Τετάρτη 30 Απριλίου 2014

Έκζεμα: θεραπεία με φυσικούς τρόπους

Το έκζεμα μπορεί να εμφανιστεί σε όλες της ηλικίες του ανθρώπου, στη βρεφική ή την ενήλικη ζωή του. Τα πρώτα συμπτώματα είναι καλό να αντιμετωπίζονται νωρίς για να αποφεύγονται οι βαρειές θεραπείες (κορτιζόνη), καθώς είναι και σχετικά εύκολο να διαγνωστούν.  Η εκδήλωση της ατοπικής
δερματίτιδας, κατά πολλούς, συνδέεται με την τροφική αλλεργία. Τα βρέφη που εμφανίζουν έκζεμα χρειάζονται ιδιαίτερη προσοχή στη χορήγηση τροφών όπως το γάλα, το αυγό και το ψάρι. Στις σημερινές δυτικές κοινωνίες, ο τρόπος ζωής έχει επιφέρει έξαρση της ατοπικής δερματίτιδας.
Οι τρόποι αντιμετώπισης, με βάση την πρόληψη, είναι πολλοί.
1) Το έγχυμα από χαμομήλι δρα προληπτικά και καταπραϋντικά κατά του εκζέματος. Βάζουμε δυο κουταλάκια του γλυκού από άνθη χαμομηλιού σε μια κούπα με βραστό νερό και αφήνουμε 10 λεπτά. Το έγχυμα είναι καλό να είναι πυκνό (κίτρινο) και όχι νερωμένο αφού στη δεύτερη περίπτωση δε θα κάνουμε το καλό που σκοπεύουμε,ενώ μπορεί και να χειροτερέψουμε την κατάσταση. Βρέχουμε ένα καθαρό, λινό ύφασμα στο έγχυμα και κάνουμε καθαρισμούς τοπικά, πάντα με την καθαρή πλευρά του υφάσματος.

2) Τρώμε καθημερινά μήλα.

3) Βράζουμε άφθονο νερό σε κατσαρόλα και βάζουμε μέσα μερικά καρότα για περίπου ένα τέταρτο της ώρας. Κατόπιν τα πολτοποιούμε και με αυτά κάνουμε κατάπλασμα, το οποίο απλώνουμε επάνω στο έκζεμα.

4) Βράζουμε αρκετό δενδρολίβανο σε ένα λίτρο νερό για δέκα περίπου λεπτά. Κάνουμε κομπρέσες με το υγρό αυτό, τοπικά επάνω στο έκζεμα.

5) Βράζουμε μπόλικα πράσινα φύλλα καρυδιάς σε δύο λίτρα νερό για περίπου 15 λεπτά. Με το υγρό κάνουμε πλύσεις τοπικά επάνω στο έκζεμα.

6)  Το κατάπλασμα από πικραμύγδαλα μπορούμε να το απλώσουμε επάνω στην περιοχή του εκζέματος. Για να το παρασκευάσουμε, βράζουμε για 10 λεπτά περίπου, 100 γραμμάρια πικραμύγδαλα μέσα σε νερό. Σουρώνουμε και χρησιμοποιούμε το υγρό που περισσεύει.


Πηγή:herbaltherapies.blogspot.gr
fytokomia.gr

Ετικέτες ,