Tο γιορτινό γεύμα της Πρωτοχρονιάς
Από την μια έχει προηγηθεί το ξενύχτι της υποδοχής του νέου χρόνου, η σαμπάνια, το καλό φαγητό και για πολλούς ο χορός και το ξεφάντωμα σε κάποιο νυχτερινό κέντρο, από την άλλη, οι μεγαλύτεροι της οικογένειας κοιμήθηκαν νωρίς- νωρίς ξύπνησαν φρέσκοι και.. πεινασμένοι!
Πως θα τα συνδυάσουμε ώστε να είμαστε όλοι στο τραπέζι ορεξάτοι και ευδιάθετοι για να απολαύσουμε το πρώτο γεύμα του χρόνου κάπου στις 2.30 το μεσημέρι?
Το Menu της Πρωτοχρονιάς
Aυγολέμονο αρτυμένο με φρέσκο τζίτζερ
Aυγολέμονο αρτυμένο με φρέσκο τζίτζερ
***
Σαλάτα πικάντικη με κονιάκ
Σαλάτα με λάχανο, καρότα, σελινόριζα και μήλα
***
Λόντζα με μπέικον και φασκόμηλο
Πατάτες με χαβιάρι
***
Σολομός με βότανα και πράσινη σάλτσα
***
Ελληνικά τυριά
***
Διάφορα γλυκά
***
Λικέρ Thia Maria
***
Πράσινο τσάι με Lime
Μαρόν γλασέ
*-*
Για όσους δεν ξενύχτησαν και ξύπνησαν πρωί ας ετοιμάσουμε ένα καλό
πρωινό που θα τους κρατήσει μέχρι να συνέλθουν και οι γλεντζέδες..Μπορούμε να ενισχύσουμε το καθιερωμένο πρωινό ρόφημα τους με φέτες από τη βασιλόπιτα ή πανετόνε και άλλα γλυκά.
Λίγο αργότερα- κατά τις 11.00- θα τους δυναμώσει ένα ζεστός ζωμός από κοτόπουλο , χρησιμοποιείστε τους έτοιμους ζωμούς, γίνονται αμέσως και είναι νοστιμότατοι- ρίξτε αρκετό λεμονάκι και σερβίρετέ το στο καλό σας σερβίτσιο του τσαγιού ή αν έχετε στα μπολ του κονσομέ- βάζοντας δίπλα μια φετούλα φρυγανισμένο ψωμάκι.
Αν δεν τους ενθουσιάζει η ιδέα του ζωμού, προσφέρουμε λίγο τυράκι με κρακεράκια.
Για αυτούς που θα ξυπνήσουν αργά και θα έχουν ένα στομάχι χάλια και ένα κεφάλι ακόμα πιο βαρύ, ένας ζεστός ζωμός θα σους συνεφέρει το στομάχι, μετά ας πιουν τον καφέ τους.
Αφού τακτοποιήσαμε τον.. άμαχο πληθυσμό , πρώτη μας δουλειά είναι να ετοιμάσουμε τη τραπεζαρία.
Στολίζουμε το τραπέζι με μια μεγάλη φρουτιέρα με φρούτα και ξηρούς καρπούς , σκορπάμε επάνω μεγάλα κλαδιά από κισσό που βρίσκουμε άφθονο στις αυλές μας αυτή την εποχή και επάνω βάζουμε το καλύτερο σερβίτσιο μας .
Και αφού τακτοποιήσαμε και στρώσαμε τραπέζι με τα όμορφα σερβίτσια μας, φοράμε τη ποδίτσα μας και... πάμε στο μαγεριό!
Η πρότασή μου είναι για ένα εύκολο γεύμα που η προεργασία του αρχίζει από τις προηγούμενες μέρες, και σήμερα θα έχουμε απλά τα τελειώματα!
Παρουσίαση συνταγών
*οι συνταγές είναι για 8-10 άτομα *συνταγές για γλυκά δεν δίνονται
Aυγολέμονο αρτυμένο με φρέσκο τζίτζερ
Υλικά :'
Αυτό το αυγολέμονο συνηθίζουμε να το κάνουμε στο σπίτι μας με κρέατα και
κόκαλα που έχουν ξεμείνει στη κατάψυξη: τις φτερούγες από τη γαλοπούλα
των Χριστουγέννων, κάποια κομμάτια κοτόπουλο, λίγο μοσχαράκι, ένα
κομμάτι γίδα.
Όσα περισσότερα είδη κρεάτων χρησιμοποιήσουμε τόσο πιο γευστικό θα γίνει το αυγολέμονο.
Το ζωμό μπορούμε να τον έχουμε από πολλές μέρες έτοιμο και να τον
διατηρούμε στη κατάψυξη. Προσοχή όταν φτιάχνουμε το ζωμό μέρες πριν τον
χρειαστούμε, δεν χρησιμοποιούμε πατάτα γιατί χαλάει η γεύση της μόλις
κρυώσει και μπορεί να δώσει άσχημη γεύση και στον ζωμό μας.
Διάφορα κρέατα επιλογής μας ή απλά τις φτερούγες της γαλοπούλας
Δυο καρότα
Ένα σέλινο
Ένα ματσάκι μαϊντανό
Ένα πράσο
Ένα ξερό κρεμμύδι καθαρισμένο
Μια χοντρή φέτα λάχανο (μάπα)
Νοστιμιά Αλάτι, πιπέρι
Σκόνη τζίτζερ
Δυο φύλλα δάφνη
Κόκκοι πιπεριού και μπαχάρι
2 και κάτι φλιτζάνια τσαγιού ρύζι «γλασέ»
τους κρόκους από 6 φρέσκα αυγά
χυμός από ένα λεμόνι
Φρέσκο τζίτζερ καθαρισμένο και κομμένο σε ροδέλες.
Εκτέλεση συνταγής :Αποβραδίς βάζουμε να βράσουν όλα τα κρεατικά με μπόλικο νερό (η ελληνική συνήθεια είναι να ξαφρίζουμε το κρέας, όμως μεγάλοι σεφ διαφωνούν σε αυτό, επιμένουν να αφήνουν τον αφρό να απορροφηθεί από τον βρασμό).
Μισή ώρα μετά το βράσιμο του κρέατος ρίχνουμε στη κατσαρόλα όλα τα λαχανικά, τη δάφνη, τους κόκκους του πιπεριού, το φρέσκο τζίτζερ και το μπαχάρι.
Σκεπάζουμε τη κατσαρόλα και χαμηλώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε να βράσουν για 3-4 ώρες.
Όσο περισσότερο το αφήνουμε να βράσει τόσο πιο νόστιμος θα είναι ο ζωμός.
Όταν βράσουν τα κρέατα, τα σουρώνουμε και χρησιμοποιούμε μόνο το ζωμό.
Βάζουμε το ζωμό σε μια μεγάλη κατσαρόλα ώστε να χωράει τη ποσότητα για όλα τα άτομα.
Πρέπει να έχουμε περισσότερα από 3 λίτρα ζωμού αν είναι λιγότερος τον αραιώνουμε με νερό.
Βάζουμε το ζωμό να βράσει , ρίχνουμε τη νοστιμιά, και μια κουταλιά γλυκού τζίτζερ σε σκόνη.
Όταν ο ζωμός πάρει βράση ρίχνουμε και το ρύζι, ανακατεύουμε προσέχοντας να μην κολλήσει, αφήνουμε να βράσει μέχρι να χυλώσει ακολουθώντας τις οδηγίες της συσκευασίας.
Εν τω μεταξύ σε ένα μπολ ρίχνουμε μόνο τους κρόκους των αυγών, λίγο μοσχοκάρυδο και κτυπάμε πολύ καλά είτε με το χέρι είτε με το μίξερ μέχρι να πάρουμε μια σχεδόν λευκή κρέμα.
Περιμένουμε να ετοιμαστεί και το ρύζι, το βγάζουμε από τη φωτιά, και με μια κουτάλα ρίχνουμε στο αυγό λίγο- λίγο από το ζεστό ζωμό κτυπώντας συνέχεια τα αυγά.
Ρίχνουμε στα αυγά και το χυμό του λεμονιού.
Ανακατεύοντας συνέχεια ρίχνουμε σιγά - σιγά το αυγό στη κατσαρόλα με το ρύζι.
Θα πάρουμε ένα υπέροχο μείγμα κρεμώδες και αφράτο.
Δοκιμάζουμε τη γεύση και αν χρειάζεται διορθώνουμε σε αλάτι.
Σερβίρουμε αμέσως.
Πικάντικη σαλάτα
Υλικά :
350 γραμμάρια πράσινα φασολάκια κατεψυγμένα, βρασμένα 100 γραμμάρια τρυφερό σπανάκι τη καρδούλα από ένα τρυφερό σέλερυ ή σέλινο 100 γραμμάρια τυρί ροκφόρ ή γκοργκότζολα μια χούφτα καβουρδισμένα φουντούκια και χοντροκομμένα ή καρύδια ένα γρέιπ φρουτ, καθαρισμένο σε φετούλες χωρίς μεμβράνη
Για το ντρέσιγκ :
παρθένο ελαιόλαδο, λίγο κονιάκ, αλάτι, πιπέρι.
Κτυπάμε καλά σε ένα σέικερ
Εκτέλεση συνταγής:
Αφού πλύνουμε και στεγνώσουμε τα λαχανικά, τα κόβουμε σε μεγάλα κομμάτια και τα βάζουμε στη σαλατιέρα, ανάμεσα βάζουμε και τις φέτες του γκρέπι.
Ρίχνουμε επάνω σε μεγάλα κομμάτια το τυρί, τους ξηρούς καρπούς και το ντρέσιγκ.
Αν θέλουμε ρίχνουμε και μια χούφτα σπόρους από ρόδι.
Σαλάτα με λάχανο, καρότα , σελινόριζα και μήλα
Υλικά :
Ένα τρυφερό λάχανο λευκό (μάπα)
Ένα χοντρό καρότο
Μισή σελινόριζα
Δυο μήλα πράσινα
Για το ντρέσιγκ :
παρθένο ελαιόλαδο, χυμό λεμονιού, λίγο ξύδι, μια κουταλιά μουστάρδα αλάτι, πιπέρι.
Εκτέλεση συνταγής :
Θα είναι πιο νόστιμη η σαλάτα μας αν τρίψουμε το λάχανο από την προηγουμένη, το αλατίσουμε, το τρίψουμε και με τα χέρια και το αφήσουμε να στραγγίξει όλη νύχτα σε ένα σουρωτήρι.
Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και κόκκινο λάχανο, κάνοντας την ίδια διαδικασία.
Προσοχή όμως να τα βάλουμε σε ξεχωριστά σουρωτήρια για να στραγγίξουν για να μην κοκκινίσει και το λευκό λάχανο.
Τρίβουμε όλα τα λαχανικά στον τρίφτη σε λεπτές τζουλιέν λωρίδες.
Αν θέλουμε τα ανακατεύουμε ή τα τοποθετούμε σε βουναλάκια το ένα δίπλα στο άλλο.
Περιχύνουμε με το ντρέσιγκ.
Χοιρινή λόντζα με μπέικον και φασκόμηλο
* Αυτό το κομμάτι του κρέατος οι κρεοπώλες το ξέρουν και σαν «χτένι»
Υλικά :
1,5 κιλό περίπου λόντζα ένα γκρέιπ φρουτ κόκκινο δυο γκρέιπ φρουτς κανονικά 5-6 φυλλαράκια φρέσκο φασκόμηλο μια κουταλιά σκόνη γαρύφαλλο τρία πράσα δυο φυλλαράκια δάφνης 10 φέτες μπέικον λίγο βούτυρο αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση συνταγής :
Ζητάμε από τον κρεοπώλη να χαράξει το κρέας σε 10 φέτες χωρίς να φθάσει έως κάτω, αλλά περίπου στη μέση ώστε να ανοίγει το κρέας σαν φυσαρμόνικα.
Καθαρίζουμε ένα κανονικό και ένα κόκκινο γκρέιπ φρουτ , αφαιρούμε τη μεμβράνη από τις φέτες προσέχοντας να κρατάμε το χυμό τους σε ένα μπολ.
Τα μεγάλες φέτες τις κόβουμε κατά μήκος στη μέση.
Απλώνουμε στο ξύλο της κουζίνας αλάτι, το γαρύφαλλο, πιπέρι και κυλάμε επάνω το κρέας.
Σε κάθε άνοιγμα που έφτιαξε ο κρεοπώλης, βάζουμε : μια φετούλα κρέιπ , μία φετούλα μπέικον και ένα φυλλαράκι φασκόμηλο.
Για περισσότερη ομορφιά επιλέγουμε να βάζουμε εναλλάξ τα χρώματα του γκρέιπ.
Στο τέλος δένουμε το κρέας με σπάγκο κουζίνας για να διατηρήσει το σχήμα του.
Αν φοβάστε την έντονη γεύση του φασκόμηλου, βάζουμε στις μισές χαραξιές ή και σε λιγότερες.
Αν αποφασίσουμε να κάνουμε τη διαδικασία από την προηγουμένη, σταματάμε σε αυτό το στάδιο, βάζουμε το κρέας σε ένα σκεύος, το σκεπάζουμε με μεμβράνη κουζίνας και το βάζουμε στο ψυγείο.
Να θυμηθούμε ότι πρέπει να το αφήσουμε τουλάχιστον τρεις ώρες σε θερμοκρασία δωματίου και μετά να το ψήσουμε.
Βάζουμε το κρέας σε ένα πυρίμαχο ταψάκι, προσθέτουμε λίγο βούτυρο, περιχύνουμε με το χυμό του γκρέιπ φρουτ που μαζέψαμε, βάζουμε και τη δάφνη και το πράσο κομμένο σε ροδέλες.
Ψήνουμε το κρέας σε προθερμασμένο φούρνο σύμφωνα με τις οδηγίες του κατασκευαστή. Μεταφέρουμε το κρέας σε μια ζεστή πιατέλα σερβιρίσματος, αφαιρούμε τους σπάγκους, το περιχύνουμε με το ζωμό του ταψιού και το γαρνίρουμε με τα ψημένα πράσα .
Στολίζουμε τη πιατέλα με φέτες από κόκκινο και κίτρινο γκρειπ φρουτ κομμένες σε ροδέλες.
Σολομός με βότανα
Υλικά :
1 μεγάλος σολομός φρέσκος (ζητάμε από τον ιχθυοπώλη να τον καθαρίσει σε δυο φιλέτα και αν θέλουμε να αφαιρέσει και την εξωτερική πέτσα. Προσοχή πρέπει να καθαριστούν πολύ καλά με το τσιμπιδάκι τα κόκαλα από τη σάρκα του).
2 λεμόνια
από ένα ματσάκι : μαϊντανό, άνιθο, μαντζουράνα, βασιλικό, δυόσμο.
Ελιές Καλαμών μαύρες
Αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση συνταγής :
Κόβουμε 5-6 σπαγκάκια κουζίνας και τα απλώνουμε πάνω στον πάγκο της κουζίνας, έτσι ώστε να δέσουμε μεταξύ τους τα δυο φιλέτα.
Τοποθετούμε πάνω στα σπαγκάκια το ένα φιλέτο του ψαριού και ρίχνουμε επάνω : φρεσκοτριμμένο πιπέρι, λίγο αλάτι, ξύσμα ενός λεμονιού, χοντροκομμένα τα αρωματικά βότανα : άνηθο, μαϊντανό, μαντζουράνα.
Σπάμε τις ελιές και τους βγάζουμε το κουκούτσι και στη συνέχεια τις απλώνουμε πάνω στο φιλέτο.
Στο άλλο φιλέτο ρίχνουμε λίγο αλατάκι, πιπέρι και λίγο ξύσμα λεμονιού στη συνέχεια το τοποθετούμε πάνω στο φιλέτο με τα αρωματικά.
Δένουμε τα σπαγκάκια.
Βάζουμε στο ταψί του φούρνου λαδόκολλα, την λαδώνουμε ελαφρά και τοποθετούμε πάνω το ψάρι.
Κόβουμε ένα λεμόνι σε λεπτές στρογγυλές φέτες και τις τοποθετούμε πάνω στο ψάρι με τρόπο που να το σκεπάζει όλο, ρίχνουμε και λίγο λαδάκι, πασπαλίζουμε με μπόλικο χοντροκομμένο μαϊντανό.
Ψήνουμε το ψάρι μας σε προθερμασμένο φούρνο στους 180ο .
Σερβίρισμα :
Κόβουμε τα σπαγκάκια και σερβίρουμε το ψάρι μας σε μια όμορφη πιατέλα, περιχύνοντάς το με το ζουμάκι του. Συνοδεύεται με μια πράσινη σάλτσα ως εξής :
Σε ένα μπολ ψιλοκοκόβουμε : δυο ματσάκια μαϊντανό, ένα μέντα, ένα βασιλικό, μια χούφτα κάπαρη ψιλοκομμένη, αρκετά ψιλοκομμένα αγουράκια τουρσί .
Στο γουδί της κουζίνας ρίχνουμε μια σκελίδα σκόρδου ψιλοκομμένη , αλάτι και τα κτυπάμε κάμποσο, προσθέτουμε 3-4 φιλέτα αντσούγας στο λάδι .
Κτυπάμε και ρίχνουμε το μείγμα στο μπολ με τα βότανα.
Ρίχνουμε στο μπολ μια κουταλιά μουστάρδα, ελαιόλαδο, ξύδι από άσπρο κρασί, πιπέρι.
Ανακατεύουμε καλά, δοκιμάζουμε στη γεύση και διορθώνουμε αν χρειαστούμε.
ΣΥΝΟΔΕΥΤΙΚΟ :
Πατάτες φούρνου με χαβιάρι
Υλικά 10 μικρές πατάτες νέας σοδιάς στρογγυλές 10 μικρές πατάτες νέας σοδιάς μακρουλές (υπολογίζουμε δύο πατάτες για κάθε καλεσμένο μας) ένα ματσάκι φρέσκο άνηθο μια σκελίδα σκόρδο αυγά σολομού (κόκκινα) αυγά ψαριών ή χαβιάρι (μαύρα) παρθένο ελαιόλαδο αλάτι , πιπέρι Εκτέλεση συνταγής
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200ο.
Πλένουμε τις πατάτες και τις τρίβουμε με το συρματάκι της κουζίνας.
Στη συνέχεια διαλέγουμε τις στρογγυλές πατάτες και τους κάνουμε στο πάνω μέρος ένα άνοιγμα, κόβοντας μια φέτα με το μαχαίρι.
Τις δε μακρουλές τις χαράσσουμε ελαφρά με ένα μυτερό μαχαίρι κάνοντας ένα σχήμα σταυρού. Βάζουμε όλες τις πατάτες στο ταψί, ραντίζουμε με ελάχιστο ελαιόλαδο και πασπαλίζουμε με τον ψιλοκομμένο άνηθο, αλάτι, πιπέρι.
Βάζουμε στο ταψί και το σκόρδο χωρίς να το καθαρίσουμε.
Τις ψήνουμε μέχρι να ροδίσουν όμορφα και να μαλακώσουν.
Τις βγάζουμε από το φούρνο και προσεκτικά για να μην κάψουμε τα χέρια μας, χρησιμοποιώντας το γάντι κουζίνας, τις γεμίζουμε με τα αυγά των ψαριών ως εξής:
- τις στρογγυλές : αφαιρούμε με ένα μικρό κουταλάκι λίγη από τη σάρκα τους και γεμίζουμε το άνοιγμα με τα κόκκινα αυγά των ψαριών.
- τις μακρουλές : αφαιρούμε λίγη σάρκα και γεμίζουμε με τα μαύρα αυγά.
Σερβίρουμε αμέσως!
Αφού ολοκληρωθεί το γεύμα με το κυρίως πιάτο, μαζεύουμε τα πιάτα και βάζουμε στο τραπέζι σε μια όμορφη πιατέλα τα τυριά.
Βάζοντας μπροστά σε κάθε καλεσμένο ένα πιάτο (μέγεθος πρώτου πιάτου).
Ελληνικά τυριά
Επιλέγουμε κομμάτια τυριών όπως : καπνιστό μετσοβόνε, κεφαλοτύρι, μανούρι, φέτα κλπ.
Προσοχή, δεν τα κόβουμε σε μερίδες, τα αφήνουμε ολόκληρα και ο κάθε καλεσμένο κόβει με το ειδικό για τα τυριά μαχαίρι όσο επιθυμεί.
Περιχύνουμε πάνω στα τυράκια λίγο μέλι αρτυμένο με μανιτάρι τρούφα!!
Μετά τα τυριά, καθαρίζουμε τα σερβίτσια και το τραπέζι από όλα τα προηγούμενα φαγητά, ψωμί κλπ και σερβίρουμε τα γλυκά απλώνοντας το πιο ωραίο μας σερβίτσιο.
Ένα λικεράκι Thia Maria ταιριάζει απόλυτα με τη περίσταση, με τη γλυκιά γεύση του καφέ.
Τέλος ένα ζεστό πράσινο τσάι με λίγη φλούδα Lime, καθαρίζει τις γεύσεις από το στόμα και βοηθάει τη χώνεψη.
Δεν βάζουμε ζάχαρη στο πράσινο τσάι, γλυκαίνουμε τη γεύση μας με ένα υπέροχο καραμελωμένο κάστανο, ένα μαρόν γλασέ!
Ας είναι η νέα χρονιά η πιο γλυκιά και η πιο ευτυχισμένη για όλο τον κόσμο!
chioni15 Ελένη Χιόνη .i-diadromi.gr
αναρτήθηκε από το χρήστη Anemoni @ 2:35 μ.μ.
<< Αρχική σελίδα