Τετάρτη 2 Απριλίου 2014

Ο Άγιος Κωνσταντίνος της ηρεμίας

Όταν οι απέραντοι ελαιώνες αγγίζουν το γαλανό της θάλασσας, σημαίνει ότι περνάς από τον γραφικό δήμο του Μώλου- Αγίου Κωνσταντίνου. Εκδρομείς και περιπατητές ετοιμαστείτε να ανακαλύψετε μια πραγματική όαση, είτε για να κάνετε μια στάση, είτε για να χαλαρώσετε.

Εδώ ο χρόνος έχει σταματήσει και νιώθετε σαν να βλέπετε μια καρτ ποσταλ άλλης εποχής. Χαμογελαστά πρόσωπα και οικογένειες περπατούν στον ανακαινισμένο πεζόδρομο δίπλα στο λιμάνι του Αγίου Κωνσταντίνου, που φεύγουν κι έρχονται τα πλοία για να μεταφέρουν τους ακούραστους εκδρομείς στις δαντελωτές παραλίες της Βόρειας Εύβοιας και στις Σποράδες.
Τι να δείτε: -Κάντε τη βόλτα σας στη γραφική πλατεία του Αγίου Νικολάου με το υπαίθριο θέατρο και τα αιωνόβια πλατάνια και απολαύστε το καφεδάκι σας στη σκιά, μακριά από το άγχος της καθημερινότητας.
-Θαυμάστε τον  υδροβιότοπο της περιοχής "Βρωμολίμνης" και μην παραλείψετε να επισκεφτείτε την γνωστή εκκλησία του Αγίου Κωνσταντίνου για να θαυμάσετε τα βυζαντινά ψηφιδωτά.
-Κι επειδή ως γνωστόν η καλή θέα και η θάλασσα ανοίγουν την όρεξη, αράξτε κάτω από τον ήλιο και απολαύστε τον καφέ σας ή ακόμη καλύτερα το ψαράκι σας δίπλα στο κύμα. Ιδανικά, μία βόλτα στον πεζόδρομο κατά μήκος της παραλίας θα σας ανταμείψει.
-Το καλοκαίρι οι παραλίες στον Κάλαμο, την Αγία Αικατερίνη, τον Λογγό και το Ασπρονέρι είναι μία πρώτη γεύση για ένα απολαυστικό μπάνιο στη θάλασσα. Και φυσικά δεν είναι μόνο αυτές. Πολλοί είναι οι κάτοικοι που επιλέγουν να κολυμπήσουν ακόμα και δίπλα στο λιμάνι.
Μώλος
-Ναυτικός Όμιλος Αγίου Κωνσταντίνου: οι Αγιοκωνσταντινίτες (και όχι Λαμιώτες όπως επιμένουν οι ίδιοι) αγαπούν τη θάλασσα και το δείχνουν. Ένας από τους... τρόπους τους είναι και ο Ναυτικός Όμιλος Αγίου Κωνσταντίνου, που διοργανώνει μαθήματα ιστιοπλοϊας, αγώνες και φυσικά βόλτες, που μπορείτε να απολαύσετε είτε... on board είτε από ένα αναπαυστικό κάθισμα μίας από τις καφετέριες στην κεντρική πλατεία.    -Λίγα χιλιόμετρα μακριά βρίσκονται τα Καμμένα Βούρλα. Εδώ βρίσκονται οι πιο σημαντικές ιαματικές πηγές της χώρας αλλά και ολόκληρης της Ευρώπης, οι πηγές των Καμένων Βούρλων. Δημιουργήθηκαν από τις γεωλογικές μεταβολές του Μαλιακού Κόλπου και του ορεινού όγκου Καλλιδρόμου – Κνημίδος, κι έγιναν γνωστές λόγω της σπάνιας σύστασης τους σε φυσικά μέταλλα, άλατα και ραδόνιο. Η θερμοκρασία των πηγών είναι 35 – 36οC και τα νερά τους ενδείκνυται για πολλές και διάφορες παθήσεις.
Ένας τόπος με μεγάλη ιστορία
Τα αρχαία χρόνια εδώ βρισκόταν το ξακουστό λιμάνι των Φωκαίων και των Eπικνημηδίων Λοκρών. Η πόλη κατά την αρχαιότητα λεγόταν  Δαφνούντας και προστατευόταν από μακρά τείχη. Σήμερα τα ερείπια των τειχών σώζονται στη θέση "Ισώματα" .
Στην περίοδο της τουρκοκρατίας άρχισαν να δημιουργούνται γύρω από τα ερείπια της αρχαίας πόλης διάφοροι οικισμοί. Σημαντικότεροι από τους οικισμούς αυτούς, ήταν: του Βορλοβού, της Ευλογιάς και του Νεοχωρίου.
Το 1832, ανακαλύφθηκε σε ανασκαφές, η βυζαντινή εικόνα των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης, στη θέση "Γράδος".
Ο σεισμός που έφερε τα πάνω κάτω Το 1894 ο Άγιος Κωνσταντίνος καταστράφηκε μετά από έντονους σεισμούς και πολλά σπίτια βυθίστηκαν στη θάλασσα. Όταν ήρθε η ώρα της ανοικοδόμησης,  έγινε  ένα καταπληκτικό σχέδιο πόλης που προέβλεπε χώρους πρασίνου και δεντροστοιχίες σε όλο το μήκος της κεντρικής παραλιακής ζώνης.
Σαν να μπήκε η Άνοιξη

Από το 1960 που κατασκευάστηκε η εθνική οδός Αθηνών - Θεσσαλονίκης, εξελίχθηκε σε μια από τις πιο πλούσιες κωμοπόλεις της Ελλάδας. Οι τουρίστες την επισκέπτονταν από την άνοιξη ενώ μόλις καλοκαίριαζε... έπαιρνε λίγο από την αίγλη της διπλανής κοσμοπολίτισσας, της πόλης των Καμμένων Βούρλων.
Σήμερα, ο Άγιος Κωνσταντίνος είναι μία ήσυχη κωμόπολη, με γραφικές γωνιές, καφέ και ταβερνάκια (όχι πολλά, μάλλον θα πρέπει να γίνουν περισσότερα) που σίγουρα επιδέχονται βελτίωσης.
Εξάλλου, η πρώτη και βασική ύλη είναι δεδομένη: ήλιος, παραλία, θάλασσα και μόλις μιάμιση ώρα (σχεδόν) από την Αθήνα. Το μόνο που μένει είναι το μεράκι και η απόφαση για ανάδειξη ενός τόπου όμορφου και ευλογημένου.
 


Δήμητρα Μποφυλάτου
dmpof@naftemporiki.gr 
click@Life

Ετικέτες ,