Ιαπωνία: Νέα γενιά ανδροειδών εμφανίζουν τρομακτική ομοιότητα με ανθρώπους
Είναι αμφίβολη ως και ολότελα αμφισβητήσιμη η συγκεκριμένη τεχνολογική πρόοδος: γιατί προσπαθεί η επιστημονική κοινότητα να κατασκευάσει ανθρώπινα ομοιώματα ώστε να κατανοήσει την «ανθρώπινη φύση»;; Ποιος είναι ο λόγος δημιουργίας ανθρώπινων υποκατάστατων, και η δαπάνη τόσων χρημάτων για μία γενιά ρομπότ που έχουν σκοπό να αναλαμβάνουν «ανθρώπινα καθήκοντα»;
O Mamoru Mohri, διευθυντής του Εθνικού Μουσείου Νέων Επιστημών και Καινοτομίας (σ.σ. pentapostagma.gr – Miraikan – NMESI) στο Τόκιο της Ιαπωνίας παρουσίασε τα δύο «ανδροειδή γυναικείας μορφής» προς τους εκπροσώπους του τύπου. Τα δύο ανδροειδή θα αναλάβουν καθήκοντα «ανταποκριτών» για το εξελιγμένο τεχνολογικό κέντρο.
Οι ονομασίες που έδωσαν οι επιστήμονες στα δύο ρομπότ είναι Kodomoroid (που σημαίνει κορίτσι) και Otonaroid (που σημαίνει γυναίκα). Θα αποτελέσουν τους επίσημους εκπροσώπους τύπου για θέματα επιστημονικών εξελίξεων του κέντρου και μπορούν να κινήσουν «τον άνω κορμό τους, τα χέρια, δάχτυλα και κεφάλια τους και να πραγματοποιήσουν μία γκάμα εκφράσεων του προσώπου ενώ ταυτόχρονα η ομιλία τους συμβαδίζει (lip-synching) με καταγεγραμμένες ομιλίες»
Η έκθεση έχει τίτλο : «Ανδροειδές, Τι είναι Ανθρώπινο;», και φιλοξενεί τον Καθηγητή Hiroshi Isiguro, διευθυντή του Εργαστηρίου Έξυπνης Ρομποτικής της Σχολής Φυσικών και Τεχνικών Επιστημών του Πανεπιστήμιο Osaka, που σχεδίασε την τεχνολογία που οδήγησε στην κατασκευή των ανδροειδών Kodomoroid και Otonaroid.
Τα δύο αυτά ανδροειδή μπορούν να «αλληλεπιδράσουν με τους ανθρώπους, να επικοινωνήσουν τις εξελίξεις στο κοινό και να διαβάσουν Tweets σε αρκετές διαφορετικές φωνές».
Ο Ishiguro δήλωσε: “Η δημιουργία ανδροειδών έχει να κάνει με τη διερεύνηση του ζητήματος του τι είναι ανθρώπινο, την εξερεύνηση της έννοιας του συναισθήματος, της συνείδησης και της σκέψης”.
Τα δύο ανδροειδή, που ελέγχονται μέσω τηλεχειρισμού, μίλησαν στο κοινό κουνώντας τα χείλη τους σε προγενέστερα καταγεγραμμένες ομιλίες, πραγματοποιώντας εκφράσεις του προσώπου, κουνώντας το κεφάλι τους, καθώς και κινώντας τα χέρια τους κατά την πραγματοποίηση της ομιλίας τους.
Ο Ishiguro εξήγησε ότι «το ρομπότ που σχεδιάστηκε με εμφάνιση νεαρής γυναίκας, μπορεί να χρησιμοποιήσει αρκετές διαφορετικές φωνές, όπως μία βαθιά αντρική φωνή τη μία στιγμή και μία πολύ λεπτή γυναικεία-κοριτσίστικη φωνή την αμέσως επόμενη στιγμή. Η ομιλία μπορεί να «εισαχθεί» μέσω κειμένου, προσδίδοντας του τέλεια άρθρωση».
Ο Ishiguro θεωρεί «ότι το τέλος της εποχής της πληροφορίας θα συνδυαστεί με την εκκίνηση της ρομποτικής εποχής. Πάντως, δεν πρόκειται να βιώσουμε σύντομα έναν κόσμο στον οποίο οι άνθρωποι και τα ανθρωποειδή περπατούν στον ίδιο δρόμο, όπως στις ταινίες ή τα κινούμενα σχέδια – αντιθέτως η τεχνολογία των πληροφοριών και της ρομποτικής βαθμιαία θα συνενωθούν, ούτως ώστε οι άνθρωποι δεν θα μπορούν να παρατηρήσουν τη στιγμή που η ρομποτική τεχνολογία θα εφαρμόζεται σε αρκετά πεδία».
Δείτε σχετικό βίντεο
pentapostagma.gr
<< Αρχική σελίδα