Δευτέρα 10 Μαρτίου 2014

Έξι tips για έναν υπέροχο ανοιξιάτικο κήπο

Ο Μάρτιος δίνει την τελευταία του μάχη με τον χειμώνα και είναι η κατάλληλη στιγμή να σκεφτείτε πώς θα φτιάξετε και φέτος τον κήπο σας. Σας δίνουμε μερικές βασικές συμβουλές να το κάνετε με τον πιο σωστό και εύκολο τρόπο.

1. Επιλέξτε το σωστό σημείο
Το πρώτο πράγμα που πρέπει να σκεφτείτε όταν ξεκινάτε τις κηπουρικές εργασίες, είναι να βρείτε το μέρος όπου θα κάνετε τον κήπο σας. Είναι θεμιτό το μέρος αυτό να είναι πλήρως εκτεθειμένο στον ήλιο για πολλές ώρες την ημέρα. Μην ανησυχείτε αν δεν έχετε μεγάλη αυλή. Μπορείτε να φυτέψετε και σε ζαρντινιέρες σε βεράντες, μπαλκόνια και ακάλυπτους. Το φως του ήλιου όμως είναι απαραίτητο.
2. Διαλέξτε προσεκτικά τους σπόρους
Αν είναι η πρώτη σας φορά που φυτεύετε έναν ανοιξιάτικο κήπο, καλό θα ήταν να αρχίσετε με μικρά φυτά. Αυτά όπως σέσκουλο, ραπανάκι και διάφορα βότανα είναι ιδανικά για να ξεκινήσετε.
3. Προετοιμάστε καλά το χώμα
Η προετοιμασία του χώματος είναι ο πιο σημαντικός παράγοντας για τη δημιουργία ενός επιτυχημένου κήπου την άνοιξη και για να γίνει σωστά χρειάζεται πολλή υπομονή. Το κλειδί είναι να κρατηθείτε μέχρι το έδαφος να γίνει αρκετά ξηρό για τη φύτευση. Μόλις “ανοίξετε” το χώμα (με ένα φτυάρι ή πιρούνι), πρέπει να προσθέσετε μεγάλες ποσότητες βιολογικού υλικού, όπως λίπασμα, φυλλόχωμα ή κοπριά.
4. Φτιάξτε δικά σας λιπάσματα
Για να έχετε έναν βιολογικό κήπο, ο πιο σημαντικός παράγοντας είναι το λίπασμα. “Αποχαιρετήστε” τα χημικά και καλλιεργήστε υγιεινά λαχανικά. Μερικά από τα φυσικά λιπάσματα, που σίγουρα έχετε ήδη στο σπίτι σας είναι: μπανανόφλουδες, κόκκοι του καφέ, τσόφλια των αυγών, φύκια, μελάσα κ.α.
5. Χωρίστε διαδρόμους στον κήπο
Ανάλογα με το μέγεθος του κήπου σας, θα πρέπει να φτιάξετε διαδρόμους ανάμεσα στις καλλιέργειες για την προστασία του χώματος και για την καλύτερη ανάπτυξη των ριζών.
6. Βρείτε το σωστό “timing”
To “timing” είναι το παν και στη δημιουργία κήπου. Όταν το χώμα είναι έτοιμο, το μόνο που απομένει είναι να φυτέψετε. Το κλειδί είναι η φύτευση να γίνει την κατάλληλη στιγμή για το κάθε φυτό που έχετε επιλέξει, το οποίο μπορεί να σημαίνει ότι θα χρειαστεί να το κάνετε “σε βάρδιες”. Για παράδειγμα, το μπρόκολο φυτεύεται συνήθως μεταξύ 15 Φεβρουαρίου και 15 Μαρτίου, ενώ για τις ντομάτες θα πρέπει να περιμένετε έως ότου ο κίνδυνος του παγετού έχει περάσει.


econews

Ετικέτες ,