Σάββατο 25 Απριλίου 2015

Λουκουμάδες γεμιστοί

Λουκουμάδες γεμιστοί
Μπομπολόνι (bomboloni) στα ιταλικα, κράπφεν στα γερμανικα  (krapfen) ή κοινως λουκουμαδες στα ελληνικα. Οπως και να τα πεις προκειται για τα ιδια πεντανοτιμα αφρατα γλυκακια, φτιαγμενα με ζυμη μαγιας, συνηθως γεμισμενα με μαρμελλαδα ή κρεμα και ψημενα ειτε στο τηγανι, ειτε στον
φουρνο. Τα εχουμε ξανασυναντησει, πριν 2 χρονια περιπου, σε μια απο τις πρωτες συνταγες αυτου του blog εδω, γεμισμενα με νοστιμη κρεμα ζαχαροπλαστικης.
Μιας και η παραδοση στην Ιταλια θελει τηγανητα γλυκα κατα την διαρκεια του Καρναβαλιου, δεν χανουμε τιποτε να τα ξαναφτιαξουμε, σε μια νεα παραλλαγη,  γεμισμενα μαλιστα με λαχταριστη νουτελλα ή μαρμελλαδα βερυκοκκο! Νομιζω οτι λιγοι θα μεινουν ασυγκινητοι μπροστα σε αυτες τις μικρες λιχουδιες!

Δοση : 20 κομματια
Βαθμος δυσκολιας : μετρια δυσκολο

Υλικα
για τη ζυμη : 500gr αλευρι Π,
                   40gr φρεσκια μαγια μπυρας,
                   1/4 φλ. χλιαρο γαλα,
                   60gr κρυσταλλικη ζαχαρη,
                   4 κροκους αυγων,
                   1 πρεζα αλατι,
                   1 κ.σ. ρουμι,
                   το ξυσμα απο 1 λεμονι, ακερωτο.
για τη γεμιση : nutella,
                      μαρμελαδα βερυκοκκο.
για το τηγανισμα : σπορελαιο (ηλιελαιο ή αραχιδελαιο).

Προετοιμασια :
Διαλυστε την μαγια στο χλιαρο γαλα, προσθεστε 1 κουταλια ζαχαρη και αφηστε το προζυμι για ενα τεταρτακι σε χλιαρο μερος, μεχρι να εμφανιστει αφρος στην επιφανεια του. Χτυπηστε τους κροκους των αυγων με την υπολοιπη ζαχαρη, να αφατεψουν. Βαλτε το αλευρι στον καδο του μιξερ, προσθεστε το προζυμι και αρχιστε το ζυμωμα. Προσθεστε το μιγμα των κροκων, το ξυσμα απο το λεμονι, το ρουμι και τελος το αλατι. Αφηστε τη ζυμη να δουλευτει καλα για 10 λεπτα, μεχρι να γινει λεια και να ξεκολλα απο τα τοιχωματα. Η ζυμη θα ειναι σχετικα στεγνη.  Βαλτε την σε ενα ευρυχωρο, βουτυρωμενο σκευος, σκεπαστε την με διαφανη μεμβρανη και αφηστε την σε χλιαρο μερος για 3 ωρες. Να εχετε υπ'οψιν οτι σχεδον θα τριπλασιαστει σε ογκο. Οταν περασει ο απαιτουμενος χρονος, αδειαστε την ζυμη στην επιφανεια εργασιας και χωρις να την δουλεψετε καθολου, ανοιξτε την σε ενα χοντρουτσικο φυλλο, παχους περιπου 1εκ. Με ενα ποτηρι ή με ενα κουπ-πατ στρογγυλο με διαμετρο περιπου 8εκ., κοψτε την ζυμη σε δικους. Παρτε εναν δικο ζυμης και περαστε τις ακρες του με ενα πινελλο βουτηγμενο σε λιγο νερο. Βαλτε στο κεντρο του ενα κουταλακι nutella ή μαρμελαδα και σκεπαστε με εναν δευτερο δισκο. Πιεστε τις ακρες ωστε να κολλησουν μεταξυ τους. Τοποθετηστε τα μπομπολόνι μεσα σε ενα ταψι, στρωμενο με αντικολλητικο χαρτι, σκεπαστε τα με ενα πανι και αφηστε τα σε χλιαρο μερος, για μια ωριτσα. Παρ'ολο που αυτη η ζυμη δεν απορροφα ιδιαιτερα το λαδι κατα το τηγανισμα, αν θελετε μια εκδοση λαϊτ, μπορειτε να τα ψησετε και στον φουρνο; θα πρεπει ομως να αλειψετε την επιφανεια τους με λιγο λιωμενο βουτυρο. Αν τα κανετε τηγανητα, οπως σας προτεινω, βαλτε μπολικο σπορελαιο σε ενα βαθυ σκευος (τηγανι ή κατσαρολακι), βαλτε το στη φωτια και αφηστε το να ζεσταθει. Ριξτε τα μπομπολόνι στο ζεστο λαδι, λιγα καθε φορα και τηγανιστε τα απο καθε πλευρα, μεχρι να ροδισουν. Ακουμπηστε τα σε απορροφητικο χαρτι και μολις χλιαριουν λιγο, πασπαλιστε τα με ζαχαρη αχνη και σερβιρετε αμεσως!




 illaboratoriodimmskg.blogspot.gr/Fytokomia.gr

Ετικέτες ,