Λαχανοντολμάδες
1.Λαχανοντολμάδες με αυγολέμονο
Υλικά
1 λάχανο μαλακό (όχι πολύ σφιχτό) μέτριου μεγέθους
1/2 κιλό κιμά μοσχαρίσιο ή μισό μισό μοσχαρίσιο και χοιρινό
2 φλυτζανάκια του καφέ ρύζι γλασσέ
2 κ.σ. συμπυκνωμένο ....
τοματοχυμό
1 κρεμμύδι μεγάλο περασμένο στο μούλτι
1 σκελίδα σκόρδο λιωμένη
1 φλυτζανάκι νερό
μισό ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο
μισό μάτσακι μαϊντανό ψιλοκομμένο
δυόσμο
2 κ.γ. μπούκοβο
αλάτι - πιπέρι
1 φλυτζάνι τσαγιού λάδι
Για το αυγολέμονο
2 αυγά
το χυμό τριών λεμονιών
3 κ.σ. αλεύρι
2 κ.σ. ελαιόλαδο
το ζωμό του φαγητού
Εκτέλεση
Βάζουμε τον κιμά σε ένα μπωλ και προσθέτουμε και τα υπόλοιπα υλικά
Ζυμώνουμε καλά και αφήνουμε τη γέμιση να ξεκουραστεί
Κόβουμε το κοτσάνι από το λάχανο και το ρίχνουμε σε κατσαρόλα με νερό που βράζει ώστε να ζεματιστεί καλά.. Επειδή το λάχανό μου ήταν μεγάλο, το γυρνούσα με δυο μεγάλες πηρούνες και από τις δυο μεριές για να μαλακώσουν τα φύλλα. Μόλις μαλακώνουν τα εξωτερικά, τα αφαιρούμε (μη παραμαλακώσουν δεν θα τυλίγονται, θα σκίζονται) και αφήνουμε να βράσουν τα πιο μέσα. Αυτό σημαίνει ότι βγάζουμε και βάζουμε το λάχανο από την κατσαρόλα στο τρυπητό αρκετές φορές.
Αφαιρούμε το κεντρικό κοτσάνι από το κάθε φύλλο και το κόβουμε σε δύο μέρη στη γραμμή του κοτσανιού, αν το φύλλο είναι σε κανονικό μέγεθος, αν είναι τεράστιο (δηλαδή από μεγάλο λάχανο) το κόβουμε σε τέσσερα μέρη.
Παίρνουμε το μισό ή ένα τέταρτο του φύλλου στο χέρι (ή σε πιατάκι ή στο ειδικό μηχάνημα), τοποθετούμε στην μια άκρη γέμιση κιμά και τυλίγουμε κλείνοντας πρώτα λίγο τα πλαινά,
Στο βάθος της κατσαρόλας έχουμε τοποθετήσει ένα ή δυο φύλλα (από παραβρασμένα ή σκισμένα) και πάνω τους τοποθετούμε τους ντολμάδες σφιχτά και κυκλικά. Αλατοπιπερώνουμε και ρίχνουμε λίγο συμπληρωματικό μπούκοβο (εκτός από τη γέμιση), Πάει πολύ στο λάχανο η καυτερή γεύση.
Καλύπτουμε την κατσαρόλα με ένα πιάτο και γεμίζουμε μέχρι το σημείο αυτό με νερό. Ψήνουμε το φαγητό σε μέτρια φωτιά για περίπου μια ώρα. Στη χύτρα ταχύτητος 20 λεπτά από τη στιγμή που θα σφυρίζει η βαλβίδα.
Μόλις ψηθεί αφαιρούμε όλο το ζουμί από το φαγητό σε άλλο κατσαρολάκι και το κρατάμε για να φτιάξουμε το αυγολέμονο.
Για λίγο πιο σπέσιαλ έκδοση, σε ένα δεύτερο κατσαρολάκι καβουρντίζουμε το αλεύρι με το λάδι και χύνουμε σιγά σιγά το ζουμί του φαγητού και ανακατεύουμε καλά μέχρι να πήξει. Το αφήνουμε εκτός φωτιάς μέχρι να φτιάξουμε και το αυγολέμονο,
Υλικά
1 λάχανο μαλακό (όχι πολύ σφιχτό) μέτριου μεγέθους
1/2 κιλό κιμά μοσχαρίσιο ή μισό μισό μοσχαρίσιο και χοιρινό
2 φλυτζανάκια του καφέ ρύζι γλασσέ
2 κ.σ. συμπυκνωμένο ....
τοματοχυμό
1 κρεμμύδι μεγάλο περασμένο στο μούλτι
1 σκελίδα σκόρδο λιωμένη
1 φλυτζανάκι νερό
μισό ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο
μισό μάτσακι μαϊντανό ψιλοκομμένο
δυόσμο
2 κ.γ. μπούκοβο
αλάτι - πιπέρι
1 φλυτζάνι τσαγιού λάδι
Για το αυγολέμονο
2 αυγά
το χυμό τριών λεμονιών
3 κ.σ. αλεύρι
2 κ.σ. ελαιόλαδο
το ζωμό του φαγητού
Εκτέλεση
Βάζουμε τον κιμά σε ένα μπωλ και προσθέτουμε και τα υπόλοιπα υλικά
Ζυμώνουμε καλά και αφήνουμε τη γέμιση να ξεκουραστεί
Κόβουμε το κοτσάνι από το λάχανο και το ρίχνουμε σε κατσαρόλα με νερό που βράζει ώστε να ζεματιστεί καλά.. Επειδή το λάχανό μου ήταν μεγάλο, το γυρνούσα με δυο μεγάλες πηρούνες και από τις δυο μεριές για να μαλακώσουν τα φύλλα. Μόλις μαλακώνουν τα εξωτερικά, τα αφαιρούμε (μη παραμαλακώσουν δεν θα τυλίγονται, θα σκίζονται) και αφήνουμε να βράσουν τα πιο μέσα. Αυτό σημαίνει ότι βγάζουμε και βάζουμε το λάχανο από την κατσαρόλα στο τρυπητό αρκετές φορές.
Αφαιρούμε το κεντρικό κοτσάνι από το κάθε φύλλο και το κόβουμε σε δύο μέρη στη γραμμή του κοτσανιού, αν το φύλλο είναι σε κανονικό μέγεθος, αν είναι τεράστιο (δηλαδή από μεγάλο λάχανο) το κόβουμε σε τέσσερα μέρη.
Παίρνουμε το μισό ή ένα τέταρτο του φύλλου στο χέρι (ή σε πιατάκι ή στο ειδικό μηχάνημα), τοποθετούμε στην μια άκρη γέμιση κιμά και τυλίγουμε κλείνοντας πρώτα λίγο τα πλαινά,
Στο βάθος της κατσαρόλας έχουμε τοποθετήσει ένα ή δυο φύλλα (από παραβρασμένα ή σκισμένα) και πάνω τους τοποθετούμε τους ντολμάδες σφιχτά και κυκλικά. Αλατοπιπερώνουμε και ρίχνουμε λίγο συμπληρωματικό μπούκοβο (εκτός από τη γέμιση), Πάει πολύ στο λάχανο η καυτερή γεύση.
Καλύπτουμε την κατσαρόλα με ένα πιάτο και γεμίζουμε μέχρι το σημείο αυτό με νερό. Ψήνουμε το φαγητό σε μέτρια φωτιά για περίπου μια ώρα. Στη χύτρα ταχύτητος 20 λεπτά από τη στιγμή που θα σφυρίζει η βαλβίδα.
Μόλις ψηθεί αφαιρούμε όλο το ζουμί από το φαγητό σε άλλο κατσαρολάκι και το κρατάμε για να φτιάξουμε το αυγολέμονο.
Για λίγο πιο σπέσιαλ έκδοση, σε ένα δεύτερο κατσαρολάκι καβουρντίζουμε το αλεύρι με το λάδι και χύνουμε σιγά σιγά το ζουμί του φαγητού και ανακατεύουμε καλά μέχρι να πήξει. Το αφήνουμε εκτός φωτιάς μέχρι να φτιάξουμε και το αυγολέμονο,
<< Αρχική σελίδα