμεταλλευτείτε αυτές τις τελευταίες ημέρες πριν τα φυτά ξεκινήσουν νέα ανάπτυξη και καθαρίζετε τα φύλλα τους όσο πιο συχνά μπορείτε. Ένα χλιαρό ντους στη μπανιέρα σας όποτε βρίσκετε την ευκαιρία θα τους κάνει πολύ καλό γιατί και θα απομακρύνει τη σκόνη αλλά και γιατί θα τους επιτρέψει να απορροφήσουν την υγρασία του μπάνιου.

Φυτέψτε σπόρους ετησίων φυτών σε ρηχά δοχεία μέσα στο σπίτι για να τα μεταφυτεύσετε σε ένα περίπου μήνα στον κήπο ή στις γλάστρες σας.  Σκυλάκια, πετούνιες, βιολέτες, περικοκλάδες, μοσχομπίζελα, πανσέδες, …… κι ένα σωρό άλλα, ελέγχοντας τις οδηγίες στα πακέτα των σπόρων για να υπολογίσετε ακριβώς πότε και πώς να τα φυτέψετε.

Μπορείτε σιγά-σιγά, ανάλογα με τον καιρό, να αρχίσετε να μεταφυτεύετε σε γλάστρες και τον κήπο τα φυτά από σπόρους που φυτέψατε τον προηγούμενο μήνα εφόσον έχουν φτάσει στο στάδιο των 4 φύλλων.  Αν ο καιρός είναι ακόμη πολύ κρύος, καθυστερήστε τη μεταφύτευση λίγο ακόμα.

Κλαδέψτε τα φυτά που έχουν μεγαλώσει άνισα ώστε να ενισχύσετε την ανάπτυξή τους και να κάνετε την εικόνα τους πιο «γεμάτη».

Αρχίστε να ξανα-λιπαίνετε τα φυτά σας, χρησιμοποιώντας μικρές δόσεις στην αρχή και αυξάνοντας σταδιακά μέχρι να φτάσετε στην κανονική δόση περίπου στις αρχές Μαίου.

Ελέγχετε συχνά για ασθένειες και έντομα (κυρίως μελίγκρα/αφίδες και κοκκοειδή) που δυστυχώς σύντομα θα αρχίσουν να επισκέπτονται τα φυτά μας.

Φυτά στο μπαλκόνι

Επιθεωρήστε τα φυτά σας για να εντοπίσετε ζημιές από την πρόσφατη παγωνιά.  Κλαδέψτε οτιδήποτε σας φαίνεται "καμένο" και όλα τα σπασμένα κλαδιά.

Ελέγχετε συχνά για ασθένειες και έντομα (κυρίως μελίγκρα/αφίδες και κοκκοειδή) που δυστυχώς σύντομα θα αρχίσουν να επισκέπτονται τα φυτά μας.

Αν χρειάζεται να αλλάξετε γλάστρες σε κάποια από τα φυτά σας, ο Μάρτιος είναι ο καλύτερος μήνας για να το κάνετε.  Μην αλλάξετε γλάστρα σε φυτά που είναι ανθισμένα, περιμένετε το τέλος της ανθοφορίας τους για να το κάνετε.

Κλαδέψτε τα φυτά που έχουν μεγαλώσει άνισα ώστε να ενισχύσετε την ανάπτυξή τους και να κάνετε την εικόνα τους πιο "γεμάτη".

Αρχίστε να ξανα-λιπαίνετε τα φυτά σας, χρησιμοποιώντας μικρές δόσεις στην αρχή και αυξάνοντας σταδιακά μέχρι να φτάσετε στην κανονική δόση περίπου στις αρχές Μαΐου.

Οι κρόκοι και τα ζουμπούλια σας πρέπει να έχουν ήδη αρχίσει να ανθίζουν, σύντομα θα ανθίσουν και τα μανουσάκια, οι νάρκισσοι, οι φρέζιες και οι τουλίπες.  Κόβετε τα λουλούδια που μαραίνονται πριν να σποριάσουν.  Αν κόψετε τα λουλούδια τους για το βάζο, μην κόβετε τα φύλλα αλλά μόνο το μίσχο με το λουλούδι.  Τα φύλλα είναι απαραίτητα για τη φωτοσύνθεση που προμηθεύει θρεπτικά συστατικά τα οποία αποθηκεύονται στο βολβό ώστε να ανθίσει και του χρόνου.

Αν δεν το έχετε ήδη κάνει, κλαδέψτε τις τριανταφυλλιές, τα γιασεμιά, τις μπουκαμβίλιες, το πλουμπάγκο, τις ορτανσίες και άλλα φυτά καλοκαιρινής ανθοφορίας, πριν αρχίσουν να πετούν καινούργια κλαδάκια. Αφαιρέστε κατ' αρχήν όλα τα ξερά ή σπασμένα βλαστάρια και αραιώστε λίγο τα κλαδιά (κυρίως στο κέντρο) ώστε ο αέρας να κυκλοφορεί ελεύθερα και ο ήλιος να περνάει μέσα από τα κλαδιά και να φτάνει παντού.

Κλαδέψτε τις πρασινάδες, όπως ο κισσός πριν αρχίσει καινούργια ανάπτυξη.

Κλαδέψτε τις τριανταφυλλιές σας.

Επιδιορθώστε τυχόν πέργκολες και άλλα στηρίγματα φυτών πριν τα φυτά σας αρχίσουν να αναπτύσσονται.

Φυτέψτε βολβούς ανοιξιάτικης και καλοκαιρινής ανθοφορίας όπως οι κάννες, οι κάλλες, οι ντάλιες, οι γλαδιόλες και τα λίλιουμ.  Φυτέψτε κονδύλους μπιγκόνιας και ανεμώνες.  Τοποθετήστε τα στηρίγματα για τα ψηλά φυτά την ίδια στιγμή που θα φυτέψετε τους βολβούς για να μην τραυματίσετε τις ρίζες αργότερα.

Φυτέψτε γυμνόριζες τριανταφυλλιές.

Μέσα σ'αυτό το μήνα τα φυτώρια θα αρχίσουν να παραλαμβάνουν καινούργια φυτά, κάντε μία βόλτα για να τα δείτε.

Βότανα

Φυτεύουμε από μικρά παρακλάδια, ρίγανη, μέντα, φασκόμηλο, αψιθιά, θυμάρι, δενδρολίβανο, απήγανο.
Είναι η εποχή να μαζέψουμε άνθη καλέντουλας και να τα αποξεράνουμε.
Το ίδιο και με τα άνθη του μποράνγκο.

Για σπόρο

Δεν παραλείπουμε να αφήσουμε να ανθίσουν τα καλύτερα λαχανικά από τα μπρόκολα, κουνουπίδια, μάπες, μαρούλια, για να κρατήσουμε το δικό μας σπόρο.

Γενικές εργασίες και φροντίδες

Σκαλίζουμε τα λαχανικά μας και τα λιπάρουμε με φουσκί, κομπόστα ή βιολογικό λίπασμα κατά προτίμηση. Ξεβοτάνισμα ζιζανίων από τα κηπευτικά μας, αλλά και συγκομιδή και αποξήρανση των ωφέλιμων όπως η τσουκνίδα. Ψεκάζουμε αναλόγως με χειμερινό πολτό, θειάφι ή χαλκό τα δένδρα, το αμπέλι ή τα κηπευτικά μας. Ετοιμάζουμε το χωράφι μας για να είναι έτοιμο για την καλοκαιρινή καλλιέργεια μας. Μαζεύουμε φύλλα και υλικά για την κομπόστα μας.

Σκαλίζουμε όταν τα ζιζάνια είναι μικρά ακόμα και εφαρμόζουμε κομπόστα και εδαφοκάλυψη.

Τα πρώιμα κουκιά και μπίζα έχουν αρχίσει να δένουν καρπό.


Πηγές: www.ftiaxno.gr

Ετικέτες ,