Γ. Μοτσάκος Ειδικός σε Θέματα Άμυνας και Ασφάλειας Πληροφοριών
Πληροφορίες θέλουν τις  ΗΠΑ να εισέρχονται σφήνα στον διαγωνισμό για την  προμήθεια ρωσικού φυσικού αερίου προς την Ελλάδα και την Ευρώπη γενικότερα . Το ερώτημα όμως που εύλογα τίθεται
είναι ποιο είναι πιο σημαντικό για την Αμερική, να γίνει ανεξάρτητη από ξένες πηγές ενέργειας, η να  αγωνιστεί για μια θέση στην Ευρώπη; Αυτό γράφει  σε κύριο άρθρο του ο δημοσιογράφος Kenneth Rapos  για το περιοδικό  Forbes .
Το Δεκέμβριο του 2016 το ρωσικό φυσικό αέριο θα βρίσκεται στα ελληνοτουρκικά σύνορα προκειμένου, περίπου 43 δισ. κυβικά μέτρα να διοχετευτούν προς πώληση στην Ευρώπη μέσω του  αγωγού «Turk  Stream». Πρόκειται για ένα σημαντικό σχέδιο το οποίο θα αναβαθμίσει τον ενεργειακό και γεωστρατηγικό ρόλο της Ελλάδος . Η Μόσχα  συμφώνησε   με τους Τούρκους για το χρονοδιάγραμμα κατασκευής του αγωγού που θα περνάει από το έδαφος της, αναφέρει η ιστοσελίδα newdaynews.ru .
Μπορεί η Αμερική να ανταγωνιστεί την Ρωσία στην αγορά φυσικού αερίου; Εκείνοι που πιστεύουν ότι η στήριξη της Ουάσινγκτον στον  ενεργειακό εφοδιασμό της Ουκρανίας είναι εφικτός , τονίζει το άρθρο , πρέπει  να επανεξετάσουν  την ιδέα αυτή. Οι Ηνωμένες Πολιτείες απέχουν  πολύ από το να είναι σε θέση να γίνουν  ο μεγαλύτερος προμηθευτής φυσικού αερίου του κόσμου,  τονίζει ο Αμερικανός  εμπειρογνώμονας .
Φαινομενικά  οι Ηνωμένες Πολιτείες θεωρούνται ως δυνητικός σημαντικός προμηθευτής υγροποιημένου φυσικού αερίου στην ΕΕ, σε  αντίθεση με την «Gazprom». Ίσως οι ΗΠΑ να μπορούσαν  και να «ποντάρουν»  ακόμα και στα αντι-ρωσικά  αισθήματα της ουκρανικής κρίσης και να αδράξουν την στιγμή. Ωστόσο, η κατάσταση αυτή είναι άκρως επικίνδυνη.  Οι αμερικανικές εταιρείες που βρίσκονται στην Ευρώπη ή την Ευρασία, χρησιμοποιούν υδρογονάνθρακες. ενώ τα δικαιώματα  τους βρίσκονται στο εξωτερικό, ενώ παράλληλα , η αμερικανική αγορά φυσικού αερίου γίνεται «ελλειμματική». Έτσι, εάν θέλει η Ουάσιγκτον να ανταγωνιστεί  την «Gazprom», ΠΡΕΠΕΙ  να βρει φυσικό αέριο από άλλες πηγές.!!!
Οι ΗΠΑ μπορούν να παραδίδουν υγροποιημένο αέριο προς την Ευρώπη μόνο σε ειδικά δεξαμενόπλοια LNG, δήλωσε Raposa. Τώρα υπάρχουν τέσσερις τερματικοί  σταθμοί  για την αποστολή υγροποιημένου αερίου  ενώ στο στάδιο της κατασκευής βρίσκεται ο  5ος . Τα τερματικά  βρίσκονται κυρίως στη βόρεια ακτή του Κόλπου του Μεξικού, όπου υπάρχουν άφθονα αποθέματα φυσικού αερίου, ενώ το ένα τερματικό  βρίσκεται στο Μέριλαντ.
Ωστόσο, οι πέντε αυτοί τερματικοί σταθμοί, ΔΕΝ εξασφαλίζουν σε καμία περίπτωση, την  αναγκαία  ποσότητα που απαιτείται προς εξαγωγή στην Ευρώπη .  Ο όγκος  που απαιτείται καθημερινά ξεπερνά τα 20.000.000 κυβικά μέτρα. Επίσης, οι ΗΠΑ  υπέγραψαν μια σημαντική σύμβαση για την προμήθεια φυσικού αερίου στην Ινδία (51 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα) και την Ιαπωνία (62.300.000.000). Έτσι, κατά την σύγκριση αυτή,  η Ευρώπη δεν διαφαίνεται να αποτελεί βασικό πελάτη των ΗΠΑ .
Πρόσφατα, η Ρωσία προσφέρθηκε να κατασκευάσει αγωγό φυσικού αερίου στην Ελλάδα με την ονομασία «Turk Stream» μέσω του εδάφους της, αναφέρει ο δημοσιογράφος  Kenneth Rapos. Ωστόσο, την περασμένη εβδομάδα έγινε γνωστό ότι η Ουάσιγκτον έκανε μια αντι-προσφορά στην ελληνική κυβέρνηση. Σύμφωνα με τον δημοσιογράφο, όλα αυτά ΑΠΟΤΕΛΟΥΝ  σε μεγάλο βαθμό πολιτική κερδοσκοπία και θόρυβο από το μηδέν, επειδή στο άμεσο μέλλον, οι ΗΠΑ δεν θα μπορούσαν να ανταγωνιστούν  σε καμία περίπτωση  τις ρωσικές εταιρείες φυσικού αερίου . Οι κύριοι ανταγωνιστές της «Gazprom» στην ευρωπαϊκή αγορά  είναι οι Αρκτικές  χώρες της Ευρώπης, αλλά το μεγαλύτερο μέρος  αυτών των χωρών  διατηρεί καλές σχέσεις με τη Ρωσία.
«Ένα από τα  κύρια εμπόδια για την «επαναφορά» των σχέσεων μεταξύ των ΗΠΑ και της Ρωσίας είναι  το εμπόριο ενέργειας», είπε ο δημοσιογράφος του Forbes. Για παράδειγμα, όταν η Ελλάδα συμφώνησε να γίνει μια σημαντική χώρα διαμετακόμισης του ρωσικού φυσικού αερίου προς την Τουρκία και την Νότια Ευρώπη, αμέσως οι ΗΠΑ εμφανίσθηκαν σαν « σφήνα» . Την περασμένη εβδομάδα, οι ελληνικές αρχές δήλωσαν ότι οι ΗΠΑ προσπαθούν να τους παρασύρουν στο πλευρό τους. Ωστόσο, όλα αυτά αποτελούν «πολιτικά παιχνίδια». Στο  εγγύς μέλλον πιθανόν η Αμερική να είναι σε θέση να γίνει ένας σημαντικός προμηθευτής ενέργειας προς την Ευρώπη, τονίζει ο Kenneth Rapos , τώρα όμως ……
Υπενθυμίζεται ότι στην Αθήνα καταφθάνει σήμερα  Παρασκευή ο ειδικός απεσταλμένος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για ενεργειακά θέματα Έιμος Χοκστάιν.
 Ο Αμερικανός αξιωματούχος, ο οποίος παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στην περιοχή μας, θα έχει συναντήσεις τόσο με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά όσο και με τον υπουργό Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας Παναγιώτη Λαφαζάνη.
 Σύμφωνα με την ιστοσελίδα , αυτό που απασχολεί τους Αμερικανούς και θα το θέσουν επί τάπητος στη συνάντηση είναι το ζήτημα ρωσικής επιρροής, από την  κατασκευή του  ελληνικού αγωγού που θα ξεκινάει  από τα ελληνοτουρκικά σύνορα για να μεταφέρει, αέριο στην αγορά της Κεντρικής Ευρώπης.
Για αυτό και το χθεσινό τηλεφώνημα από την Μόσχα  του Β.Πούτον στον  Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα . Οι δύο ηγέτες συζήτησαν για το θέμα του αγωγού φυσικού αερίου και μάλιστα σε θετικό κλίμα. Σύμφωνα με πληροφορίες  το θέμα του αγωγού «πηγαίνει καλά», όπως δήλωσαν χαρακτηριστικά οι δύο ηγέτες.
Σύμφωνα με την ετήσια πρόβλεψη ετήσιας του ινστιτούτου Energy Outlook, που δημοσιεύθηκε τον Απρίλιο του 2015, έως το 2040, οι ΗΠΑ θα παραμείνουν  σημαντικός εισαγωγέας ορυκτών καυσίμων, αν παραμείνουν χαμηλές οι τιμές του πετρελαίου. Αν οι τιμές αυξηθούν , τότε η Αμερική θα αυξήσει τον όγκο της παραγωγής από το 2021,  και θα  εστιάσει πιο πολύ στην εξαγωγή υγροποιημένου φυσικού αερίου. Ωστόσο, τονίζει ο δημοσιογράφος, σε   7 χρόνια μπορούν να συμβούν πολλά ,  ίσως ακόμη και μια πιθανή συνεργασία της Exxon με την «Rosneft» στην Αρκτική.
Το διακύβευμα σύμφωνα με διεθνείς εμπειρογνώμονες δεν είναι η Ευρώπη ακριβώς, αλλά η Αρκτική και τα τεράστια κοιτάσματα που υπάρχουν εκεί. Η Αρκτική με μερική  μόνο εκμετάλλευση των κοιτασμάτων, μπορεί να τροφοδοτήσει την Ευρώπη και την Ασία.
Το παιχνίδι  είπαμε είναι πολύ μεγάλο και σκληρό ως το τέλος…