Λαγάνα παραδοσιακή σπιτική
Νόστιμη και μυρωδάτη σπιτική λαγάνα. Φτιάξτε μόνοι σας την λαγάνα για την Καθαρά Δευτέρα, εύκολα, απλά, με πεντανόστιμη γεύση.
300 γρμ. αλεύρι σκληρό
200 γρμ. αλεύρι κίτρινο σταρένιο
1 1/2 φλιτζ. τσ. χλιαρό νερό
1 φακελάκι ξηρή μαγιά
2 κουτ. σ. ελαιόλαδο
1 1/4 κουτ. γλ. αλάτι
1 κουτ. γλ. κοφτό ζάχαρη
Για επάλειψη:
λίγο νερό
σουσάμι για πασπάλισμα
1 πρέζα ρίγανη
Εκτέλεση:
1. Σε μια λεκάνη βάζουμε το αλεύρι. Ανοίγουμε μια λακκούβα στη μέση, και ρίχνουμε το λάδι, τη μαγιά, και τη ζάχαρη.
2. Ρίχνουμε το 1 φλιτζάνι χλιαρό νερό, και ανακατεύουμε να ενωθούν τα υλικά.
3. Προσθέτουμε και το αλάτι, και ρίχνουμε λίγο λίγο και το υπόλοιπο νερό, ώστε να έχουμε μια απαλή, αλλά στεγνή ζύμη να μην κολλάει. Ζυμώνουμε με τις γροθιές μας πολύ καλά για 10 λεπτά.
4. Αλευρώνουμε λίγο τον πάτο της λεκάνης να μην κολλήσει η ζύμη, και αφήνουμε τη ζύμη σκεπασμένη με πετσέτες σε ζεστό μέρος, ή στο φούρνο ζεσταμένο στους 40-50 βαθμούς, για 40-45 λεπτά να φουσκώσει, θα διπλασιαστεί σε όγκο.
5. Αφού φουσκώσει, ανοίγουμε τη ζύμη σε ύψος περίπου 1 1/2 με 2 εκατοστά, (υπ’ όψιν ότι θα φουσκώσει κι άλλο), λαδώνουμε το ταψί του φούρνου, πασπαλίζουμε λίγο αλεύρι, και τοποθετούμε τη ζύμη.
6. Πιέζουμε με τα δάχτυλά μας και κάνουμε μικρές-μικρές λακκουβίτσες, ή για καλύτερα, με το πίσω μέρος ενός στυλό, (αφού το έχουμε πλύνει).
7. Σκεπάζουμε ξανά την ζύμη μας, και την ξαναβάζουμε για 15 λεπτά στο ζεστό φούρνο, να φουσκώσει λίγο.
8. Όταν φουσκώσει, αλείφουμε με με λίγο νερό την επιφάνεια της ζύμης, και πασπαλίζουμε με μπόλικο σουσάμι. Το πατάμε ελαφρώς με την παλάμη μας για να κολλήσει. Τέλος τρίβουμε καλά ανάμεσα στις παλάμες μας την ρίγανη να γίνει σκόνη, και την πασπαλίζουμε στη λαγάνα.
9. Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στις αντιστάσεις στους 190 βαθμούς, για περίπου 25-30 λεπτά, ώσπου να ροδοκοκκινίσει.
<< Αρχική σελίδα