Εντυπωσιακό επίτευγμα για τη θεραπεία του διαβήτη τύπου 1
Χρησιμοποιώντας βλαστoκύτταρα και κοκτέιλ χημικών, κατόρθωσαν να δημιουργήσουν στο
εργαστήριο παγκρεατικά κύτταρα, τα οποία στη συνέχεια έθεσαν για αρκετούς μήνες υπό έλεγχο το σάκχαρο ομάδας ποντικιών με διαβήτη τύπου 1. Είναι τώρα θέμα χρόνου να αρχίσουν μελέτες σε ανθρώπους.
Ο διαβήτης τύπου 1 εκδηλώνεται νωρίς στη ζωή (σε παιδιά και εφήβους) καθώς είναι ένα αυτοάνοσο νόσημα. Το ανοσοποιητικό σύστημα επιτίθεται και καταστρέφει τα βήτα-κύτταρα του παγκρέατος, που παράγουν την ορμόνη ινσουλίνη, η οποία τοποθετεί τη γλυκόζη στα κύτταρα. Δίχως ινσουλίνη, τα επίπεδα σακχάρου βρίσκονται σε υψηλά επίπεδα στο αίμα και ο ασθενής υποχρεωτικά πρέπει να κάνει ενέσεις ινσουλίνης αλλιώς κινδυνεύουν από σοβαρές επιπλοκές, από τύφλωση έως απώλεια των άκρων.
Εντυπωσιακό επίτευγμα
Οι επιστήμονες του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ χρησιμοποίησαν συνδυασμό χημικών ουσιών για να μετατρέψουν τα εμβρυϊκά βλαστικά κύτταρα σε λειτουργικά βήτα-κύτταρα του παγκρέατος. Ο στόχος τους ήταν να αντικαταστήσουν τα σχεδόν 150 εκατομμύρια βήτα-κύτταρα που είχαν καταστραφεί στα διαβητικά ποντίκια.Όταν δημιουργήθηκαν τα κύτταρα, έκαναν έγχυση στα ζώα, όπου σύντομα άρχισε η παραγωγή της ινσουλίνης και η ρύθμιση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα τους. «Ήταν απολύτως ικανοποιητικό που είδαμε ότι είναι εφικτό κάτι που τόσα χρόνια πιστεύαμε», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής Ντάγκλας Μέλτον, καθηγητής στο Τμήμα Μοριακής & Κυτταρικής Βιολογίας του Χάρβαρντ, ο οποίος αναζητά εδώ και 23 χρόνια μία θεραπεία για τον τύπου 1 διαβήτη.
Αν και η θεραπεία των ποντικιών αποτελεί αληθινό βήμα προόδου, θα πρέπει να επιλυθούν ορισμένα ζητήματα, με κυριότερο αυτό της απόρριψης, αφού ο ανθρώπινος οργανισμός πάντοτε προσπαθεί να καταστρέψει οτιδήποτε ξένο εισαχθεί σε αυτόν.
Η επιστημονική ανακοίνωση χαιρετίστηκε από άλλους επιστήμονες ως «εντυπωσιακό επίτευγμα», ως «μία από τις πιο σημαντικές προόδους έως σήμερα στο πεδίο των βλαστοκυττάρων» και ως «ανακάλυψη που θα αφήσει το αποτύπωμά της στην ιστορία του διαβήτη». Εδώ και δεκαετίες, οι επιστήμονες προσπαθούσαν να δημιουργήσουν σε μεγάλες ποσότητες ανθρώπινα παγκρεατικά κύτταρα βήτα που παράγουν ινσουλίνη, αλλά χωρίς επιτυχία.
Ο Μέλτον δήλωσε ότι η μεταμόσχευση αυτή θα μπορούσε να γίνει και σε αρκετούς διαβητικούς τύπου 2.
HealthyLiving.gr
<< Αρχική σελίδα