Μελιτζανοσαλάτα
Υλικά
1 κιλό μαύρες μελιτζάνες
1 μικρό ξερό κρεμμύδι ή 2 σκελίδες σκόρδο
4 κουτ. σούπας λάδι
1-2 κουτ. ξύδι
αλάτι – πιπέρι
Εκτέλεση
Αφού τρυπήσετε τις μελιτζάνες με το πιρούνι σε 2 – 3 σημεία, τις ψήνετε σε φούρνο 180 - 200°C φροντίζοντας να τις γυρνάτε από όλες τις πλευρές, μέχρι να ζαρώσει και να σκουρύνει η φλούδα τους.
Τις βγάζετε από το φούρνο και αφού κρυώσουν αρκετά τις σκίζετε στη μέση, πετάτε τα φλούδια και τους σπόρους και λιώνετε το υπόλοιπο με ένα πιρούνι.
Σε πέτρινο ή σιδερένιο γουδί λειώνετε το κρεμμύδι ή το σκόρδο και προσθέτετε όσο αλατοπίπερο νομίζετε χτυπώντας συνέχεια μέχρι να λειώσουν καλά.
Ρίχνετε στο γουδί τη μελιτζάνα συνεχίζοντας το ανακάτεμα, κατόπιν λίγο –λίγο το ξύδι και τελευταίο σιγά-σιγά το λάδι χωρίς να σταματήσετε να ανακατεύετε. Κρυώνετε αν θέλετε για λίγο και σερβίρετε. Γίνεται περίπου 2 φλιτζάνια.
Παραλλαγή: Μπορείτε αν θέλετε να προσθέσετε δύο μεγάλες πράσινες πιπεριές ψημένες και καθαρισμένες όπως οι μελιτζάνες, 4-5 κλωναράκια μαϊντανό, ψιλοκομμένο, λίγη ρίγανη ή λίγο χυμό λεμονιού.
Ακόμα , αν το μείγμα σας φαίνεται αραιό μπορείτε να το πυκνώσετε με 1 μέτρια πατάτα βρασμένη και λιωμένη πουρέ ή 2 φέτες μπαγιάτικο ψωμί μουλιασμένο και στραγγισμένο καλά.
<< Αρχική σελίδα