Κυριακή 27 Ιουλίου 2014

Τροφές που προκαλούν κυτταρίτιδα

τροφές που προκαλούν κυτταρίτιδα



Συνήθως όταν μιλάμε για την κυτταρίτιδα, που προβληματίζει όλες τις γυναίκες ανεξαρτήτως βάρους και σωματότυπου, έρχονται στο μυαλό μας οι σωστές τροφές που πρέπει να καταναλώνουμε, η υγιεινή δηλαδή διατροφή καθώς και η γυμναστική.

Όμως, δεν εστιάζουμε τόσο πολύ στο ποιες είναι οι τροφές που προκαλούν κυτταρίτιδα και τις οποίες πρέπει να αποφεύγουμε προκειμένου να εμποδίσουμε την εμφάνισή της και να προστατεύσουμε το σώμα μας.
Στις ακόλουθες παραγράφους θα σας παραθέσουμε τους βασικούς συμμάχους της κυτταρίτιδας, τις τροφές που προκαλούν κυτταρίτιδα και τις οποίες πρέπει να φροντίσουμε να καταργήσουμε ή να περιορίσουμε από το πρόγραμμα διατροφής μας. Οπότε μιλάμε για τροφές προς αποφυγή και όχι προς κατανάλωση, αν δε θέλουμε να γίνει ορατή η εμφάνιση της κυτταρίτιδας στο δέρμα μας.
Τροφές που προκαλούν κυτταρίτιδα
Γρήγορο και πρόχειρο φαγητό: Από τις κυριότερες τροφές που προκαλούν κυτταρίτιδα είναι το γρήγορο και πρόχειρο φαγητό το οποίο συνήθως περιέχει πρόσθετα κορεσμένα λιπαρά και θερμίδες. Η συχνή κατανάλωση τέτοιου τύπου φαγητών προκαλεί τη συσσώρευση βλαβερών συστατικών στον οργανισμό και κάτω από το δέρμα μας και δυστυχώς η εμφάνιση της κυτταρίτιδας που θέλουμε να αποφύγουμε γίνεται όλο και πιο ορατή όσο αυξάνεται η συχνότητα κατανάλωσης τους.
Λιπαρές και αλμυρές τροφές: Οι λιπαρές, οι τηγανιτές και οι κονσερβοποιημένες τροφές είναι αυτές που πρέπει να αποφεύγετε καθώς περιέχουν πολύ αλάτι. Το αλμυρό φαγητό πρέπει να γνωρίζουμε ότι κάνει κατακράτηση υγρών στον οργανισμό και ευνοεί την ανάπτυξη της κυτταρίτιδας. Από τις πολύ απαγορευτικές τροφές αν δε θες να βλέπεις κυτταρίτιδα στο σώμα σου, είναι τα τσιπς, τα αλμυρά σνακ, το λιπαρό κόκκινο κρέας, τα λουκάνικα, το βούτυρο, η μαργαρίνη και το πρόβειο τυρί με υψηλά λιπαρά. Όταν προετοιμάζετε το φαγητό μπορείτε να αντικαταστήστε το αλάτι με διάφορα μυρωδικά, όπως ρίγανη, βασιλικό, δεντρολίβανο και θυμάρι, τα οποία θα δώσουν στο φαγητό ιδιαίτερη γεύση και άρωμα. Επίσης, να τρώτε περισσότερα βραστά ή στον ατμό φαγητά, με λίγο ελαιόλαδο και λεμόνι και ως προς το κρέας να αγοράζετε χωρίς λίπος και να προτιμάτε λευκό κρέας.
Επεξεργασμένες τροφές: Τα διάφορα επεξεργασμένα τρόφιμα όπως, οι κονσέρβες, τα παγωτά, οι σάλτσες για τα ζυμαρικά, οι χυμοί, τα σνακ, τα λουκάνικα, τα κατεψυγμένα, τα μπισκότα, κ.ά. καλό είναι να αποφεύγονται όσο περισσότερο γίνεται. Επίσης, να δώσετε προσοχή στο ψωμί και στο αλεύρι.
Τροφές με πολύ ζάχαρη: Από τις τροφές που προκαλούν κυτταρίτιδα δε θα μπορούσαν να λείπουν εκείνες που είναι πλούσιες σε περιεκτικότητα ζάχαρης. Οι τροφές αυτές ανεβάζουν την ινσουλίνη, που ενεργοποιεί τη δημιουργία λιπώδους ιστού. Η μεγάλη και συχνή κατανάλωση τροφών με υψηλά ποσοστά ζάχαρης, προκαλεί τη σύνδεση των σακχάρων με τις πρωτεΐνες και αυτό εξασθενεί την επίδραση της πρωτεΐνης και προκαλεί φλεγμονή. Με αυτό τον τρόπο εμφανίζεται η κυτταρίτιδα. Στην κατηγορία αυτών των επικίνδυνων τροφών, ανήκουν τα κέικ, τα μπισκότα, οι σοκολάτες, τα γλυκά σνακ, κ.ά.
Αλκοόλ: Τέλος, στη λίστα με τις τροφές που προκαλούν κυτταρίτιδα έχει θέση και το αλκοόλ, καθώς έχει υψηλό περιεχόμενο σε θερμίδες και τοξίνες. Επιπλέον, το αλκοόλ αυξάνει τη βλάβη των μυϊκών και δερματικών κυττάρων και μειώνει τη θετική επίδραση της βιταμίνης C, του ασβεστίου και του ψευδαργύρου στον οργανισμό μας, δηλαδή μειώνει την επίδραση της διάσπασης των λιπαρών σε λιπαρά οξέα. Καλό είναι λοιπόν να αποφεύγεις όσο γίνεται τη συχνή κατανάλωση αλκοόλ αν δε θες να «κρύβεσαι» τα καλοκαίρια στην παραλία!

 

Δυναμική Γυναίκα

Ετικέτες ,