Ποιες θα είναι οι μεγαλύτερες τάσεις του 2015 στο φαγητό;
Κάθε χρόνο κάποιες τροφές κυριαρχούν
έναντι άλλων, νέες ανακαλύπτονται, παλιότερες ξαναέρχονται στην
επιφάνεια και διάφορα φαγητά παίρνουν τα… πάνω τους. Ας δούμε ποιες θα
είναι οι φετινές τάσεις για να ξέρουμε τι μας περιμένει τη χρονιά που
μόλις ξεκίνησε.
Το 2014 κυριάρχησε πολύ το νερό καρύδας και τώρα είναι η σειρά της ζάχαρης να πάρει τα ηνία. Η ζάχαρη που προέρχεται από την καρύδα έχει χαμηλότερο γλυκαιμικό δείκτη από την κλασική άσπρη (που σημαίνει ότι δεν αυξάνει απότομα τα επίπεδα του σακχάρου με την κατανάλωσή της). Συν τοις άλλοις, είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά όπως σίδηρος και ψευδάργυρος και πρόκειται να χρησιμοποιηθεί ευρέως σε κέικ, γλυκά, πίτες και αρτοποιήματα.
Τοπικό φαγητό
Μέχρι στιγμής έχουμε μάθει να χωρίζουμε τις γεύσεις ανά εθνικότητα, π.χ. κινέζικο, ταϊλανδέζικο, γαλλική κουζίνα κ.ο.κ. Πλέον, όλο και περισσότεροι σεφ προχωρούν σε ακόμη περισσότερες κατηγοριοποιήσεις, επικεντρώνοντας σε μικρότερες περιοχές των χωρών στις οποίες αναφέρεται η κουζίνα, όπως πικάντικη Σετσουάν κουζίνα ή θαλασσινές γεύσεις Goa κ.ο.κ.
Κουνουπίδι
Βαρεθήκατε να ακούτε για κατσαρό λάχανο; Στραφείτε προς το κουνουπίδι. Το παραδοσιακό αυτό λαχανικό ετοιμάζεται να ανέβει στις πρώτες θέσεις για φέτος, λόγω των πολύ ευεργετικών συστατικών του και των αντιφλεγμονωδών ιδιοτήτων του. Όσοι ακολουθούν διατροφή χαμηλή σε υδατάνθρακες το έχουν ήδη ενσωματώσει στα πιάτα τους, ενώ γίνεται εύκολα νόστιμος πουρές.
Πράσινα, πράσινα και ακόμη περισσότερα πράσινα
Το πράσινο δεν φεύγει από τη μόδα, ούτε στο θέμα της διατροφής, αφού τα πράσινα λαχανικά θα συνεχίσουν να αποτελούν διατροφική τάση. Σαλάτες, χυμοί και νέα προϊόντα εμπορίου με βάση αυτού του είδους τα λαχανικά ετοιμάζονται για... πράσινη «επίθεση».
Μικρά πιάτα
Η Rebecca Burr συντάκτρια στον Οδηγό Michelin προβλέπει ότι η τάση με τα εστιατόρια που σερβίρουν σε μικρά πιάτα, όπως το Barrafina και το Polpo του Λονδίνου, όπου οι παρέες μοιράζονται διάφορα πιάτα λόγω του μικρού τους μεγέθους, θα συνεχίσει να μεγαλώνει. Τα noodle bars και τα φαγητό BBQ-style βρίσκονται επίσης στην κορυφή της λίστας για όσους θέλουν να μην μοιράζονται το φαγητό τους με τους υπόλοιπους.
Πρωινό
Κάποτε, πρωινό θεωρούσαμε μια γουλιά καφέ ή μια μπανάνα στο δρόμο για τη δουλειά. Πλέον το πρωινό έχει γίνει σημαντική υπόθεση, γι’ αυτό άλλωστε και τα εστιατόρια που σερβίρουν πρωινό και brunch πληθαίνουν συνεχώς, προσφέροντάς τα, μάλιστα, σε πιο λογικές τιμές σε σχέση με τις επιλογές για δείπνο.
<< Αρχική σελίδα