Κυριακή 4 Μαΐου 2014

Τεράστια πληγή οι θάνατοι και οι αναπηρίες από τα εγκεφαλικά

Τεράστια πληγή οι θάνατοι και  οι αναπηρίες από τα εγκεφαλικά
Τεράστια αιμορραγούσα πληγή, σε ανθρώπινο δυναμικό και χρήμα, είναι  για την σύγχρονη κοινωνία  οι θάνατοι και οι αναπηρίες που προκαλούνται από τα Αγγειακά Εγκεφαλικά Επεισόδια!

Κι αυτό γιατί περισσότεροιαπό 450.000 άνθρωποι πεθαίνουν, ενώ δεκάδες χιλιάδες μένουν ανάπηροι κάθε χρόνο στην Ευρώπη από Αγγειακά Εγκεφαλικά Επεισόδια, κυρίως λόγω έλλειψης Πρότυπων Μονάδων Αντιμετώπισης στα νοσοκομεία!
Στην Ελλάδα από τα περίπου 35.000 νεα εγκεφαλικά χάνονται κάθε χρόνο πάνω από 12.000 άτομα, ενώ το μέσο ετήσιο κόστος  νοσηλείας για κάθε ασθενή  κυμαίνεται από 13.650 μέχρι 34.000 ανάλογα με την βαρύτητα, καθώς το Αγγειακό Εγκεφαλικό Επεισόδιο (ΑΕΕ) αποτελεί σήμερα την 2η αιτία θανάτουκαι την  1η αιτία αναπηρίας στους ενήλικες.
Σύμφωνα με διεθνείς στατιστικές και πολυκεντρικές  μελέτες από διαφορετικές χώρες, το 30% απ αυτούς θα είχαν σωθεί και το 25% θα είχαν αποφύγει την αναπηρία,αν  είχαν νοσηλευτεί άμεσα  σε Πρότυπη Μονάδα Αντιμετώπισης Εγκεφαλικών Επεισοδίων.
Τα στοιχεία αυτά παρουσιάστηκαν σε Επιστημονική Ημερίδα με θέμα «Αγγειακά Εγκεφαλικά Επεισόδια: Το παρόν και το μέλλον» , την οποίαδιοργάνωσε  τοMediterraneoHospital  ( Ηλείας 8 -12 Γλυφάδα).
Η Επιστημονική Ημερίδα διοργανώθηκε με αφορμή την λειτουργία στο MediterraneoHospital  της πρώτης στην Ελλάδα (σε δημόσιο και ιδιωτικό νοσοκομείο) Πρότυπης Μονάδας Αντιμετώπισης Εγκεφαλικών Επεισοδίων.
«Τα στατιστικά στοιχεία που παρουσιάστηκαν στην Ημερίδα και απεικονίζουν τον ακήρυκτο πόλεμο με τους εκατοντάδες χιλιάδες νεκρούς και αναπήρους, επιβεβαιώνουν την αναγκαιότητα δημιουργίας και λειτουργίας στο νοσοκομείο μας της Πρότυπης Μονάδας Αντιμετώπισης Εγκεφαλικών Επεισοδίων» δήλωσε η κ Γεωργία Ε Δραγίνη αναισθησιολόγος, Γενική Διευθύντρια και αντιπρόεδρος του Δ.Σ MediterraneoHospital. και συμπλήρωσε:
«Δεν είναι δυνατόν τη στιγμή που σε όλες τις σύγχρονες κοινωνίες αναπτύσσονται ραγδαία Μονάδες ΑΕΕ (strokeunits), στην Ελλάδα  να μην υπάρχει ούτε μία, ενώ απαιτούνται  για τις ανάγκες μας τουλάχιστον 50!
 Πιστεύουμε ότι με την λειτουργία της 1ης  Πρότυπης Μονάδας Αντιμετώπισης Εγκεφαλικών Επεισοδίων ,η αντιμετώπιση του οξέος εγκεφαλικού επεισοδίου, σύμφωνα με τα διεθνή πρωτόκολλα, έρχεται να συμπληρώσει την ήδη από χρόνια λειτουργούσα στο νοσοκομείο μας Επεμβατική Μοναδα αντιμετώπιση του οξέος καρδιαγγειακού επεισοδίου.
Μ ’αυτόν τον τρόπο  συμβάλλουμε από την πλευρά μας στην σωτηρία   συνανθρώπων μας, αλλά αποδεικνύουμε ταυτόχρονα ότι και στην  Ελλάδα της κρίσης νοσοκομειακές δομές είναι εφάμιλλες  με  αντίστοιχα διεθνή κέντρα».
Σύμφωνα με όσα ανέφερε στην ομιλία του ο εξειδικευμένος στην αντιμετώπιση των εγκεφαλικών παθολόγος  κ. Κωνσταντίνος  Βέμμος, Επιστημονικός  Συντονιστής  της Μονάδας Εγκεφαλικών του Μediterraneo, «την επόμενη δεκαετία θα έχουμε αύξηση των νεκρών και των αναπήρων , αν δεν δημιουργηθούν Πρότυπες Μονάδες Αντιμετώπισης κι αυτό γιατί μελέτες  έχουν δείξει ότι οι μονάδες εγκεφαλικών μειώνουν μέχρι και 30% την θνησιμότητα των ασθενών,  25% την αναπηρία αλλά και σημαντικά την ανάγκη για ιδρυματισμό των ασθενών».
Είναι αποδεδειγμένο ότι η νοσηλεία σε Πρότυπη Μονάδα μειώνει σε σημαντικό βαθμό τις κύριες αιτίες θανάτου των ασθενών με ΑΕΕ που είναι:
  • η πνευμονία,
  • οι ουρολοιμώξεις,
  • η πνευμονική εμβολή
  • οι υποτροπές των εγκεφαλικών.
  • αδυναμία στο χέρι ή στο πόδι,
  • πτώση της γωνίας του στόματος,
  • αλλαγή της ομιλίας
              Η   ΠΡΟΤΥΠΗ ΜΟΝΑΔΑ ΤΟΥ MEDITERRANEO
Σύμφωνα με τον Επιμελητή του Νευρολογικού Τμήματος  κ  Αλκη Ψυχογιό,  «Η Πρότυπη Μονάδα Αντιμετώπισης Αγγειακών Εγκεφαλικών Επεισοδίων  του MediterraneoHospitalείναι ένα διακριτό τμήμα του νοσοκομείου  με εξειδίκευση στην αντιμετώπιση ασθενών με Αγγειακό Εγκεφαλικό Επεισόδιο. Στελεχώνεται από πολυδύναμη ομάδα. Παρέχει ολοκληρωμένη φροντίδα που ξεκινά από την επείγουσα αντιμετώπιση  και διαρκεί καθ όλη την διάρκεια της νοσηλείας του ασθενή».
Στην μονάδα ΑΕΕ του MediterraneoHospital νοσηλεύονται όλοι οι ασθενείς με ΑΕΕ ανεξαρτήτως τύπου (ισχαιμικό ή αιμορραγικό), φύλου, ηλικίας ή βαρύτητας (συμπεριλαμβανομένων και αυτών που χρειάζονται αναπνευστική υποστήριξη-Μονάδα Εντατικής Θεραπείας).
 Στο επίπεδο της στελέχωσης αποτελείται από Νευρολόγο με εξειδίκευση στο ΑΕΕ (strokespecialist) όλο το 24ωρο,  ο οποίος βρίσκεται σε στενή συνεργασία με μια σειρά άλλων ειδικοτήτων (νευροχειρουργούς, νευροεπεμβατικούς, αγγειοχειρουργούς, καρδιολόγους, αιματολόγους ειδικούς στην πήξη-θρόμβωση).
Σε ό, τι αφορά το νοσηλευτικό προσωπικό στελεχώνεται από νοσηλευτές με ειδίκευση στην φροντίδα και την παρακολούθηση ασθενών με ΑΕΕ. Ταυτόχρονα γίνεται πρώιμη έναρξη φυσιοθεραπείας (από το πρώτο 24ωρο αν η κατάσταση του ασθενούς επιτρέπει) και λογοθεραπείας σε συνεργασία με το τμήμα αποκατάστασης του νοσοκομείου. Με την ομάδα συνεργάζεται ο νευροψυχολόγος και ο κλινικός διαιτολόγος του νοσοκομείου.
Η Mονάδα ΑΕΕ του,MediterraneoHospitalόπως ανέφερε ο διευθυντής του Νευροχειρουργικού τμήματος κ Γιώργος Αθανασίου παρέχει ολοκληρωμένη φροντίδα η οποία ξεκινά από το πρωτόκολλο συναγερμού θρομβόλυσης, σύμφωνα με το οποίο γίνονται οι υπεροξείες παρεμβάσεις (θρομβόλυση, θρομβεκτομή) για την ταχεία αποκατάσταση της φυσιολογικής ροής αίματος στα αποφραγμένα αγγεία.
« Κάτι τέτοιο όμως, θα πρέπει να γίνει σε αυστηρά χρονικά πλαίσια. Όπως είναι γνωστό «ο χρόνος είναι εγκέφαλος», καθώς κάθε λεπτό που καθυστερεί μια τέτοια παρέμβαση χάνονται περίπου δυο εκατομμύρια νευρικά κύτταρα» τόνισε ο κ Αθανασίου.
Σημαντικό σημείο που πρέπει να τονιστεί, όπως ανέφεραν σχεδόν όλοι οι ομιλητές, είναι η γρήγορη αναγνώριση των σημείων του ΑΕΕ:
Αφού το συγγενικό περιβάλλον αναγνωρίσει τα σημάδια του εγκεφαλικού θα πρέπει άμεσα να καλέσει ασθενοφόρο ώστε να κερδηθεί η μάχη με τον χρόνο (όπως ακριβώς στο έμφραγμα και στο τροχαίο ατύχημα).
Στη συνέχεια ο ασθενής, σύμφωνα με το  Διευθυντή του Νευρολογικού Τμήματος κ Κωνσταντίνο Τάκη, παρακολουθείται εντατικά (monitoring νευρολογικής κατάστασης, αρτηριακής πίεσης, ηλεκτροκαρδιογραφήματος, οξυγόνου-αναπνοής, θερμοκρασίας) για τουλάχιστον 48-72 ώρες.
 Ταυτόχρονα προχωρά το διαγνωστικό workup (έλεγχος εξωκράνιων και ενδοκράνιων αγγείων, καρδιάς κλπ.) και οι  αντίστοιχες θεραπευτικές παρεμβάσεις (π.χ. προσαρμογή αντιθρομβωτικής αγωγής, καρωτιδική ενδαρτηρεκτομή κλπ.), ενώ υπάρχει έγκαιρη και ταχεία αντιμετώπιση των πιθανών επιπλοκών.
  ΤΕΡΑΣΤΙΟ ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ ΓΙΑ ΤΑΜΕΙΑ ΚΑΙ ΑΣΘΕΝΕΙΣ
Η οικονομική επιβάρυνση των συστημάτων υγείας, των ασφαλιστικών συστημάτων και  των οικογενειών των ασθενών είναι τεράστιες, καθώς  το μέσο ετήσιο κόστος για κάθε ασθενή με εγκεφαλικό κυμαίνεται στην Ευρώπη από 13.650 μέχρι 34.000 ανάλογα με την βαρύτητα!
Στην Ελλάδα την τριετία 2006-2009 στο κόστος νοσηλείας των ασθενών με εγκεφαλικό είχαμε αύξηση κατά 17,3% και από 831.265.000 έφτασε το 1.004.180.000 ευρώ !
Είναι εντυπωσιακό ότι πάνω από 1 δις € στοιχίζει ετησίως στη μαστιζόμενη από την κρίση χώρα μας  η αντιμετώπιση των ασθενών που προσβλήθηκαν από εγκεφαλικό επεισόδιο, δηλαδή το 10% περίπου του προϋπολογισμού για την Υγεία!
Αν προστεθεί σε αυτό το τεράστιο και μη υπολογισμένο κόστος, ψυχικό και οικονομικό, της κάθε οικογένειας που καλείται να αντιμετωπίσει μέσα στους κόλπους της τον χρόνια πάσχοντα ασθενή με αναπηρίες από το ΑΕΕ, αντιλαμβάνεται κανείς πόσο σημαντικό είναι να μειωθεί ο αριθμός των ατόμων που πεθαίνουν ή μένουν ανάπηροι.
Στην Ημερίδα μίλησαν επίσης ο  διευθυντής τμήματος Επεμβατικής Νευροακτινολογίας κ Νίκος Τσαμόπουλος με θέμα «Η ενδοαυλική αντιμετώπιση του ΑΕΕ», ο διευθυντής Επεμβατικής καρδιολογίας κ Αθανάσιος Μαγγίνας  με θέμα «Εγκέφαλος- Καρδιά. Συσχέτιση-παραλληλισμοί», ο αιματολόγος κ Γρηγόρης Γεροτζιάφας με θέμα « ο ρόλος του αιματολογικού ελέγχου στο ΑΕΕ» και ο επιστημονικός διευθυντής του Κέντρου Αποκατάστασης «Ιατρική Άσκηση» φυσίατρος κ Ζήκος Κέντρος.
www.mediterraneohospital.gr. 210 9117000

Ετικέτες ,