Τρίτη 29 Απριλίου 2014

Καρκίνος: «Φωτίζουν» τους όγκους με χρώμα

Ένα νέο, επαναστατικό προϊόν σχεδιάστηκε με σκοπό να «φωτίζει» τα καρκινικά κύτταρα στο σώμα, βοηθώντας του γιατρούς να τα ξεχωρίζουν από τα υγιή κύτταρα.
Ονομάζεται Tumor Paint και είναι το αποτέλεσμα της εκπληκτικής δουλειάς του Τζιμ Όλσον,
παιδιάτρου και νευρο-ογκολόγου και της ομάδας του. Οι άνθρωποι αυτοί πρόκειται να αλλάξουν για πάντα την πορεία της Ιατρικής και να σώσουν εκατομμύρια ζωές.
Αν και τα καρκινικά κύτταρα είναι εμφανή με τη βοήθεια μαγνητικής, έχουν σημαντικές ομοιότητες με τα υγιή κύτταρα κατά τη διάρκεια της επέμβασης. Μόνο η εμπειρία –και μερικές φορές η τύχη– καθοδηγούν τους χειρουργούς να αφαιρέσουν τα επικίνδυνα τμήματα.
Μελετώντας παλαιότερες έρευνες, ο Όλσον ανακάλυψε ότι ένας επιστήμονας από το Πανεπιστήμιο της Αλαμπάμα χρησιμοποίησε το δηλητήριο του σκορπιού ώστε να στοχεύσει αποτελεσματικά στους όγκους που αναπτύσσονται στον εγκέφαλο. Το δηλητήριο δέσμευε τα καρκινικά κύτταρα χωρίς να επηρεάζει τους υγιείς ιστούς.
Έτσι, ο Όλσον υπέθεσε ότι αν ένωνε το δηλητήριο με ένα είδος μοριακού φακού θα μπορούσε να διευκολύνει τους χειρουργούς να διαχωρίζουν τα καρκινικά κύτταρα από τα υγιή κύτταρα.
Ο Όλσον και η ομάδα του χρησιμοποίησαν μια πρωτεΐνη από το δηλητήριο του σκορπιού ώστε να παρασκευάσουν το ειδικό χρώμα. Δοκίμασαν την ουσία σε ένα ποντίκι και διαπίστωσαν ότι σε μία μόνο ώρα ο όγκος είχε «φωτιστεί».
Η πατέντα Tumor Paint είναι 500 φορές πιο αποτελεσματική από τη μαγνητική, εμφανίζοντας με τεράστια ακρίβεια πού βρίσκονται τα καρκινικά κύτταρα.



Πηγή: onmed.gr/
Pentapostagma.gr

Ετικέτες ,