Σπιτικά λουκάνικα
Νόστιμα, σπιτικά, αρωματικά λουκάνικα για μερακλήδες. Σας δίνουνε 2 συνταγές για να κάνετε όποια σας αρέσει
1η Συνταγή:
Υλικά
700 γρ. χοιρινό, σπάλα-ελιά (ανάμικτα)
250 γρ. χοιρινή πανσέτα
50 γρ. λαρδί
18 γρ. αλάτι
2,5 γρ. πιπέρι μαύρο τριμμένο
3 γρ. αγριοκύμινο σπασμένο
0,5 γρ. κανέλα
50 ml ξίδι
75 ml νερό πολύ παγωμένο (0 έως +2οC)
Έντερα χοιρινά 1-1,5 μέτρο
Εκτέλεση
Κόψτε τα κρέατα και το λαρδί σε κρεατομηχανή με δίσκο 10 χιλ. Βάλτε σε μια λεκάνη τον κιμά μαζί με όλα τα υπόλοιπα υλικά και ζυμώστε τα πολύ καλά μέχρι να σχηματιστεί ένα ομοιογενές μίγμα. Σκεπάστε τη λεκάνη με μεμβράνη και αφήστε τη στη συντήρηση του ψυγείου για 3 ώρες και μετά στην κατάψυξη για 1 ώρα. Περάστε το μίγμα στα έντερα και σχηματίστε λουκάνικα μήκους 30 εκ. Κρεμάστε τα λουκάνικα σε μέρος δροσερό, σκιερό, με θερμοκρασία 12-16οC και υγρασία 60-65% για 1 ημέρα να στραγγίσουν λίγο και, μετά, μπορείτε να τα καταναλώσετε.
700 γρ. χοιρινό, σπάλα-ελιά (ανάμικτα)
250 γρ. χοιρινή πανσέτα
50 γρ. λαρδί
18 γρ. αλάτι
2,5 γρ. πιπέρι μαύρο τριμμένο
3 γρ. αγριοκύμινο σπασμένο
0,5 γρ. κανέλα
50 ml ξίδι
75 ml νερό πολύ παγωμένο (0 έως +2οC)
Έντερα χοιρινά 1-1,5 μέτρο
Εκτέλεση
Κόψτε τα κρέατα και το λαρδί σε κρεατομηχανή με δίσκο 10 χιλ. Βάλτε σε μια λεκάνη τον κιμά μαζί με όλα τα υπόλοιπα υλικά και ζυμώστε τα πολύ καλά μέχρι να σχηματιστεί ένα ομοιογενές μίγμα. Σκεπάστε τη λεκάνη με μεμβράνη και αφήστε τη στη συντήρηση του ψυγείου για 3 ώρες και μετά στην κατάψυξη για 1 ώρα. Περάστε το μίγμα στα έντερα και σχηματίστε λουκάνικα μήκους 30 εκ. Κρεμάστε τα λουκάνικα σε μέρος δροσερό, σκιερό, με θερμοκρασία 12-16οC και υγρασία 60-65% για 1 ημέρα να στραγγίσουν λίγο και, μετά, μπορείτε να τα καταναλώσετε.
2η Συνταγή
Υλικά (για 3 κιλά):
Λιγότερο από 1/2 κ έντερο χοιρινό
1κ κιμά μοσχαρίσιο
1κ κιμά χοιρινό
2 ξερά κρεμμύδια
1,5 πράσο
1 πράσινη πιπεριά
1-2 πιπεριές Φλωρίνης
λίγο λάδι αν ο κιμάς δεν έχει λίπος
Μπαχαρικά
μπαχάρι
μοσχοκάρυδο
κύμινο
ρίγανη
πάπρικα γλυκιά
μπούκοβο
αλάτι – πιπέρι
Εκτέλεση:
Πλένουμε πολύ καλά τα έντερα και τα αφήνουμε λίγο στην άκρη, μέσα σε λεκάνη με νερό, να μην στεγνώσουν.
Σε μια λεκάνη βάζουμε τους κιμάδες, ρίχνουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά ψιλοκομμένα.
Ζυμώνουμε παρά πολύ καλά να ενωθούν τα υλικά και γεμίζουμε το έντερο, φτιάχνοντας μικρά ή μεγάλα λουκάνικα.
Πάντα δένουμε μια άκρη, γεμίζουμε καλά να μην έχει αέρα το έντερο, κόβουμε και δένουμε ξανά.
Όταν τελειώσουμε τα κρεμάμε έξω στον αέρα 1-2 ημέρες να στεγνώσουν.
Λιγότερο από 1/2 κ έντερο χοιρινό
1κ κιμά μοσχαρίσιο
1κ κιμά χοιρινό
2 ξερά κρεμμύδια
1,5 πράσο
1 πράσινη πιπεριά
1-2 πιπεριές Φλωρίνης
λίγο λάδι αν ο κιμάς δεν έχει λίπος
Μπαχαρικά
μπαχάρι
μοσχοκάρυδο
κύμινο
ρίγανη
πάπρικα γλυκιά
μπούκοβο
αλάτι – πιπέρι
Εκτέλεση:
Πλένουμε πολύ καλά τα έντερα και τα αφήνουμε λίγο στην άκρη, μέσα σε λεκάνη με νερό, να μην στεγνώσουν.
Σε μια λεκάνη βάζουμε τους κιμάδες, ρίχνουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά ψιλοκομμένα.
Ζυμώνουμε παρά πολύ καλά να ενωθούν τα υλικά και γεμίζουμε το έντερο, φτιάχνοντας μικρά ή μεγάλα λουκάνικα.
Πάντα δένουμε μια άκρη, γεμίζουμε καλά να μην έχει αέρα το έντερο, κόβουμε και δένουμε ξανά.
Όταν τελειώσουμε τα κρεμάμε έξω στον αέρα 1-2 ημέρες να στεγνώσουν.
Λίγα μυστικά ακόμα
Οι αναλογίες, βεβαία, στα υλικά μπορούν να αλλάξουν, αναλόγως τα γούστα σας, αν π.χ. τα θέλετε πιο καφτερά. Αν θέλετε κάνετε με κιμά κοτόπουλου αλλά θα γίνουν πιο στεγνά. Εγώ τα κάνω στο Κένγουντ, που έχει εξάρτημα. Όποιος δεν έχει μπορεί με το χωνί για λάδι, λίγο κουραστικό αλλά κάνει δουλεία. Αν σας μείνει έντερο πλυμένο, πάντα στην κατάψυξη για άλλη φορά.
ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ
Οι αναλογίες, βεβαία, στα υλικά μπορούν να αλλάξουν, αναλόγως τα γούστα σας, αν π.χ. τα θέλετε πιο καφτερά. Αν θέλετε κάνετε με κιμά κοτόπουλου αλλά θα γίνουν πιο στεγνά. Εγώ τα κάνω στο Κένγουντ, που έχει εξάρτημα. Όποιος δεν έχει μπορεί με το χωνί για λάδι, λίγο κουραστικό αλλά κάνει δουλεία. Αν σας μείνει έντερο πλυμένο, πάντα στην κατάψυξη για άλλη φορά.
ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ
blog.livingreen.gr και greekvillage.blogspot.gr
fytokomia.gr
<< Αρχική σελίδα