Η Ρωσία είναι έτοιμη να κλείσει τον εναέριο χώρο της και να προκαλέσει τεράστιο πλήγμα στην Ε.Ε. και τις ΗΠΑ σε περίπτωση που η Δύση επιμείνει σε νέες κυρώσεις
Αυτό είπε χρησιμοποιώντας μάλιστα σκληρή γλώσσα ο πρωθυπουργός της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ και λέγοντας τη λέξη «ασύμμετρη»απάντηση. Αυτό μπορεί να εμπεριέχει και άλλες… εκπλήξεις για τη Δύση.
«Αν υπάρξουν κυρώσεις που αφορούν στον ενεργειακό τομέα ή περαιτέρω
περιορισμοί στον οικονομικό τομέα της Ρωσίας, θα πρέπει να απαντήσουμε
ασύμμετρα» τόνισε ο Μεντβέντεφ σε συνέντευξή που παραχώρησε στη ρωσική
εφημερίδα «Vedomosti».Η ΕΕ αποφάσισε την επιβολή νέων οικονομικών κυρώσεων εναντίον της Ρωσίας, οι οποίες θα τεθούν σε εφαρμογή σήμερα, αλλά είπε ότι ενδεχομένως να ανασταλούν, ώστε να επιτραπεί στη Μόσχα να δείξει ότι κινείται προς την επίλυση της ένοπλης σύγκρουσης που έχει στοιχίσει μέχρι στιγμής τη ζωή σε σχεδόν 3.000 ανθρώπους κι έχει προκαλέσει τη χειρότερη κρίση στις σχέσεις Ρωσίας-Δύσης μετά τον Ψυχρό Πόλεμο.
Την ευθύνη ωστόσο για την κρίση στην Ουκρανία τη φέρουν αποκλειστικά ΗΠΑ και ΕΕ και όχι η Ρωσία. Η Δύση άλλωστε είναι αυτή που προτρέπει τους νεοναζί του Κιέβου να σφάζουν αμάχους στις νοτιοανατολικές περιοχές, στέλνει μισθοφόρους για να τους συνδράμει στα εγκλήματα και τώρα αποφάσισε (αποφάσισαν 5 χώρες του ΝΑΤΟ) να στείλουν και επισήμως όπλα στην Ουκρανία.
Η Μόσχα απλά προσπαθεί να διαφυλάξει τους ρωσόφωνους και να υπερασπιστεί τα σύνορα της, αντιδρώντας σε όσους θέλουν να την απειλήσουν στην… πόρτα της.
Ο Μεντβέντεφ είπε ότι, μαίνεται η κρίση και ότι όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές θα πρέπει να υιοθετήσουν τις προτάσεις του ειρηνευτικού σχεδίου που παρουσίασε ο πρόεδρος Πούτιν, το οποίο θα άφηνε τον έλεγχο μεγάλων τμημάτων της ανατολικής Ουκρανίας στους ρωσόφωνους αυτονομιστές.
«Δυστυχώς, η ουκρανική κρίση συνεχίζεται με αμείωτη ένταση, κάτι που είναι μία φρικτή τραγωδία. Καλώς εχόντων των πραγμάτων θα επιλυθεί, με την προϋπόθεση οι Ουκρανοί ηγέτες να επιδείξουν καλή θέληση και να υιοθετήσουν τις προτάσεις που παρουσίασε η Ρωσία» πρόσθεσε.
Είναι ξεκάθαρο λοιπόν πώς η δράση της ΕΕ και των ΗΠΑ φέρνει αντίδραση από τη Ρωσία, η οποία ως φαίνεται είναι πολύ πιο ισχυρή, ιδίως όσο πλησιάζει ο χειμώνας και πολλοί εξαρτώνται από το ρωσικό φυσικό αέριο. Ήδη, από το εμπάργκο στα αγροτικά προιόντα έχουν πληγεί πολλές οικονομίες, μεταξύ των οποίων και η ελληνική. Να δούμε πόσο ακόμη…
<< Αρχική σελίδα