Πως οι ελίτ της παγκόσμιας εξουσίας ετοιμάζουν τον Αλέξη Τσίπρα για πρωθυπουργό
αυτό το σκοπό εξυπηρετούσε και δεν ήταν παρά ένα ακόμη μήνυμα προς τους Γερμανούς μετά την κίνηση του Mάριο Ντράγκι.
Μιλάμε για ένα 24ωρο εξαιρετικά επώδυνο για την Μέρκελ και τους δορυφόρους της.
Ντράγκι και Τσίπρας αποτελούν αυτή την στιγμή μεγάλους μπελάδες για την Μέρκελ, η οποία συνειδητοποιεί πως κάτι μεγαλύτερο- που πιθανόν την ξεπερνά- συμβαίνει εδώ.
Κι αυτό το κάτι δεν είναι παρά η απόφαση των αγορών να βγάλουν από τη μέση την Γερμανίδα, με την έννοια να την στείλουν στην σύνταξη μια ώρα αρχύτερα.
Μην ξεχνάτε πως μέχρι την πτώση του τείχους οι Αμερικανοί στρατιώτες και αξιωματικοί που υπηρετούσαν στην Δυτική Γερμανία μπορούσαν να ζητάνε ταυτότητα από τους πολίτες για έλεγχο στοιχείων.
Πολύ σύντομα η Μέρκελ λησμόνησε εκείνη την ελεγχόμενη πολιτική της εφηβεία και αυθαδίασε. Τώρα αρχίζει το «άγριο ξύλο» με εμπνευστή της Ευρωπαικής Ανοιξης τον Αλέξη Τσίπρα.
Στην οικονομική κρίση και στις εναλλακτικές, που μπορεί να έχει η Ευρώπη, αναφέρθηκε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, κατά την ομιλία του, στο οικονομικό Φόρουμ του Ιδρύματος Αμπροζέττι στο Κόμο.
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ υποστήριξε ότι «το ελληνικό πρόγραμμα της τρόικας έχει αποτύχει», αναφέροντας ότι το ΑΕΠ παρουσιάζει συνολική πτώση 25%, η ανεργία, στην Ελλάδα βρίσκεται στο 28% και το δημόσιο χρέος στο 175%.
«Δικαίως, όλο και περισσότεροι, στην Ευρώπη, λένε ότι η τρόικα πρέπει να καταργηθεί, η «καταστρόικα» πρέπει να τελειώσει», σημείωσε ο κ. Τσίπρας.
Επιπλέον, είπε ότι «είναι αδύνατον να υπάρξουν πλεονάσματα του 4,5% τον χρόνο» και ότι το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων δεν αποδίδει, από την στιγμή, που «η εκτίμηση του πρώτου μνημονίου ήταν ότι θα μαζεύονταν πενήντα δισεκατομμύρια ευρώ», ενώ «έως τώρα μαζεύτηκαν 2,9 δισεκατομμύρια ευρώ και αναγνωρίζεται ότι ακόμη και οι ιδιωτικοποιήσεις γίνουν, δεν θα ξεπεράσουν τα εννέα δισεκατομμύρια ευρώ».
Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης τόνισε ακόμη πως θεωρεί ότι υπάρχουν πολλές δυνατότητες μέσα στο ευρωπαϊκό πλαίσιο, αλλά όχι στο «τροϊκανό πλαίσιο», αφού «η τρόικα απέτυχε και πρέπει να σταματήσει να υπάρχει, μαζί με την πολιτική της κληρονομιά».
Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε και στην ανεργία. «Ενώ η Ελλάδα έχει 1,5 εκατομμύριο ανέργων, η κυβέρνηση και η τρόικα συζητούν την απελευθέρωση των απολύσεων, την ουσιαστική απαγόρευση των απεργιών και περαιτέρω απολύσεις στον δημόσιο τομέα» είπε.
Απευθυνόμενος, δε, στους συμμετέχοντες στο Φόρουμ, ανέφερε, ότι τα τρία κύρια προβλήματα, τα οποία παραμένουν άλυτα, είναι η στασιμότητα, ο αποπληθωρισμός και η διατήρηση των συσσωρευμένων δημόσιων και ιδιωτικών χρεών.
Ζήτησε να αντιμετωπισθεί ο αποπληθωρισμός «με μια νέα, θαρραλέα νομισματική πολιτική της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας» και χαρακτήρισε την πρόταση Ντράγκι «εκτός τού μέχρι τώρα ακλόνητου δόγματος», αν και «χρειάζονται πιο ριζοσπαστικές παρεμβάσεις», όπως είπε.
Σε ό,τι αφορά την ανάπτυξη, ο Αλέξης Τσίπρας τάχθηκε υπέρ της διεύρυνσης του ρόλου της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων και νέων πρωτοβουλιών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ενώ ζήτησε «πρωτοβουλίες πολύ μεγαλύτερης κλίμακας, για την αντιμετώπιση της ανεργίας και την αποκατάσταση της κοινωνικής συνοχής».
Σχετικά με το πρόβλημα του χρέους, επανέλαβε ότι απαιτείται ριζική ευρωπαϊκή λύση σε βιώσιμη βάση, θεωρώντας «θετικό ιστορικό παράδειγμα» τη διάσκεψη του Λονδίνου του 1953, και υποστηρίζοντας παράλληλα την αμοιβαιοποίηση του χρέους και τις ρήτρες ανάπτυξης.
«Στα διαδοχικά ασύμμετρα σοκ που υφίστανται χώρες της Ευρώπης, αντί να εθνικοποιούμε τις συνέπειες, πρέπει να βρούμε τις αναγκαίες συμμετρικές λύσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο» είπε, θεωρώντας ότι η τακτική που ανέπτυξε πρόσφατα ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Β. Σόιμπλε, «βρίσκεται ακριβώς στον αντίποδα», αφού η κεντρική της ιδέα είναι «μια Ευρώπη πολλών ταχυτήτων με κοινό νόμισμα και τον έλεγχο των προϋπολογισμών από μια μη εκλεγμένη αρχή. Μια Ευρώπη μη βιώσιμη πολιτικά».
Τέλος, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε «νέα θεμέλια για την Ευρώπη» ώστε να αποκατασταθούν οι ιδρυτικές αρχές της, και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι σύντομα το κόμμα του «θα είναι η πολιτική δύναμη που θα κυβερνά την Ελλάδα» και πως «η εξέλιξη αυτή θα είναι θετική για την Ευρώπη στο σύνολό της».
«Το κλίμα και το ενδιαφέρον που υπάρχουν στο Τσερνόμπιο είναι εντυπωσιακά» δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, από τη Βόρεια Ιταλία, όπου συμμετέχει στο οικονομικό φόρους του Ιδρύματος Αμπροζέττι, και διευκρίνισε:
«Υπήρξε μεγάλο ενδιαφέρον να ακουστεί μια διαφορετική, τεκμηριωμένη άποψη για την πορεία της Ευρώπης. Αυτό σημαίνει ότι άρχισε να σπάει το δόγμα του μοναδικού δρόμου της πειθαρχίας και της λιτότητας που οδηγεί σε αδιέξοδο την ήπειρό μας».
Ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι «σε ηγετικό ευρωπαϊκό επίπεδο αρχίζουν να αναγνωρίζουν ότι η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι μια απειλή, αλλά μια ευκαιρία να αλλάξει κατεύθυνση η Ευρώπη και να οδηγηθεί σε λύσεις που να ξαναφέρουν στο προσκήνιο τις ιδρυτικές της αξίες».
Ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης σημείωσε: «Απέχουμε, βέβαια, πολύ από το να πείσουμε αυτούς που διέπραξαν τα εγκλήματα της πολιτικής αυτής να αλλάξουν γνώμη, αλλά ο στόχος δεν είναι να πεισθούν, είναι να αποδεχθούν το αδιέξοδο των επιλογών τους και να ξαναδοθεί η δυνατότητα δημοκρατικής επιλογής, πρώτα στην Ελλάδα -με κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ- και σιγά σιγά, σε όλη την Ευρώπη, η οποία διεκδικεί διέξοδο».
Απαντώντας σε ερώτηση για τις επαφές του στο Τσερνόμπιο, ο κ. Τσίπρας τις χαρακτήρισε «χρήσιμες», προσθέτοντας: «Ο Μόντι ήταν εκείνος που έπαιξε καθοριστικό ρόλο στο να ανοίξει ένα συντηρητικό φόρουμ τις πύλες του σε μια «αιρετική» άποψη.
Αιρετική, βέβαια, κατά μια συγκεκριμένη λογική. Ήταν χρήσιμες και οι επαφές με τους υπόλοιπους, από τον Τρισέ, μέχρι τον Μπαρόζο, τον Ντάισεμπλουμ και τον Άσμουσεν.
Ο ΣΥΡΙΖΑ διεκδικεί ισότιμο ρόλο συνομιλητή, αν μη τι άλλο. Διατηρώντας, βέβαια, διακριτές τις μεγάλες διαφορές που έχουμε, για να συνειδητοποιήσουν ότι αυτό, που εφαρμόζεται στην Ελλάδα είναι αδιέξοδο. Είναι ένα πρώτο θετικό βήμα».
Το γεγονός ότι ο Αλέξης Τσίπρας εκπαιδεύεται ώστε να αναλάβει την πρωθυπουργία μέσα στους επόμενους 6 μήνες το καταδεικνύει και το επίπεδο των συμβούλων του-κυρίως των Αμερικανών-οι οποίοι του υπογράμμισαν την σημασία της συμετοχής του στην συγεκριμένη Σύνοδο.
Είχαν απόλυτο δίκαιο. Η παρουσία του Αλέξη Τσίπρα στο πλευρό του Μάριο Μόντι σήμανε συναγερμό στην Καγκελαρία.
Οι επόμενοι μήνες θα είναι συναρπαστικοί…
<< Αρχική σελίδα