Τρίτη 3 Ιουνίου 2014

Πατσαβουρόπιτα με γιαούρτι


Πατσαβουρόπιτα με γιαούρτι
Ας φτιάξουμε μια γλυκιά πατσαβουρόπιτα. Κατάγεται από την ήπειρο και φυσικά την απολαμβάνουμε και σε ολόκληρη την Ελλάδα. Η πατσαβουρόπιτα πήρε το όνομά της από τα σουρωμένα φύλλα κρούστας που θα χρησιμοποιήσουμε. Σήμερα θα την φτιάξουμε με μια πάρα πολύ εύκολη κρέμα με γιαούρτι.


Τι θα χρειαστείς
1 πακέτο φύλλο κρούστας για γλυκά χρυσή ζύμη
200γραμ. γιαούρτι
2 φλιτζάνια ζάχαρη
2 φλιτζάνια ελαιόλαδο
6 αυγά
20γραμ. μπέικιν πάουντερ
1 βανίλια
 Για το σιρόπι
2 κούπες ζάχαρη
3 κούπες νερό
1 φλούδα λεμόνι
Χυμό από μισό λεμόνι

Πως θα το φτιάξεις
Ξεκινάμε ανακατεύοντας τα αυγά με την ζάχαρη. Ρίχνουμε την μισή ποσότητα ζάχαρης και την άλλη μισή την κρατάμε για να την χρησιμοποιήσουμε για το σιρόπι. Τα αφήνουμε να χτυπηθούν για αρκετή ώρα μέχρι να αφρατέψει το μίγμα. Είναι έτοιμο να προσθέσουμε και το γιαούρτι. Έχουμε ετοιμάσει μίγμα με μπέικιν πάουντερ και βανίλια και στην συνέχεια προσθέτουμε και το ελαιόλαδο. Χτυπάμε λίγο ακόμα την κρέμα μας και είναι έτοιμη.

Τώρα απλώνουμε την κρέμα μας στα φύλλα κρούστας. Σας υπενθυμίζουμε ότι πρέπει να έχετε βγάλει τα φύλλα κρούστας από την κατάψυξη, τουλάχιστον μια ώρα πριν από την χρήση, για να μπορούμε να το χειριστούμε. Το πακέτο μέσα έχει 14-15 φύλλα. Στην συγκεκριμένη συνταγή εσείς μπορείτε να βάλετε όσα θέλετε ανάλογα με το μέγεθος του ταψιού σας. Θυμηθείτε ότι σε αυτήν την πίτα το μυστικό είναι να μην έχει σχήμα. Βάζουμε ένα φύλλο και προσθέτουμε λίγη κρέμα. Στην συνέχεια κάνουμε το φύλλο ρολό και ακολουθούμε την ίδια διαδικασία και για τα υπόλοιπα.

Την συγκεκριμένη κρέμα μπορείτε να την αρωματίσετε με ότι θέλετε. Μπορείτε να βάλετε ξύσμα από πορτοκάλι, κανέλα οτιδήποτε θέλετε εσείς. Όση κρέμα σας έχει περισσέψει την περιχύνετε από πάνω στο ταψί. Είμαστε έτοιμη να ψήσουμε την πίτα μας σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 20-25 λεπτά.

Όσο ψήνετε η πίτα είμαστε έτοιμη να φτιάξουμε το σιρόπι για να την αρωματίσουμε με νερό, ζάχαρη, φλούδα και χυμό λεμονιού.

Βάζουμε το νερό με την ζάχαρη στην κατσαρόλα και προσθέτουμε την φλούδα και τον χυμό λεμονιού. Αφού πάρει βράση θα τα αφήσουμε για 5 λεπτά ακόμη για να δέσει. Θα το αποσύρουμε από την φωτιά και θα το αφήσουμε να κρυώσει λιγάκι, ώστε να υπάρχει διαφορετική θερμοκρασία από την καυτή πίτα που θα βγει από τον φούρνο.

Έτοιμη και η γλυκιά πατσαβουρόπιτα τα τελευταία 3 λεπτά την αφήσαμε λίγο στο γκριλ για να ροδίσει από πάνω και να πάρει αυτό το υπέροχο χρώμα που βλέπετε. Τώρα την περιχύνουμε με το σιρόπι το οποίο έχει έρθει σε θερμοκρασία δωματίου. Είναι έτοιμη. Θα πρέπει να ξέρετε ότι είναι ιδανική για πρωινό ή για επιδόρπιο και μπορούμε να την συνοδέψουμε με παγωτό.




Πηγή:joytv.gr
fytokomia.gr

Ετικέτες ,