Κυριακή 13 Απριλίου 2014

Κόλποι γυναικών και ρουθούνια μύτης καλλιεργήθηκαν στο εργαστήριο και εμφυτεύθηκαν επιτυχώς

Νέα θαύματα σημειώθηκαν στην αναγεννητική ιατρική, αυτή τη φορά σε ανθρώπους -μετά την δημιουργία ενός θύμου αδένα σε ποντίκια- με τη δημιουργία τεχνητών κόλπων γυναικών στο εργαστήριο, αλλά ρουθουνιών μύτης.

—Γυναικείος κόλπος στο εργαστήριο
Στην πρώτη περίπτωση, επιστήμονες από τις ΗΠΑ και το Μεξικό, δημιούργησαν τεχνητούς κόλπους από κύτταρα γυναικών που είτε δεν είχαν το συγκεκριμένο όργανο είτε είχε κάποια δυσμορφία.
Συνολικά δημιουργήθηκαν τέσσερις κόλποι που εμφυτεύθηκαν σε τέσσερις κοπέλες ηλικίας 13 έως 18 ετών. Οι  γυναίκες έπασχαν από το σπάνιο γενετικό σύνδρομο Μάγιερ – Ροκιτάνσκι – Κίστερ – Χάουζερ (MRKHS), στο οποίο αποδίδονται μία στις 5000 περιπτώσεις υπανάπτυκτου ή ανύπαρκτου κόλπου.
Όπως αναφέρει η σχετικήμελέτη, οι εμφυτευμένοι κόλποι σταδιακά ενσωματώθηκαν πλήρως και δεν διακρίνονται πλέον από τους υπόλοιπους ιστούς των γυναικών.
Οι νεαρές θα μπορούν να είναι σεξουαλικά ενεργές, ενώ δύο από από αυτές που είχαν γεννηθεί με μήτρα αλλά όχι κόλπο, έχουν και κανονική περίοδο.
Άγνωστο παραμένει εάν θα καταφέρουν να τεκνοποιήσουν το μέλλον, με τους επιστήμονες να το θεωρούν πιθανό ειδικά με τη χρήση κάποιας μεθόδου υποβοηθούμενης αναπαραγωγής.
Οι νέες αντιμετώπιζαν πολύ σοβαρό πρόβλημα, καθώς λόγω της απουσίας του γεννητικού οργάνου, πέρα από τις σεξουαλικές δυσλειτουργίες, το αίμα της περιόδου δεν μπορούσε να διαφύγει και συσσωρευόταν στην κοιλιά, προκαλώντας έντονους πόνους και άλλες επιπλοκές.
Οι επιστήμονες συνέλεξαν κύτταρα από τον γεννητικό ιστό των γυναικών. Στη συνέχεια, καλλιέργησαν in vitro δύο είδη κυττάρων: μυϊκά και επιθηλιακά. Αφού αναπτύχθηκαν για έναν περίπου μήνα, τα κύτταρα τοποθετήθηκαν σε ένα βιοδιασπώμενο “καλούπι” κόλπου από κολλαγόνο, το σχήμα του οποίου προσαρμόστηκε στην ανατομία κάθε ασθενούς.
Στο τελικό στάδιο, το νέο όργανο εμφυτεύθηκε χειρουργικά στον οργανισμό και ενσωματώθηκε στους γύρω ιστούς. Τα νεύρα και τα αιμοφόρα αγγεία σταδιακά σχηματίστηκαν στο νέο όργανο, το “καλούπι” απορροφήθηκε από τον οργανισμό. Έξι μήνες μετά ο τεχνητός κόλπος είχε απορροφηθεί πλήρως.
Την έρευνα και την υλοποίηση της επέμβασης έκαναν ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή ουρολόγο-χειρουργό Άντονι Ατάλα, διευθυντή του Ινστιτούτου Αναγεννητικής Ιατρικής του Βαπτιστικού Ιατρικού Κέντρου “Wake Forest”.
Η δημοσίευση έγινε στην ιατρική επιθεώρηση “The Lancet”.
Ρουθούνια στο εργαστήριο
Ερευνητές του Πανεπιστημίου της Βασιλείας της Ελβετίας, με επικεφαλής τον καθηγητή του Τμήματος Βιοϊατρικής, Ιβάν Μάρτιν, χρησιμοποίησαν παρόμοιες αναγεννητικές τεχνικές για να δημιουργήσουν στο εργαστήριο ρουθούνια πέντε ασθενών ηλικίας 76 έως 88 ετών, τα οποία είχαν καταστραφεί λόγω καρκίνου του δέρματος.
Ο καρκίνος του δέρματος είναι συχνός στη μύτη καθώς το όργανο αυτό μένει συνήθως ακάλυπτο κάτω από τον ήλιο.
Τα κύτταρα που τοποθετήθηκαν στο καλούπι συλλέχθηκαν από το ρινικό διάφραγμα των ίδιων των ασθενών.
Μετά την χειρουργική επέμβαση αποκατάστασης της μύτης και την εμφύτευση των καλλιεργημένων ρουθουνιών, οι πέντε ασθενείς αναπνέουν πάλι κανονικά.
Και η έρευνα αυτή δημοσιεύτηκε στην ιατρική επιθεώρηση “The Lancet”.



econews

Ετικέτες ,