Δευτέρα 12 Μαΐου 2014

Tα Ω3 λιπαρά οξέα μπορούν τα να μειώσουν το λίπος;


    
Ζαχαρού Βέρα
Διατροφολόγος
Πολλές φορές έχω ακούσει να μου λένε: "Δεν τρώω σολομό, έχει πολύ λίπος, θα παχύνω!". Πράγματι ο σολομός όπως, η σαρδέλα, ο τόνος κλπ. είναι λιπαρά ψάρια, έχετε σκεφτεί όμως ότι το λίπος των ψαριών μπορεί να σας βοηθήσει να κάψετε το περιττό σας λίπος;


Τι είναι τα Ω3 λιπαρά οξέα;
Τα ω3 θεωρούνται απαραίτητα λιπαρά οξέα καθώς ο οργανισμός μας  δεν μπορεί να τα συνθέσει μόνος του και θα πρέπει να τα προσλαμβάνουμε από την τροφή. Περιέχονται στα ψάρια, τα αβγά, τους ξηρούς καρπούς, στο βοδινό κρέας και σε μικρότερες συγκετρώσειες σε πράσινα σκούρα λαχανικά. Τα ω3 λιπαρά οξέα χωρίζονται σε 3 τύπους:
Εικοσιπεντανοϊκό οξύ (EPA): Βρίσκεται κυρίως στα ψάρια (μεγάλα ψάρια) και στο ιχθυέλαιο
δεκαεξανοϊκό οξύ (DHA): Βρίσκεται κυρίως στα μικρότερα ψάρια
 α-Λινολενικό οξύ(ALA): Βρίσκεται κυρίως στους ξηρούς καρπούς, τα φυτικά έλαια και στα πράσινα φυλλώδη λαχανικά


Πώς τα ω3 συμβάλλουν στην μείωση λίπους;
Με 3 τρόπους..
    Καταρχάς επιτρέπουν στον οργανισμό να κάψει λίπος σε καταστάσεις όπου η διαδικασία καύσης λίπους είναι ανενεργή, όπως μετά την κατανάλωση ενός γεύματος υψηλής περιεκτικότητας σε υδατάνθρακα ή μετά από έντονη άσκηση (όπου ο οργανισμός καίει το αποθηκευμένο γλυκογόνο)
    Δεύτερον οι υψηλές ποσότητες ωμέγα-3 λιπαρών οξέων αυξάνουν την ευαισθησία στην ινσουλίνη. Αν το σώμα σας είναι ευαίσθητο στην ινσουλίνη, τότε λιγότερη ινσουλίνη παράγεται στο σώμα σας μετά από ένα γεύμα που σημαίνει λιγότερο λίπος αποθηκεύεται. Ομοίως, αν το σώμα σας είναι ευαίσθητο στην ινσουλίνη, και η ορμόνη διαχειρίζεται σωστά τότε καθημερινά αυξάνεται η καύση του λίπους.
    Τρίτον τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα αυξάνουν την θερμότητα στα λεγόμενα "εργοστάσια παραγωγής ενέργειας" δηλαδή τα μιτοχόνδρια. Τα ω3 λιπαρά οξέα κάνουν αυτά τα οργανίδια να καίνε όλο και περισσότερη ενέργεια μετατρέποντας τα έτσι σε μια "μηχανή καύσης λίπους"


Λίγα λόγια ακόμα...
Εκτός όμως από την μείωση του λίπους που προσφέρουν τα ω3 λιπαρά οξέα, είναι σημαντικά και για την υγεία μας καθώς συμβάλλουν: στην προστασία της καρδιάς, στην μείωση πόνου και φλεγμονών (ρευματοειδής αρθρίτιδα, δυσμηνόρροια κλπ), στην ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης, στη βελτίωση του λιπιδαιμικού προφίλ, στην καλύτερη διάθεση, στην βελτίωση της όρασης και του δέρματος(αντιγηραντικές ιδιότητες) τέλος έχουν αντικαρκινικές ιδιότητες (καρκίνο παχέος εντέρου, μαστού και προστάτη).


fe-mail.gr

Ετικέτες ,